Nová registrace Zapomenuté heslo

„Každý jsme při pečení občas líný,“ říká šéfredaktorka Apetitu Jana Kopecká o nové knize Líná pekařka

27. 3. 2025
Líná pekařka vychází 20. března
Redakce Apetit
Kapitola Slané: Sýroví šneci s ostružinami, šneci s chorizem, špenátové tyčinky Trhací chléb Koláč ve stylu tarte flambée s chřestem Další
3 fotky

Rádi pečete, ale odrazují vás dlouhé seznamy surovin a složité postupy? Právě pro vás vytvořila redakce Apetit svoji 84. kuchařku: kniha Líná pekařka je žhavou novinkou, Najdete v ní recepty na slané i sladké pečení pro nejrůznější, více či méně, slavností příležitosti. Kniha navazuje na Línou kuchařku, která vyšla v roce 2023 a měla obrovský úspěch. Zaručujeme, že pro naše recepty je potřeba minimum surovin, které nemusíte složitě shánět a nejsou ani nikterak pracné. 

Kdo je líný pekař a koho v redakci Apetitu přiměla k pečení až nejnovější kniha Líná pekařka? Šéfredaktorka Apetitu Jana Kopecká vypráví, jak vznikala nová kniha a jaké zábavné debaty o lenosti se při tvorbě knihy vedly.

Nešijeme kuchařky horkou jehlou

Jano, jak vznikl nápad na Línou pekařku?
Po úspěchu Líné kuchařky, kterou jsme vydali v roce 2023, se nabízelo pokračovat – a líné pečení byla jasná volba. Jednoduché recepty, které nezaberou čas a zároveň neslevují na kvalitě, jsou teď velkým trendem v domácím vaření a pečení. A myslím, že Líná pekařka je hodně vydařené pokračování. Už jsme přiměli zapnout troubu i naši art directorku, pro kterou dosud žádný recept na pečení nebyl dostatečně líný.

Jak dlouho trvala příprava kuchařky – s texty i nafocením?
Od listopadu do poloviny února. Snažíme se nešít knihy horkou jehlou, ale vydáváme tři ročně, takže více času není. Několik týdnů zabere výběr receptů a grafická příprava knihy. Vaříme, pečeme a fotíme vždy jeden týden od rána do večera a zrovna Líná pekařka se zdála jednoduchá v tom smyslu, že jde o líné, tedy snadné recepty. Jenže je to samé pečení, takže naráz musely jet dvě trouby a občas i mikrovlnka. A pak obvykle nastává několik týdnů ladění samotných receptů, aby v nich nezůstala jediná nepřesnost.

Je základem nůž, nebo flambovací pistole?

Provázely tvorbu kuchařky i nějaké nečekané zádrhele nebo zábavné momenty?
Nejvíc nás pobavilo, jak rozdílné představy má každý člověk o tom, co to je být při pečení líný. Někdo je líný míchat, někdo vytahovat přístroje, někdo prokrojit dort, jako třeba autorka Líné pekařky Darina Sieglová. Proto je v kuchařce dort na plech. Jenže ta samá žena, která nepovažuje za základní výbavu v kuchyni dlouhý dortový nůž, tam řadí flambovací pistoli… Podobně veselých debat o tom, co to je být při pečení líný, jsme vedli v redakci spoustu, a myslím, že díky nim je výběr receptů hodně pestrý.

Kdy a kde proběhne slavnostní křest?
Línou pekařku pokřtíme na letním Apetit pikniku v parku Grébovka v Praze v sobotu 14. června.

Líná pekařka je 84. kniha Apetitu, je těžké přicházet s novými tématy?
Překvapivě je to spíš naopak, dokázali bychom naplnit i více než tři knihy ročně (jen bychom je asi nezvládli vyfotit a sepsat). Navíc pomalu nastává čas, kdy si některé knihy zaslouží obměnit. První kuchařka Koláče vyšla 1. 12. 2012 a recepty postupně stárnou, takže uvažujeme, že třeba sladké moučníky nebo drůbež vydáme v modernější podobě znovu.

Líná pekařka - sladké i slané pečení bez velké námahy

  • Kniha Líná pekařka je novinkou z edice Apetit, těšit se můžete na jednoduché pečení (sladké i slané) a také spoustu tipů, jak si usnadnit práci.
  • Je určená všem, kdo nemají rádi dlouhé seznamy surovin, obsáhlé postupy a vůbec neradi tráví dlouhý čas v kuchyni.
  • Podle této knihy upečete slané i sladké na oslavy, večírky, narozeniny i svátky.
  • Pekařka volně navazuje na Línou kuchařku, kterou časopis Apetit vydal před dvěma lety.
  • Je sestavená podle podobných kritérií: málo surovin a žádné ingredience, které musíte složitě shánět, minimum práce a maximální výsledek. V knize nenajdete nic, co zavání složitou, titěrnou nebo namáhavou prací, tedy žádné zdlouhavé šlehání, vyvalování, vykrajování, slepování. Zato v ní najdete spoustu nápadů, jak si pečení usnadnit.

Kuchařka je rozdělena do šesti kapitol:

  • Rychlovky: superrychlé recepty na koláče a řezy
  • Za málo práce hodně muziky: recepty, které sice chtějí čas, ale dělají se samy
  • Slané: spousta inspirace, která vás zachrání při přípravě večírků
  • Svátky: dětské oslavy, narozeniny, Vánoce – nic z toho už vám nezabere zbytečný čas!
  • Já šéfuji, děti pečou – naučíte se delegovat práci na děti i dospělé pomocníky
  • Nápady a Zkratky – nápady a tipy, jak z mála udělat opravdu hodně

Kniha Líná pekařka bude v prodeji od čtvrtka 20. března, edice Apetit, 399 Kč
www.knihy.burdastore.cz

Sdílet článek

Edice Apetit Šéfredaktorka Apetitu Sladké pečení Slané pečení

Související články