Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Upečte kuře a vydejte se s ním na cestu kolem světa

6. 6. 2025
Kuře se slaninovou nádivkou nad prsíčky
Apetit
Pečené kuře po asijsku Pečené kuře po řecku Pečené kuře po španělsku Další
1 fotka

Jedno kuře, čtyři různé chutě, které vás vezmou do Řecka, Asie, Španělska i Francie. Nemusíte balit kufry. Stačí zapnout troubu a ochutit máslo. To totiž udělá i s obyčejným kuřetem divy. Každá varianta chutná úplně jinak, přesto je všechno jednoduché, rychlé a naprosto pohodové. Přesně tak, jak to má o víkendu být.

Ne vždycky máme náladu připravovat složité recepty a trávit půl dne v kuchyni. Ale zároveň nechceme vařit jen „něco obyčejného“. A pro takové chvíle je tu pečené kuře – jednoduché, spolehlivé i překvapivě pestré.

Když totiž spojíte kuře s ochuceným máslem, získáte úplně jiný výsledek pokaždé, když do mísy přidáte trochu jiné koření. A přesně o tom je náš víkendový plán – jednoduché jídlo, které chutná pokaždé jinak. Jen si vyberte, do které části světa se dnes chcete vydat.

Jak vybrat dobré kuře?

Pokud chcete, aby jste si pochutnali a z trouby vytáhli kuře, které bude opravdu šťavnaté a chutné, dejte si záležet už při samotném nákupu. Sáhněte po chlazeném mase, ideálně chlazeném vzduchem – takové si lépe udrží přirozenou chuť i šťavnatost. Čerstvé kuře poznáte podle světlé, mírně narůžovělé barvy a pevné struktury. Vyhněte se masu, které je matné, oschlé nebo mazlavé. Při manipulaci dodržujte hygienu a maso dobře tepelně upravte – vnitřní teplota by měla dosáhnout alespoň 70°C po dobu 20 minut.

Pečené kuře po řecku

Modrobílé domky, olivy a bylinky, které voní jako letní večer u moře. Tohle kuře si na nic nehraje – stačí máslo s česnekem, olivami a pořádná porce oregana. Výsledek? Maso šťavnaté, kůže voňavá a talíř plný středomořské pohody. K tomuto kuřeti stačí jen udělat jednoduchý salát a nezapomenout nachystat olivy a sklenku bílého vína.

Pečené kuře po řecku

Pečené kuře po řecku

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Pečené kuře s kari pastou

Šťavnaté maso, máslo provoněné zázvorem, česnekem a limetovou šťávou. Je až k nevíře, kolik chutí v sobě kari pasta nese. Kupte si tu nejlepší nebo si udělejte vlastní. Asijská verze kuřete vás překvapí svou intenzitou – a přitom se všechno upeče v jednom pekáčku. Přidejte ochucenou rýži, rychle naloženou zeleninu nebo jen sezamový olej. Tohle bude oběd, ke kterému se rádi vrátíte.

Pečené kuře po asijsku

Pečené kuře po asijsku

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Pečené kuře po španělsku

Pečené kuře po španělsku je jako stvořené pro rodinný nedělní oběd. Sladká paprika, tymián, česnek a sušená rajčata – tohle máslo je jako flamenco. Kuře krásně změkne, navrchu získá křupavou kůrku a při pečení rozvoní celý byt. Podávejte ho s grilovanou zeleninou, kouskem bagety a třeba i sklenkou červeného. A klidně si k tomu pusťte španělské rytmy. Nebo si aspoň představte, že jste v Seville. Bude to překvapivě snadné.

Pečené kuře po španělsku

Pečené kuře po španělsku

> 60 min
5(3x)
Přečíst recept

 

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku je jednoduché, elegantní a postavené na těch nejlepších surovinách. Kvalitní máslo s dijonskou hořčicí, estragonem a bílým vínem zajistí, že kuře dostane jemně pikantní chuť a o jeho vůni se snad ani nebudeme rozepisovat. Servírovat můžete i s bramborovou kaší, gratinovanými bramborami nebo jen s čerstvou bagetou a ochucenou strouhankou z našeho receptu.

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Stačí kuře, trocha másla a nálada cestovat

Nemusíte vybírat letenky. Když máte doma máslo, koření a kousek masa, cestování po světě může začít i v kuchyni. Tak které kuře vyzkoušíte jako první?

 

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Pečené kuřecí stehno

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Kuřecí maso Pečené maso

Související články