Možná to znáte. Otevíráte lednici s nadějí, že v ní najdete něco k večeři, a místo inspirace na vás vykoukne poloprázdná sklenice hořčice, zapomenutá půlka pórku, načaté sýry i uzeniny a krabička s něčím, co už dávno nedokážete identifikovat. A právě v tenhle moment přichází čas na probírku lednice – rychlý úklid, který přinese volné místo a možná i nečekanou inspiraci na opravdu dobré jídlo.
Začněte tím, že si v lednici uděláte místo
Než začnete vařit, chce to krátký audit. Vyndejte věci ven a prohlédněte, co vše vaše lednice ukrývá. Ne kvůli pocitu viny, ale proto, abyste zjistili, co je stále použitelné a co jen zbytečně zabírá místo. Vše ihned roztřiďte na tři hromádky:
- K jídlu hned – zelenina, která už má nejlepší za sebou, načatý kousek sýra, zbytek tvarohu nebo otevřená smetana.
- K jídlu později – věci, které můžete jen přesunout do pořádného boxu, zavařovací sklenice nebo mají několikaměsíční trvanlivost (např. dochucovací omáčky)
- Na vyhození – vše, co už se ani při dobré vůli nepromění v jídlo.
Teď teprve je čas začít přemýšlet, co z prvních dvou hromádek uvařit.
Polévka jako první pomoc proti plýtvání
Zbyla vám mrkev, kousek celeru a okoralý pórek? To je téměř dokonalý základ na rychlou zeleninovou polévku. Zeleninu nakrájejte, krátce orestujte na másle nebo oleji, přidejte vývar (nebo jen zalijte vodou), krátce povařte a zjemněte smetanou nebo lžící hustého jogurtu. Pokud najdete i tvrdý sýr, nastrouhejte ho do polévky.
A pokud máte doma zbytek chleba, kostičky osmažte na pánvi a máte křupavou přílohu, díky které polévka působí jako promyšlené jídlo.
Těstoviny zachrání den v každé situaci
Většina lednic ukrývá kombinaci následujícího: sýr, uzenina, zbytek smetany, trochu listové zeleniny, vejce, možná i lžíci pesta. Stačí uvařit těstoviny a proměnit tyto zbytky v rychlou sýrovou omáčku nebo jednoduché zapečené těstoviny.
Do obojího zpracujete také žampiony, načatou konzervu kukuřice, hrášku, povadlý špenát, konzervu tuňáka, lžičku hořčice.
Ve výsledku získáte rychlé a chutné jídlo, aniž by někdo poznal, že jste ho poskládali ze zapomenutých ingrediencí.
Vajíčka: nejlepší přítel „lednicové improvizace“
Pokud jste při probírce lednice narazili na vejce, pak máte vystaráno. Omeleta, frittata nebo jednoduchá míchaná vejce jsou nejlepší způsob, jak využít malé množství zeleniny, sýrů i bylinek.
Do frittaty se hodí téměř všechno – kostičky vařených brambor (i těch zbylých od oběda), kousek dušené šunky, salámu nebo sýra, hrst oliv i bylinky. Vše smícháte na pánvi, zalijete vejci a necháte pomalu ztuhnout. Frittata chutná dobře teplá i studená.
Palačinky jsou jistota
Pokud raději dáte přednost něčemu sladkému, z vajec, načatého mléka a hladké mouky připravíte jednoduché těsto na palačinky nebo vafle. Je to skvělá příležitost, jak se zbavit načatých džemů, čokoládových pomazánek, ale i nehezkého ovoce, které krátce povaříte s cukrem a vznikne chutný ovocný přeliv. Šlehačka, smetana nebo hustý jogurt přemění tuto obyčejnou improvizaci v plnohodnotný dezert.
Povadlá zelenina nepatří do koše
Největší překvapení často ukrývá šuplík se zeleninou. To, co se před časem zdálo jako dobrý nápad a první krok ke zdravému životnímu stylu, se brzy proměnilo v povadlou zeleninu stále čekající na svou příležitost. A ta je tu teď. Zeleninu jednoduše upečte. Očistěte, nakrájejte, zakápněte olejem, případně okořeňte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 °C. Mrkev, paprika, cuketa, cibule, lilek, brambory i celer, všechno se promění v sladší a jemnější verzi sebe sama.
Upečenou zeleninu pak můžete:
- smíchat s těstovinami,
- použít jako přílohu,
- rozmixovat s vývarem na krémovou polévku,
- nebo z ní udělat rychlý salát s bílým jogurtem a citronem.
A pokud objevíte ještě nějaké načaté konzervy (třeba rajčata, olivy, kapary nebo fazole), klidně je přidejte, jídlu dodají další chutě.
Jak dělat probírku lednice pravidelně
Stačí dva malé návyky:
-
Zbytky ukládat na jedno místo. Lépe vidíte, co musíte spotřebovat jako první. Dobře poslouží nejrůznější plastové boxy, do kterých si jednotlivé suroviny rozdělte.
-
Minimálně jednou týdně vědomě uvařit „z toho, co je doma“. Ne jako nouzovku, ale jako kreativní výzvu. Tipy na některá osvědčená jídla i přibližné recepty si pro příště zaznamenejte, ať vás jejich neustálé vymýšlení neodradí.
Z probírky se pak stane přirozená součást vaření, ne jednorázová mise z nouze.
Zdroj informací: Apetit