Barbora Charvátová alias Máma v kuchyni přináší do domácností lehkost a radost z vaření, které nestaví na složitých postupech ani přehnaných nárocích. Její recepty vznikají z praktičnosti, zvídavosti a touhy ukázat, že i běžná kuchyně může mít moderní šmrnc. A právě při práci s horkovzdušnou fritézou našla prostor pro nové nápady, které jí otevřely cestu k celé kuchařce.
Barbora Charvátová je úspěšná foodblogerka a také autorka několika kuchařek. Za léta praxe získala pověst kuchařky, která umí z jednoduchých surovin vytěžit maximum. Její přístup je založený na zkušenosti z rodinného provozu, kde se počítá každá minuta, ale zároveň se neustupuje od dobré chuti. Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou její jídla určená jen dětem, není tomu tak. Primárně recepty sice cílí na nejmenší strávníky, ale zaručeně si pochutnají i jejich rodiče. A protože Barbora vaření opravdu miluje, využívá i různé pomocníky. Dnes se s ní pobavíme o horkovzdušné fritéze a o receptu na domácí „nutellu“, která se skvěle hodí i jako jedlý dárek.
Vy jste mimo jiné autorka kuchařky s názvem Horkovzdušná. Můžete ji trochu přiblížit? Proč jste si vybrala zrovna toto téma?
Horkovzdušná fritéza, pro kterou je kuchařka určena, je v současnosti kuchyňským hitem číslo jedna a i já jsem si tento způsob přípravy velice oblíbila. Navíc jsem zjistila, že na trhu prozatím není kuchařka českého autora, která by se tomuto tématu věnovala, a tak jsem chtěla nabídnout recepty, které budou vhodné pro naše jídelní zvyklosti i sortiment našeho trhu.
Co vás poprvé přimělo vyzkoušet horkovzdušnou fritézu a kdy jste si řekla, že tohle bude ideální i na recepty pro děti?
Horkovzdušku vlastním už řadu let, tehdy jsem ji dostala v rámci spolupráce, byl to ale jen základní a na dnešní poměry nepříliš sofistikovaný model. S příchodem nových technologií na trh se pak možnosti využití daleko více otevřely a mě začalo „fritézování“ velice bavit. Pro děti je využití horkovzdušné fritézy opravdu ideální, jídla z ní jsou totiž zdravější a zároveň chutná. Díky možnosti si přístroj přesně nastavit a načasovat je jeho použití pohodlné i pro mě jako mámu – šetřím čas a nemusím na jídlo tolik dohlížet.
Pokud byste měla doporučit tři jednoduché recepty do fritézy pro začátečníky, které by zvládla i maminka s malým dítětem, které to budou?
V první řadě vás asi napadne klasika – hranolky, řízečky, obalovaný květák a podobně. Já ale fritézu mnohem raději využívám na přípravu masa a ryb – skvělá jsou z ní například kuřecí křidélka, sekaná nebo závitky.
Jaký je podle vás největší mýtus o horkovzdušné fritéze, se kterým jste se při svém vaření setkala?
Že je tento přístroj jen na smažení, což vůbec není pravda. V podstatě jde o malou horkovzdušnou troubu, připravíte v ní tedy kromě smažení i vše, co se dá tradičně upéct, ale nejen to. Například v ní uděláte koláč, rohlíky, sušenky nebo si připravíte základ na pomazánku. Ani saláty nebo polévky nejsou žádné tabu, v kuchařce najdete takových receptů hned celou řadu.
Máte nějaký recept do fritézy, na který jste obzvlášť hrdá – například něco, co překvapilo i vás svou jednoduchostí či chutí?
To asi neumím takto říci, snažím se, aby tato kritéria splňovaly všechny mé recepty. Ale pokud bych měla vypíchnout jeden, který jsem si já osobně z kuchařky oblíbila nejvíce, byly by to určitě kuřecí špízy v teriyaki omáčce.
