Jedno kuře, čtyři různé chutě, které vás vezmou do Řecka, Asie, Španělska i Francie. Nemusíte balit kufry. Stačí zapnout troubu a ochutit máslo. To totiž udělá i s obyčejným kuřetem divy. Každá varianta chutná úplně jinak, přesto je všechno jednoduché, rychlé a naprosto pohodové. Přesně tak, jak to má o víkendu být.
Ne vždycky máme náladu připravovat složité recepty a trávit půl dne v kuchyni. Ale zároveň nechceme vařit jen „něco obyčejného“. A pro takové chvíle je tu pečené kuře – jednoduché, spolehlivé i překvapivě pestré.
Když totiž spojíte kuře s ochuceným máslem, získáte úplně jiný výsledek pokaždé, když do mísy přidáte trochu jiné koření. A přesně o tom je náš víkendový plán – jednoduché jídlo, které chutná pokaždé jinak. Jen si vyberte, do které části světa se dnes chcete vydat.
Jak vybrat dobré kuře?
Pokud chcete, aby jste si pochutnali a z trouby vytáhli kuře, které bude opravdu šťavnaté a chutné, dejte si záležet už při samotném nákupu. Sáhněte po chlazeném mase, ideálně chlazeném vzduchem – takové si lépe udrží přirozenou chuť i šťavnatost. Čerstvé kuře poznáte podle světlé, mírně narůžovělé barvy a pevné struktury. Vyhněte se masu, které je matné, oschlé nebo mazlavé. Při manipulaci dodržujte hygienu a maso dobře tepelně upravte – vnitřní teplota by měla dosáhnout alespoň 70 °C po dobu 20 minut.
Pečené kuře po řecku
Modrobílé domky, olivy a bylinky, které voní jako letní večer u moře. Tohle kuře si na nic nehraje – stačí máslo s česnekem, olivami a pořádná porce oregana. Výsledek? Maso šťavnaté, kůže voňavá a talíř plný středomořské pohody. K tomuto kuřeti stačí jen udělat jednoduchý salát a nezapomenout nachystat olivy a sklenku bílého vína.

Pečené kuře s kari pastou
Šťavnaté maso, máslo provoněné zázvorem, česnekem a limetovou šťávou. Je až k nevíře, kolik chutí v sobě kari pasta nese. Kupte si tu nejlepší nebo si udělejte vlastní. Asijská verze kuřete vás překvapí svou intenzitou – a přitom se všechno upeče v jednom pekáčku. Přidejte ochucenou rýži, rychle naloženou zeleninu nebo jen sezamový olej. Tohle bude oběd, ke kterému se rádi vrátíte.

Pečené kuře po španělsku
Pečené kuře po španělsku je jako stvořené pro rodinný nedělní oběd. Sladká paprika, tymián, česnek a sušená rajčata – tohle máslo je jako flamenco. Kuře krásně změkne, navrchu získá křupavou kůrku a při pečení rozvoní celý byt. Podávejte ho s grilovanou zeleninou, kouskem bagety a třeba i sklenkou červeného. A klidně si k tomu pusťte španělské rytmy. Nebo si aspoň představte, že jste v Seville. Bude to překvapivě snadné.

Pečené kuře po francouzsku
Pečené kuře po francouzsku je jednoduché, elegantní a postavené na těch nejlepších surovinách. Kvalitní máslo s dijonskou hořčicí, estragonem a bílým vínem zajistí, že kuře dostane jemně pikantní chuť a o jeho vůni se snad ani nebudeme rozepisovat. Servírovat můžete i s bramborovou kaší, gratinovanými bramborami nebo jen s čerstvou bagetou a ochucenou strouhankou z našeho receptu.

Stačí kuře, trocha másla a nálada cestovat
Nemusíte vybírat letenky. Když máte doma máslo, koření a kousek masa, cestování po světě může začít i v kuchyni. Tak které kuře vyzkoušíte jako první?
Zdroj: Apetit