Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Květák – nenápadný hrdina, ze kterého vykouzlíte i dvě jídla najednou

15. 8. 2025
Květáková polévka s křupavou slaninou
Apetit
Zapečený květák s bramborami Smažený květák & domácí tatarská omáčka Květákové placičky se sýrem a tatarkou Další
1 fotka

Květák se pomalu stává obdobou cukety – a teď nemyslíme, že by vám ho soused každý druhý den nabízel přes plot. Ale jakmile si přinesete domů pěknou, urostlou hlávku, zjistíte, že je jí zkrátka hodně. A protože květák není úplně ten typ zeleniny, který byste jen tak nastrouhali do koláče, je dobré vědět, jak z něj vytěžit maximum.

Máme pro vás jednu dobrou a jednu ještě lepší zprávu! Ta první je, že z jednoho květáku zvládnete připravit klidně i dvě jídla. A ta druhá? Nemusíte se držet jen klasického smažení. I když, přiznejme si, dobře vysmažený květák má také něco do sebe.

Květák – pár zajímavostí na úvod

Je příbuzný brokolice, kedlubny i kapusty, a přesto má naprosto nezaměnitelnou chuť. Pochází zejména z oblasti Kypru a Sýrie a do kontinentální Evropy se dostal díky obchodníkům z Blízkého východu. U nás patří k nejoblíbenější zelenině už po generace – možná právě proto, že je tak univerzální.

Ať už patříte do tábora milovníků polévek, nebo spíše dáváte přednost smažené zelenině, máme pro vás recepty, které stojí za vyzkoušení.

Květáková polévka s křupavou slaninou

Na obyčejnou květákovou polévku rovnou zapomeňte – tahle si podmanila celou naši redakci a věřte, že ani vám nepůjde z hlavy. Sametově jemný krém z květáku doplněný křupavou slaninou je neodolatelná kombinace, kdy slanina dodává polévce tu správnou uzenou chuť. Uvařte si tuto královnu mezi květákovými polévkami i vy!

Květáková polévka s křupavou slaninou

Květáková polévka s křupavou slaninou

< 50 min
4.2(48x)
Přečíst recept

 

Smažený květák s domácí tatarskou omáčkou

Česká klasika, která funguje v létě stejně dobře jako na podzim. Smažený květák s poctivou domácí tatarskou omáčkou patřil už do kuchyní našich prababiček – a pořád má co nabídnout. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale pokud chcete zážitek dovést k dokonalosti, přidejte brambory s kmínem a máslem.

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

< 45 min
3.2(9x)
Přečíst recept

 

Zapečený květák s bramborami

Jestli chcete připravit jídlo, které ze stolu zmizí dřív, než stihnete popřát dobrou chuť, dejte do trouby květák s bramborami. Růžičky květáku a plátky brambor zalijete směsí vajec, mléka a smetany, posypete sýrem a necháte zapéct dokřupava. Je to zkrátka klasika, která nikdy nezklame a pochutnají si na ní i ti největší odpůrci zeleniny.

Zapečený květák s bramborami

Zapečený květák s bramborami

< 50 min
3.8(280x)
Přečíst recept

 

Květákové placičky se sýrem a tatarkou

Lehčí a rychlejší alternativa k sekané nebo karbanátkům. V redakci máme květákové placičky spojené s dětstvím – možná proto, že chutnají skvěle horké k večeři i studené zabalené na cestu. Do krabičky na výlet, na hřiště nebo jen tak do ruky na lavičce v parku. Pečou se na plechu, takže není problém udělat jich hned dvojnásobnou dávku. A domácí tatarka? Ta je k nim úplně neodolatelná.

Květákové placičky se sýrem a tatarkou

Květákové placičky se sýrem a tatarkou

< 60 min
3.9(83x)
Přečíst recept

 

Agliata se smaženým květákem

Trochu jiný pohled na smažený květák – s vůní Středomoří. Agliata je italská česnekovo-chlebová omáčka, která se připravovala už ve starověkém Římě. Tvoří ji česnek, olivový olej, bílé víno a spousta petrželky. Hodí se nejen k zelenině, ale i k masu, rybám nebo těstovinám – a klidně ji vyzkoušejte i s bramborovými noky.

Agliata se smaženým květákem

Agliata se smaženým květákem

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Z jedné hlávky květáku zvládnete připravit hned několik skvělých jídel – od jemné krémové polévky až po voňavý středomořský smažený květák. Stačí vybrat recept, pustit se do práce a během chvíle máte na stole jídlo, které si každý rád přidá.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Květákové kari s kokosovým mlékem

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Květák Letní zelenina Letní tipy Jednoduché recepty

Související články