Jak se podle vás liší příprava jídla ve fritéze oproti klasickému vaření? Co je jednodušší a co naopak dá víc zabrat?
Spotřeba tuku je daleko nižší než u klasického smažení (udává se až o 99 %), jídlo je tedy velmi výrazně zdravější, ale zároveň si uchovává chuťové benefity. V praktické rovině je takové vaření jednodušší, už jen proto, že si přípravu přesně nastavíte a načasujete – a pak se můžete věnovat něčemu jinému, aniž byste se musela bát, že na vaření zapomenete. Některá základní jídla takto zvládá připravit i moje dcera sama. Jediným lehce složitějším bodem je naučit se s fritézou pracovat a vypozorovat si, jakou dobu přípravy a kolik stupňů vyžaduje příprava toho kterého jídla. V tomto jsem se ale snažila čtenářům práci usnadnit, a tak mají tato doporučení u každého receptu uvedena, plus mají v kuchařce i univerzální tabulku na různé suroviny. Není se tudíž čeho bát a zvládne to každý.
Co byste poradila těm, kteří s fritézou teprve začínají? Na co si dát pozor, čeho se držet (nejen při vaření, ale i časově, organizačně)?
Pořiďte dobrou fritézu s kvalitním povrchem a nastavením teploty a času. Vyzkoušejte nejdříve základní jídla, která už umíte připravovat klasickým způsobem, a pozorujte, zda se délka jejich přípravy v horkovzdušce liší a případně jak. Díky tomu se velice rychle naučíte časy a teploty odhadovat správně i u jídel, která vaříte poprvé. Pořiďte rozprašovač na olej, ušetříte si práci i kalorie a docílíte ideálních výsledků. Využívejte fritovací mřížku tam, kde chcete napodobit smažení, umožníte tak vzduchu cirkulovat okolo celého jídla, ne jen shora. Vyhněte se nadužívání jednorázového nádobí, namísto toho můžete využít skleněné, keramické či silikonové, které už vlastníte.
Kdybyste měla popsat svůj styl vaření ve třech slovech, která by to byla?
Jednoduché, dostupné, chutné.
Jak připravit domácí nutellu podle Mámy v kuchyni
Suroviny na 1 sklenici: 200 g lískových ořechů, 100 g másla, 100 g medu, 20 g kakaa
Příprava ve fritéze: 180 °C, 5 minut
Postup:
- Lískové ořechy dejte na dno nádoby přístroje a opražte je.
- V průběhu přípravy s nádobou jednou nebo dvakrát zatřeste a ořechy promíchejte.
- Připravené opražené ořechy přemístěte do mixéru a umelte na prášek.
- Do najemno umletých ořechů postupně zapracujte zbytek surovin – změklé máslo, med a kakao.
Domácí pomazánka je tím hotová. Je určená k přímé spotřebě, ale dobře uzavřená ve sklenici vám v lednici jistě vydrží na řadu snídaní či svačin. Hodí se nejen k mazání na pečivo, ale i na toasty, lívance, palačinky nebo do různých koláčů.
Tipy a rady od Mámy v kuchyni
Při první přípravě tohoto receptu ořechy pro jistotu hlídejte, pražení je rychlé a mohlo by se vám snadno stát, že je spálíte. Na druhou stranu je pražení ve fritéze velice jednoduché a efektivní, teplota v přístroji je totiž stále stejná a všechna jádra se tak opékají stejně. Není potřeba používat žádný přidaný tuk, neboť ořechy ho samy o sobě obsahují dost.
Je opravdu důležité nejdříve pomlít ořechy samotné, než do nich budete přidávat zbytek surovin, protože pokud nemáte opravdu ultra výkonný mixér vhodný na ořechová másla a budete se pokoušet mixovat vše dohromady, pravděpodobně skončíte s nepoužitelnou mazlavou drtí, která se vám v přístroji zasekne.
Pokud skleničku hezky ozdobíte, můžete nutellu využít jako jedlý dárek.