Nová registrace Zapomenuté heslo

Odvážná mise do útrob lednice: Proberte zásoby a uvařte polévku, zapečte těstoviny nebo se vrhněte na palačinky

15. 11. 2025
Lednice
Shutterstock

Možná to znáte. Otevíráte lednici s nadějí, že v ní najdete něco k večeři, a místo inspirace na vás vykoukne poloprázdná sklenice hořčice, zapomenutá půlka pórku, načaté sýry i uzeniny a krabička s něčím, co už dávno nedokážete identifikovat. A právě v tenhle moment přichází čas na probírku lednice – rychlý úklid, který přinese volné místo a možná i nečekanou inspiraci na opravdu dobré jídlo.

Začněte tím, že si v lednici uděláte místo

Než začnete vařit, chce to krátký audit. Vyndejte věci ven a prohlédněte, co vše vaše lednice ukrývá. Ne kvůli pocitu viny, ale proto, abyste zjistili, co je stále použitelné a co jen zbytečně zabírá místo. Vše ihned roztřiďte na tři hromádky:

  • K jídlu hned – zelenina, která už má nejlepší za sebou, načatý kousek sýra, zbytek tvarohu nebo otevřená smetana.
  • K jídlu později – věci, které můžete jen přesunout do pořádného boxu, zavařovací sklenice nebo mají několikaměsíční trvanlivost (např. dochucovací omáčky)
  • Na vyhození – vše, co už se ani při dobré vůli nepromění v jídlo.

Teď teprve je čas začít přemýšlet, co z prvních dvou hromádek uvařit.

Polévka jako první pomoc proti plýtvání

Zbyla vám mrkev, kousek celeru a okoralý pórek? To je téměř dokonalý základ na rychlou zeleninovou polévku. Zeleninu nakrájejte, krátce orestujte na másle nebo oleji, přidejte vývar (nebo jen zalijte vodou), krátce povařte a zjemněte smetanou nebo lžící hustého jogurtu. Pokud najdete i tvrdý sýr, nastrouhejte ho do polévky.

A pokud máte doma zbytek chleba, kostičky osmažte na pánvi a máte křupavou přílohu, díky které polévka působí jako promyšlené jídlo.

Těstoviny zachrání den v každé situaci

Většina lednic ukrývá kombinaci následujícího: sýr, uzenina, zbytek smetany, trochu listové zeleniny, vejce, možná i lžíci pesta. Stačí uvařit těstoviny a proměnit tyto zbytky v rychlou sýrovou omáčku nebo jednoduché zapečené těstoviny.

Do obojího zpracujete také žampiony, načatou konzervu kukuřice, hrášku, povadlý špenát, konzervu tuňáka, lžičku hořčice.

Ve výsledku získáte rychlé a chutné jídlo, aniž by někdo poznal, že jste ho poskládali ze zapomenutých ingrediencí.

Vajíčka: nejlepší přítel „lednicové improvizace“

Pokud jste při probírce lednice narazili na vejce, pak máte vystaráno. Omeleta, frittata nebo jednoduchá míchaná vejce jsou nejlepší způsob, jak využít malé množství zeleniny, sýrů i bylinek.

Do frittaty se hodí téměř všechno – kostičky vařených brambor (i těch zbylých od oběda), kousek dušené šunky, salámu nebo sýra, hrst oliv i bylinky. Vše smícháte na pánvi, zalijete vejci a necháte pomalu ztuhnout. Frittata chutná dobře teplá i studená.

Palačinky jsou jistota

Pokud raději dáte přednost něčemu sladkému, z vajec, načatého mléka a hladké mouky připravíte jednoduché těsto na palačinky nebo vafle. Je to skvělá příležitost, jak se zbavit načatých džemů, čokoládových pomazánek, ale i nehezkého ovoce, které krátce povaříte s cukrem a vznikne chutný ovocný přeliv. Šlehačka, smetana nebo hustý jogurt přemění tuto obyčejnou improvizaci v plnohodnotný dezert.

Povadlá zelenina nepatří do koše

Největší překvapení často ukrývá šuplík se zeleninou. To, co se před časem zdálo jako dobrý nápad a první krok ke zdravému životnímu stylu, se brzy proměnilo v povadlou zeleninu stále čekající na svou příležitost. A ta je tu teď. Zeleninu jednoduše upečte. Očistěte, nakrájejte, zakápněte olejem, případně okořeňte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 °C. Mrkev, paprika, cuketa, cibule, lilek, brambory i celer, všechno se promění v sladší a jemnější verzi sebe sama.

Upečenou zeleninu pak můžete:

  • smíchat s těstovinami,
  • použít jako přílohu,
  • rozmixovat s vývarem na krémovou polévku,
  • nebo z ní udělat rychlý salát s bílým jogurtem a citronem.

A pokud objevíte ještě nějaké načaté konzervy (třeba rajčata, olivy, kapary nebo fazole), klidně je přidejte, jídlu dodají další chutě.

Jak dělat probírku lednice pravidelně

Stačí dva malé návyky:

  1. Zbytky ukládat na jedno místo. Lépe vidíte, co musíte spotřebovat jako první. Dobře poslouží nejrůznější plastové boxy, do kterých si jednotlivé suroviny rozdělte.

  2. Minimálně jednou týdně vědomě uvařit „z toho, co je doma“. Ne jako nouzovku, ale jako kreativní výzvu. Tipy na některá osvědčená jídla i přibližné recepty si pro příště zaznamenejte, ať vás jejich neustálé vymýšlení neodradí.

Z probírky se pak stane přirozená součást vaření, ne jednorázová mise z nouze.

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Minestrone

Sdílet článek

Zbytky z lednice Lednice Jak zpracovat zbytky jídel Vaření ze zbytků Palačinky

Související články