Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší dárek pro všechny milovníky jídla a vaření? Kuchařka! Bude to Neobyčejně rychlá, nebo Držka v nebi?

17. 12. 2025
Kuchařka Z jednoho hrnce
Apetit

Děláte si celý rok poznámky, když vás napadne skvělý dárek pro blízké, abyste je pak pod stromečkem totálně odzbrojili? Nebo si vaši blízcí v průběhu roku sami koupí, když je něco okouzlí, a pro vás jsou pak dárky jeden velký otazník? Máte-li mezi blízkými zapálené foodies, troufneme si tvrdit, že jste to vyhráli. Máte tolik možností, čím je potěšit. Mimo jiné kuchařka je skvělý nápad!

Vánoční dárek by měl potěšit obdarovaného a ukázat, jak vnímavý a pozorný je dárce. Ano, můžete koupit svetr, protože je super, když je člověku teplo, nebo ponožky, protože má váš blízký i nohy... Ale upřímně? Trocha invence by neškodila.

A i když nemusí být každý ve vašem okolí čtenář, aby jej potěšila kniha, s kuchařskou knihou téměř nikdy nešlápnete vedle: je to kniha, která potěší i ty, kteří naposledy četli před maturitou. Není to jen kniha s recepty a nečte se od začátku do konce, ale vracíte se k ní, listujete v ní, protože bývá plná nádherných fotek, můžou se do ní lepit záložky, dělat poznámky a klidně může být i trochu upatlaná - to je známka, že netrůní v knihovně, ale je skutečně používaná. 

Pro koho je kuchařka ideálním dárkem?

  • Pro začátečníky i „věčné začátečníky“, které dobře strukturovaná kuchařka s podrobně vysvětlenými technikami a postupy provede přípravou i složitějšího pokrmu.
  • Pro zkušené kuchaře a foodie nadšence, kteří nehledají základní recepty, ale inspiraci, příběh a nový, zajímavý úhel pohledu. Mají své oblíbené foodblogery nebo chefs, zajímají se o regionální kuchyně nebo konkrétní téma či techniku (pečení chleba, cupcakes, fermentace, grilování, používání horkovzdušné trouby, udržitelnost apod.).
  • Pro lidi, kteří rádi hostí, může být pomocníkem i inspirací. Protože pořádat party pro dvacet lidí, to už se chcete vyšvihnout... A vy se můžete pak těšit na pozvání na večírek.
  • Pro ty, kdo řeší změnu životního stylu a chtějí zhubnout/omezit konzumaci masa/přestat plýtvat, nebo se třeba rozvádí a budou vařit jen pro jednoho, ale to je smutná varianta, té se věnovat nebudeme. 

A nyní pár tipů na kuchařky, které nás letos zaujaly a okouzlily. 

Horkovzdušná

Po pomalém hrnci se v českých kuchyních zabydluje velmi intenzivně horkovzdušná fritéza, která šetří čas a především připravuje jídla zdravěji, s nižším množstvím tuku. To může být zajímavá informace pro všechny, kteří se rozhodli, že od ledna „začnou“. Díky horkovzdušné fritéze si uvaříte nápaditá jídla plná chuti, jde ji navíc využít i nečekanými způsoby.

„Kuchařka je určená pro horkovzdušné fritézy, je plná skutečného vaření a poctivých receptů z běžných a základních surovin, zkrátka přesně v tom stylu, jaký ode mě znáte. Je tam plno klasiky, zdravějších alternativ, ale i úplně nových a originálních receptů tvořených mou fantazií,“ říká autorka knihy Barbora Charvátová neboli foodblogerka Máma v kuchyni, která má na svém kontě i kuchařky s recepty pro vaření v pomalém hrnci.

Péct, milovat a žít

Český cukrář, který ochutnal svět a svět si zamiloval jeho chutě? To je Josef Maršálek, jehož autobiografie Péct, milovat a žít nedávno vyšla. La dolce vita neboli sladký život – tohle slovní spojení naplňuje Josef Maršálek dokonale.

Péct se učil od svých babiček, v mladém věku se vypracoval mezi cukrářskou elitu a při hledání těch nejlahodnějších chutí procestoval kus světa, pekl pro anglickou královnu nebo Eltona Johna, rozjel vlastní síť cukráren v Indii, ale nakonec se vrátil domů. Jeho drobotina mu rozhodně rozumí a on zase ví, co si jeho drobotina žádá: prověřené recepty od Pepy, na které se lze spolehnout.

