Léto je krásné – ale taky krátké. A ruku na srdce: komu se chce po celém dni stát u plotny? Ať už se blíží večer a chuť na těžká jídla je ta tam nebo se zrovna chystáte zabalit si svačinu na cesty, přichází čas pomazánek. Jsou rychlé, variabilní, dají se namazat na chleba i sníst rovnou lžičkou z misky. A co je na nich nejlepší? Druhý den můžete klidně dát k snídani!
Někdo si je dává jen jako předkrm, jiný s nimi vykrývá večery, kdy není chuť ani síla vařit. A právě v létě by měly pomazánky zažít svou velkou sezónu. Jsou totiž rychlé, levné a nevyžadují zapínání trouby. Navíc se k nim hodí všechno, co už máte doma – kousek chleba, pár krekrů, hrst ředkviček, zbytek salátu nebo pečený brambor.
Pondělí: Vajíčková pomazánka s červenou řepou
Oživte svůj oběd nebo večeři touto chutnou pomazánkou z vajec a červené řepy. Je super jednoduchá na přípravu a báječně chutná. Namažte ji na chleba, ozdobte řeřichou a večeřte s nohama nahoře. Pokud vám zbyde, dejte si ji druhý den na opečeném toastu, funguje překvapivě dobře i jako snídaňové guilty pleasure.
- Proč ji vyzkoušet? Je rychlá, sytá a díky červené řepě navíc plná barvy, chuti a vitamínů.

Úterý: Pomazánka z uzené makrely s jarní cibulkou
Může být rybičková pomazánka jednodušší? Vždyť na náš recept vám stačí jen čtyři ingredience. Rybí pomazánka z makrely má krémovou chuť a je plná bílkovin. Nejlépe si rozumí s čerstvým pečivem, ale také ji můžete nabírat špalíčky z mrkve, papriky nebo řapíkatého celeru.
- Proč ji vyzkoušet? Zabere minimum času, zasytí vás jako hlavní jídlo a skvěle doplní i letní stůl při posezení s přáteli. A ryby jednou týdně? Splněno!

Středa: Řecká pomazánka s fetou a olivami
Krémová, voňavá a plná bylinek – řecká pomazánka je dokonalým příkladem středomořské kuchyně. Spojuje svěží chuť oliv, jemný sýr feta a přidat můžete i voňavé oregano. Skvěle ladí s křupavým chlebem nebo čerstvou zeleninou. Svěží pomazánka bude skvělá nejen na večeři, ale i večerní posezení s vínem.
- Proč ji vyzkoušet? Skvěle osvěží, hodí se i k vínu nebo na letní večerní piknik a připravíte ji doslova za pár minut. V jednoduchosti je síla!

Čtvrtek: Pomazánka z pečených paprik
Jemně nasládlá, voňavá a trochu jiná než všechny ostatní. Nejlepší jsou čerstvě upečené papriky. Když je upečete den předem, druhý den už jen nakrájíte a máte hotovo. Pokud si na ně netroufnete, kupte už hotové, naložené v oleji. Servírovat ji můžete i jako dip k pečeným bramborám.
- Proč ji vyzkoušet? Je to malý výlet – do Španělska, na Balkán, do Itálie… podle toho, co k ní přidáte. V každém případě jde o letní chuťovku, kterou si zamilujete.

Pátek: Cuketová pomazánka
Když už máte za sebou cuketové placky, polévky i koláče, přichází čas na cuketovou pomazánku. Jemná, lehká a přitom dostatečně výrazná na to, aby vás zasytila. Nejlépe chutná s opečeným chlebem s trochou česneku. A když ji namažete na topinku a navrch přidáte volské oko? Tak to je letní večeře, na kterou budete vzpomínat až do Vánoc.
- Proč ji vyzkoušet? Skvělý způsob, jak dát cuketě novou roli – chutná skvěle a zamilujete si ji hned po prvním namazání.

Pomazánky vás v tom nenechají
Ať už nemáte čas, chuť nebo energii, pomazánka je jako domácí KPZ – krabička poslední záchrany, kterou vytáhnete vždy, když není chuť ani síla vařit. Jen otevřenou lednici, trošku fantazie a krajíc chleba. Navíc – když vám zbyde od večeře, druhý den snídáte bez starostí. A to se v létě cení dvakrát.
Zdroj: Apetit