
Sušená rajčata? Odškrtnuto. Rajčatová polévka? Uvařeno. Jenže na zahradě, v bedýnkách od farmářů i na trzích se pořád kupí další a další červená rajčata, která na vás pomrkávají a šeptají: „Tak co, vezmeš si nás domů?“ A vy neodoláte, protože víte, že nadešel jejich čas zazářit v domácím kečupu. A to ne jen tak ledajakém!
Kečup z trouby je voňavý, plný chuti, bez zbytečné chemie – a hlavně váš. Uděláte ho přesně podle sebe. Jemný a nasládlý? Pálivý tak, že budete hledat sklenici mléka? Nebo s lehkým středomořským nádechem? Je to jen na vás.
Proč zrovna trouba?
Říkáte si proč kečup z trouby? Protože jednodušší už to být nemůže: Všechno naskládáte na plech, posypete kořením, přelijete octem… a pak necháte troubu, aby odvedla těžkou práci za vás. Rajčata se pečením zkoncentrují, zkaramelizují a ztratí přebytečnou vodu. Slupky se samy uvolní (a pokud se vám nechce je loupat, klidně je v kečupu nechte – přidají mu barvu i chuť).
Recept na kečup z trouby
Na velký hluboký plech si připravte: 2 kg rajčat, 4 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 bílé papriky, 1 zarovnanou polévkovou lžíci soli, 200 g třtinového cukru, 100 ml octa, 3 bobkové listy, 5 kusů hřebíčku, 5 kuliček nového koření, 1 celá skořice a podle chuti klidně i chilli paprička, pálivá paprika nebo trocha nastrouhané červené řepy pro sytější barvu
Postup krok za krokem
- Rajčata, cibuli, česnek i papriky nakrájejte na větší kousky. Všechno nasypte na plech, přidejte sůl, cukr, ocet, koření a případné další ingredience. Promíchejte tak, aby se vše krásně obalilo.
- Troubu nastavte na 200 °C a pečte přibližně hodinu a půl. Nezakrývejte – voda se musí odpařit.
- Občas promíchejte, ať se nic nepřipálí. Po upečení vyjměte celé koření a obsah plechu rozmixujte dohladka. Jestli chcete opravdu sametový kečup, přepasírujte ho.
- Horký kečup lijte do čistých sklenic, zavíčkujte a zavařujte při 85 °C asi 20 minut.
Tip: Udělejte dvě varianty – jemnou pro děti a pikantní pro dospělé. Do té dospělácké přidejte při pečení trochu chilli papričky.
Jak uchovat domácí kečup?
Jakmile máte hotovo, přichází čas zavařování – aby vám kečup vydržel klidně až do příští sklizně. Sklenice je potřeba pořádně umýt a vypláchnout horkou vodou, naplnit zhruba 1,5 cm pod okraj, uzavřít víčkem a dát na 20 minut do vroucí vodní lázně. Pokud se víčko „nechytne“, nevadí – tenhle kousek si necháte v lednici na okamžitou spotřebu.
Jak pečený kečup využít jinak než na hranolky
Ano, je dokonalý i na hotdog, hamburger nebo k americkým bramborám, ale byla by škoda ho nevyužít na více způsobů. My ho používáme i:
- Jako základ na pizzu: jen ho lehce zredukujte na pánvi, přidejte trochu oregana a máte omáčku, která každou pizzu vystřelí do dokonalosti.
- Do marinád na maso: kečup smíchejte s olivovým olejem, česnekem, trochou sójové omáčky a medem, nechte kuře nebo vepřové pár hodin marinovat – pečený kečup se postará o karamelizovanou kůrčičku.
- K těstovinám: není nad „rajčatovou“ omáčku, kterou zbožňují i děti. K těstovinám je jako dělaná.
- Do domácích BBQ omáček: stačí přidat pár kapek worcesteru, uzenou papriku a trochu medu a máte skvělý dip k žebírkům.
A pokud vám po létě zůstane pár skleniček v komoře, věřte, že do Vánoc budou pryč. Stačí napsat na etiketu „Domácí kečup z pečených rajčat 2025“ a máte jedlý dárek, který nadchne každého.
Zdroj: Apetit