Nová registrace Zapomenuté heslo

Týden s Apetitem: 5 večeří z jednoho hrnce. Všechno, co potřebujete, je jeden kus nádobí a pár surovin, které doma stejně máte

10. 11. 2025
Těstoviny s chorizem z jednoho hrnce
Apetit

Někdy jednoduše nechcete být hrdina kuchyně. Chcete jídlo, které se udělá skoro samo, dřez zůstane prázdný, ale přitom to nebude jen chleba ve vajíčku. Vaření z jednoho hrnce má přesně tuhle superschopnost. Není třeba spěchat ani stát nad třemi plotýnkami – stačí dát dohromady pár surovin a nechat je, ať si poradí samy.

Tahle filozofie není žádná novinka. Vaření v jednom hrnci se objevovalo dávno předtím, než se začal řešit „minimalismus v kuchyni“. Z jednoho hrnce se vařilo v polních kuchyních, na chalupách, ve městech i na venkově, byla to zkrátka příprava jídla, která dávala smysl.


Omáčka vzniká přirozeně, maso je měkké, zelenina se rozvoní a nikdo nemusí stát u sporáku celé odpoledne. Dnes, v době rychlých večeří a přetížených kalendářů, má tenhle způsob vaření možná větší smysl než kdykoli dřív:

 

Pondělí: Špenátová rýže z jednoho hrnce

Nenápadné, ale skvělé jídlo ve stylu „co dům dal“. Jednoduché, syté, voňavé. Základ tvoří rýže, cibule, česnek a špenát – čerstvý nebo i ten, co zbyl v mrazáku. Cizrnu můžete vyměnit za fazole nebo čočku, přidejte trochu sýra, citronovou šťávu a za pár minut máte hotovo. Je to jídlo, které se přizpůsobí vám, ne naopak. A ideální volba na dny, kdy chcete jíst dobře, ale nechcete trávit půl večera v kuchyni.

Špenátová rýže z 1 hrnce

Špenátová rýže z 1 hrnce

< 45 min
4.9(14x)
Přečíst recept

 

Úterý: Zelenina pečená v troubě

Zelenina pečená v troubě je geniálně jednoduchá. Nakrájíte, promícháte s olivovým olejem, bylinkami a solí a trouba udělá zbytek práce za vás. Kdo má rád ratatouille, pochopí hned na první sousto. Chuť se zkoncentruje, povrch zeleniny lehce zkaramelizuje a kuchyní se line vůně, která připomíná léto i uprostřed listopadu. Pečená zelenina je skvělá jako příloha, ale ještě lepší jen tak – s krajícem opečeného chleba a trochou parmazánu.

Zelenina pečená v troubě

Zelenina pečená v troubě

< 50 min
3(12x)
Přečíst recept

 

Středa: Pečená vejce po mexicku

Na tahle vejce se nezapomíná. Kombinace rajčat, fazolí, papriky a vajec spolu tvoří jídlo, které chutná jako víkendové ráno (a přitom je teprve středa večer). Stačí všechno naskládat do zapékací mísy, posypat sýrem a nechat troubu pracovat. Pochutnáte si pak na jemném, lehce pikantním a nebezpečně dobrém pokrmu. Ideální pro dny, kdy se vám nechcete vařit „velké jídlo“.

Pečená vejce po mexicku

Pečená vejce po mexicku

< 60 min
4.2(85x)
Přečíst recept

 

Čtvrtek: Pizza ze špagetové dýně

Bezlepková a tak dobrá, až zapomenete, že je zdravá. Špagetová dýně má zvláštní dar – po upečení se rozpadne na jemná vlákna, která připomínají těstoviny. Když ji smícháte s rajčaty, sýrem a kořením, vznikne jídlo, které se tváří jako pizza, ale je lehčí, voňavější a úplně bez mouky. Ideální večeře, když si chcete dát zeleninu, ale nechcete se vzdát chutě, která připomíná dovolenou v Itálii.

Pizza ze špagetové dýně

Pizza ze špagetové dýně

> 60 min
4.5(23x)
Přečíst recept

 

Pátek: Těstoviny s chorizem z jednoho hrnce

Když se spojí těstoviny, chorizo, paprika, rajčata a česnek, vznikne jídlo, které má šťávu i charakter. Je to něco mezi lečem a středomořskou večeří – jednoduché, ale s překvapivou hloubkou chuti. A nejlepší na tom je, že vše zvládnete připravit v jednom hrnci! V pátek večer přece nebudete trávit hodiny v kuchyni…

Těstoviny s chorizem z jednoho hrnce

Těstoviny s chorizem z jednoho hrnce

< 30 min
4.8(19x)
Přečíst recept

 

Proč se vyplatí vařit z jednoho hrnce?

  • Čas: všechno se děje v jednom kroku. Žádné složité přípravy, žádné hlídání tří hrnců najednou.
  • Chuť: omáčka vzniká přirozeně – vývar, zelenina i maso si navzájem předávají vůni a chuť.
  • Nádobí: dřez zůstane skoro prázdný! A to je něco, co vždycky potěší.
  • Flexibilita: stačí měnit suroviny, koření nebo druh zeleniny a máte pokaždé jiný (a dobrý) výsledek na talíři.

Vaření z jednoho hrnce není jen pro „lenochy“. Je to chytré vaření pro lidi, kteří chtějí jíst dobře, ale bez stresu. A navíc – ten moment, kdy z trouby vytáhnete pekáček a všechno voní jako to nejlepší jídlo pod sluncem? Ten prostě stojí za to.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme článek s videem

9 rychlovek z jednoho hrnce

Sdílet článek

Týden s Apetitem Rychlé večeře Z jednoho hrnce Jídla z jednoho hrnce Jídlo z jednoho hrnce

Související články