Květák se pomalu stává obdobou cukety – a teď nemyslíme, že by vám ho soused každý druhý den nabízel přes plot. Ale jakmile si přinesete domů pěknou, urostlou hlávku, zjistíte, že je jí zkrátka hodně. A protože květák není úplně ten typ zeleniny, který byste jen tak nastrouhali do koláče, je dobré vědět, jak z něj vytěžit maximum.
Máme pro vás jednu dobrou a jednu ještě lepší zprávu! Ta první je, že z jednoho květáku zvládnete připravit klidně i dvě jídla. A ta druhá? Nemusíte se držet jen klasického smažení. I když, přiznejme si, dobře vysmažený květák má také něco do sebe.
Květák – pár zajímavostí na úvod
Je příbuzný brokolice, kedlubny i kapusty, a přesto má naprosto nezaměnitelnou chuť. Pochází zejména z oblasti Kypru a Sýrie a do kontinentální Evropy se dostal díky obchodníkům z Blízkého východu. U nás patří k nejoblíbenější zelenině už po generace – možná právě proto, že je tak univerzální.
Ať už patříte do tábora milovníků polévek, nebo spíše dáváte přednost smažené zelenině, máme pro vás recepty, které stojí za vyzkoušení.
Květáková polévka s křupavou slaninou
Na obyčejnou květákovou polévku rovnou zapomeňte – tahle si podmanila celou naši redakci a věřte, že ani vám nepůjde z hlavy. Sametově jemný krém z květáku doplněný křupavou slaninou je neodolatelná kombinace, kdy slanina dodává polévce tu správnou uzenou chuť. Uvařte si tuto královnu mezi květákovými polévkami i vy!

Smažený květák s domácí tatarskou omáčkou
Česká klasika, která funguje v létě stejně dobře jako na podzim. Smažený květák s poctivou domácí tatarskou omáčkou patřil už do kuchyní našich prababiček – a pořád má co nabídnout. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale pokud chcete zážitek dovést k dokonalosti, přidejte brambory s kmínem a máslem.

Zapečený květák s bramborami
Jestli chcete připravit jídlo, které ze stolu zmizí dřív, než stihnete popřát dobrou chuť, dejte do trouby květák s bramborami. Růžičky květáku a plátky brambor zalijete směsí vajec, mléka a smetany, posypete sýrem a necháte zapéct dokřupava. Je to zkrátka klasika, která nikdy nezklame a pochutnají si na ní i ti největší odpůrci zeleniny.

Květákové placičky se sýrem a tatarkou
Lehčí a rychlejší alternativa k sekané nebo karbanátkům. V redakci máme květákové placičky spojené s dětstvím – možná proto, že chutnají skvěle horké k večeři i studené zabalené na cestu. Do krabičky na výlet, na hřiště nebo jen tak do ruky na lavičce v parku. Pečou se na plechu, takže není problém udělat jich hned dvojnásobnou dávku. A domácí tatarka? Ta je k nim úplně neodolatelná.

Agliata se smaženým květákem
Trochu jiný pohled na smažený květák – s vůní Středomoří. Agliata je italská česnekovo-chlebová omáčka, která se připravovala už ve starověkém Římě. Tvoří ji česnek, olivový olej, bílé víno a spousta petrželky. Hodí se nejen k zelenině, ale i k masu, rybám nebo těstovinám – a klidně ji vyzkoušejte i s bramborovými noky.

Z jedné hlávky květáku zvládnete připravit hned několik skvělých jídel – od jemné krémové polévky až po voňavý středomořský smažený květák. Stačí vybrat recept, pustit se do práce a během chvíle máte na stole jídlo, které si každý rád přidá.
Zdroj: Apetit