Neobyčejně rychlá

Nová kuchařka Lucie Novákové aka foodblogerky Buchta v troubě je přesně ta, která vám ušetří každý týden hodiny vaření. Asi to znáte: po celém dni jste zralí tak na polohu vleže a přitom víte, že vás čeká služba v kuchyni. Kde ale brát pořád nápady?

Neobyčejně rychlé najdete 90+ vyvážených receptů, které s přehledem zvládnete. Většinu zvládnete připravit do 20 minut nebo za vás maximum odpracuje trouba. Navíc je to jídlo, které dává smysl, protože Lucie spolupracovala na receptech i s nutriční terapeutkou.  A jsou rozdělené do 4 kapitol: Když nestíháte, Když chcete minimum nádobí, Když potřebujete jídlo s sebou a Když chcete sladkou tečku.

Kuchařka kořeněná životem

Marek Fichtner je šéfkuchař s příběhem hodným amerického snu: dnes šéfuje kuchyni v Červeném jelenovi, ale roky se plavil na zaoceánských lodích a to byla jiná gastronomie, především v počtu jídel vydaných za minutu. Nechce se až věřit, že jde o jeho první kuchařku, ale je to tak.

Servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, polem a dvorkem. Jeho cesta totiž vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců a to vše se propsalo do knihy plné chutí a praktických rad. Světová i česká kuchyně, tipy pro pohodové vaření z běžně dostupných surovin a recepty, které zvládne i průměrně zdatný nadšenec do vaření…

Forejt na doma

Michelinský kuchař Přemek Forejt vydal svoji první kuchařku před pár týdny a říká: „Naučit se vařit trvá celý život. Člověk se milionkrát musí spálit, než se naučí všechny postupy a vyzkouší ty nejlepší kombinace. Anebo nemusí?“ Nechte se světem vaření provést šéfkuchařem z olomoucké restaurace Entrée a těšte se, je totiž přesně taková jako její autor: drzá, pankáčská, ale absolutně respektující řemeslo a suroviny. 

Pojďte spolu s ním skloubit zdánlivě nespojitelné kuchyně dohromady a proměňovat obyčejné suroviny na neobyčejné zážitky pro sebe i pro své blízké.

Zbytková a Zeleninová

Ivana Jindřichová neboli foodblogerka Cat&Cook je kuchařka, na niž 100% sedí přívlastek „precizní“. Na kontě má stovky receptů na blogu a několik kuchařek, ke kterým nedávno přibyly Zbytková a Zeleninová. A jestli na její tvorbě něco fanoušci oceňují, tak že je každým postupem provede do posledního detailu, vysvětlí jednotlivé kroky a oni s její pomocí zvládnou svíčkovou, croissanty i několikapatrový dort. 

Zbytková a Zeleninová jsou novinky, díky kterým přestanete plýtvat potravinami, ušetříte peníze a ještě pomůžete planetě a životnímu prostředí. Obsahují dohromady 209 rychlých variabilních receptů, které se povedou každému a spoustu užitečných tipů do kuchyně.

Z jednoho hrnce

Jak už je u kuchařek z Edice Apetit dobrým zvykem, ani novinka Z jednoho hrnce není jen o receptech! Autorka Katka Kočičková promyslela každé jídlo tak, aby jej každý zvládl v jedné jediné nádobě – ať už je to hrnec, pánev, plech nebo pekáč. Pokocháte se krásnými fotografiemi, které osobně uvařil, naservíroval a vyfotil náš tým. Ochutnejte s námi všechna jídla z jednoho hrnce a objevte, jak je jednoduché vařit chutně, rychle a bez zbytečného nepořádku

Recepty jsme rozdělili podle času, který máte k dispozici – do 30, 45 a 60 minut, svoji kapitolu mají i recepty trvající přes 60 minut, ale jejich příprava nestojí mnoho úsilí.

Držka v nebi

Kdo by neznal legendárního Těhotnýho kuchaře, muže, který je hvězdou sociálních sítí a podle jehož receptů vaří víc než dva miliony nadšených fanoušků. V říjnu 2025 mu vyšla již čtvrtá kuchařka a je to poprvé s fotkami jídel! Legendární série „Cháluj...“ tak má pokračování!

Nová kuchařka přináší 89 receptů na 240 stranách a fotky vybraných jídel doplněné o stylové ilustrace. Nechybí ani typický komentář Těhotnýho kuchaře, díky kterému je příprava jeho pokrmů ještě zábavnější.

Zdroj: Apetit, Albatrosmedia.cz, Doselkaramel.cz, Shop.Catandcook.cz, Eshop.Tehotnejkuchar.cz, Buchtavtroube.cz

Sdílet článek

Kuchařské knihy Šéfkuchař Foodblogeři a foodblogerky

Související články