Další týden před námi a s ním i ta známá otázka: Co bude k večeři? Právě pro tyhle chvíle jsme dali dohromady pět receptů, které vás podrží v běžném provozu – bez polotovarů a bez pocitu, že jíte pořád to samé. Nejsou okoukané, suroviny seženete snadno a příprava vám nezabere celé odpoledne.
A proč zrovna tento výběr? Každý recept má svoje místo – pondělí si říká o něco sytého z trouby, středa si žádá pánev, čtvrtek si vystačí s konvicí… Vyberte si recept, který vám padne do chuti.
Pondělí: Zapečené těstoviny s mletým masem a kapustou
Zapečené těstoviny jsou přesně to, co dokáže zpříjemnit večer téměř každému. Nepotřebují pozornost každých pět minut, jen zapékací mísu, troubu a trochu času. Mleté maso dodá jídlu pevný základ, kapusta ho odlehčí, barevně oživí a ještě přidá vlákninu.
- Kapusta si v kuchyni nezaslouží přehlížení. Drží tvar, nerozvaří se jako špenát, a navíc zůstane pevná i po zapečení. Pokud vám ale doma zrovna leží kadeřávek nebo obyčejné listové zelí, klidně je použijte místo ní.
Úterý: Polévka Minestrone
Když se doma sejde pár mrkví, cibule a zbytek fazolí z konzervy, hoďte je společně do hrnce, budou si skvěle rozumět. Minestrone je polévka, která se vaří (skoro) sama a přitom zastoupí i hlavní jídlo.
Fazole a těstoviny jí dodají základ, zelenina objem a chuť můžete doladit podle toho, co máte zrovna doma. V Itálii ji vaří s cuketou, rajčaty nebo mangoldem, u nás si vystačí i s mrkví a celerem. Dobře poslouží i parmazánová kůrka, kterou při vaření přihodíte do hrnce – dodá polévce výraznější chuť Itálie.
Středa: Pikantní tuřín z jedné pánve
V polovině týdne nemá snad nikdo chuť stát hodinu u plotny. A tady přichází na řadu tuřín. Zelenina, na kterou se trochu zapomnělo, ale to neznamená, že si nezaslouží vaši pozornost. Je mírně nasládlý, má lehce štiplavý dozvuk a dobře si rozumí s kořením.
A jestli doma tuřín nemáte, klidně použijte batáty, celer nebo pastinák. To, co máme ve spíži, je často víc než dost.
Čtvrtek: Konvicové nudle s lososem a okurkou
Tenhle recept je spíš nápad než klasické vaření – ale funguje výborně. Nudle stačí zalít horkou vodou z rychlovarné konvice, přidat lososa, plátky okurky a jednoduchou zálivku. Hotovo. Ideální oběd do práce nebo „nouzovka“ na večer, kdy jste už myšlenkami všude jinde, jen ne u sporáku. Výhodou je, že nezaneřádíte kuchyň, ale přitom dostanete na talíř jídlo, které není jen „polévka z pytlíku“.
Pátek: Bramborové lokše s játry a cibulkou
Na pátek už zbývá v kuchyni víc času – a chuť si pořádně „zavařit“. Lokše jsou bramborové placky, které se opékají na suché pánvi a nevyžadují žádné složité přípravy, jen trochu cviku. Játra stačí krátce opéct, cibuli nechat zesklovatět… Už cítíte tu vůni? Je to jídlo, které sází na obyčejné suroviny, ale když se připraví poctivě, výsledek vás příjemně překvapí a naladí na pohodu následujících dvou volných dní.
Na víkend si klidně naplánujte něco sladkého. Nebo nechte lednici trochu vydechnout a zužitkujte, co zbylo. Těchto pět jídel ale pokryje hlavní část týdne bez nervů i bez složité logistiky.
P.S.: Dejte šanci tuřínu. Možná vám překvapivě sedne!
Zdroj: Apetit