Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
luštěniny
Pixabay.com

Chcete jíst méně masa? Luštěniny představují chutný a kvalitní, i když ne stoprocentní zdroj bílkovin.

NÁKUP

Solidní značky uvádějí na obalu sezonu sklizně – dobrá je maximálně loňská. Pokud údaj na obalu nenajdete, řiďte se minimální trvanlivostí – čím pozdější datum, tím lépe.

NAMÁČENÍ

Čočku a loupaný hrách není třeba namáčet; u ostatních luštěnin namáčení zkrátí dobu varu (vodu vylijte). Pokud luštěniny necháte i naklíčit, zlepšíte tím jejich stravitelnost.

STOP NAFOUKNUTÍ

Nadýmání po luštěninách lze zmírnit přidáním zázvoru, řas wakame či kombu, koření a bylinek při vaření nebo přilitím trochy octa (ke konci). Pomáhá i pravidelná konzumace luštěnin. Jako první pomoc si dejte mátu, bazalku, oregano, majoránku, kmín či fenykl.

Spoustu skvělých receptů na jídla s luštěninami najdete v lednovém Apetitu.

Související články