Nová registrace Zapomenuté heslo

„Každý jsme při pečení občas líný,“ říká šéfredaktorka Apetitu Jana Kopecká o nové knize Líná pekařka

27. 3. 2025
Líná pekařka vychází 20. března
Redakce Apetit
Kapitola Slané: Sýroví šneci s ostružinami, šneci s chorizem, špenátové tyčinky Trhací chléb Koláč ve stylu tarte flambée s chřestem Další
3 fotky

Rádi pečete, ale odrazují vás dlouhé seznamy surovin a složité postupy? Právě pro vás vytvořila redakce Apetit svoji 84. kuchařku: kniha Líná pekařka je žhavou novinkou, Najdete v ní recepty na slané i sladké pečení pro nejrůznější, více či méně, slavností příležitosti. Kniha navazuje na Línou kuchařku, která vyšla v roce 2023 a měla obrovský úspěch. Zaručujeme, že pro naše recepty je potřeba minimum surovin, které nemusíte složitě shánět a nejsou ani nikterak pracné. 

Kdo je líný pekař a koho v redakci Apetitu přiměla k pečení až nejnovější kniha Líná pekařka? Šéfredaktorka Apetitu Jana Kopecká vypráví, jak vznikala nová kniha a jaké zábavné debaty o lenosti se při tvorbě knihy vedly.

Nešijeme kuchařky horkou jehlou

Jano, jak vznikl nápad na Línou pekařku?
Po úspěchu Líné kuchařky, kterou jsme vydali v roce 2023, se nabízelo pokračovat – a líné pečení byla jasná volba. Jednoduché recepty, které nezaberou čas a zároveň neslevují na kvalitě, jsou teď velkým trendem v domácím vaření a pečení. A myslím, že Líná pekařka je hodně vydařené pokračování. Už jsme přiměli zapnout troubu i naši art directorku, pro kterou dosud žádný recept na pečení nebyl dostatečně líný.

Jak dlouho trvala příprava kuchařky – s texty i nafocením?
Od listopadu do poloviny února. Snažíme se nešít knihy horkou jehlou, ale vydáváme tři ročně, takže více času není. Několik týdnů zabere výběr receptů a grafická příprava knihy. Vaříme, pečeme a fotíme vždy jeden týden od rána do večera a zrovna Líná pekařka se zdála jednoduchá v tom smyslu, že jde o líné, tedy snadné recepty. Jenže je to samé pečení, takže naráz musely jet dvě trouby a občas i mikrovlnka. A pak obvykle nastává několik týdnů ladění samotných receptů, aby v nich nezůstala jediná nepřesnost.

Je základem nůž, nebo flambovací pistole?

Provázely tvorbu kuchařky i nějaké nečekané zádrhele nebo zábavné momenty?
Nejvíc nás pobavilo, jak rozdílné představy má každý člověk o tom, co to je být při pečení líný. Někdo je líný míchat, někdo vytahovat přístroje, někdo prokrojit dort, jako třeba autorka Líné pekařky Darina Sieglová. Proto je v kuchařce dort na plech. Jenže ta samá žena, která nepovažuje za základní výbavu v kuchyni dlouhý dortový nůž, tam řadí flambovací pistoli… Podobně veselých debat o tom, co to je být při pečení líný, jsme vedli v redakci spoustu, a myslím, že díky nim je výběr receptů hodně pestrý.

Kdy a kde proběhne slavnostní křest?
Línou pekařku pokřtíme na letním Apetit pikniku v parku Grébovka v Praze v sobotu 14. června.

Líná pekařka je 84. kniha Apetitu, je těžké přicházet s novými tématy?
Překvapivě je to spíš naopak, dokázali bychom naplnit i více než tři knihy ročně (jen bychom je asi nezvládli vyfotit a sepsat). Navíc pomalu nastává čas, kdy si některé knihy zaslouží obměnit. První kuchařka Koláče vyšla 1. 12. 2012 a recepty postupně stárnou, takže uvažujeme, že třeba sladké moučníky nebo drůbež vydáme v modernější podobě znovu.

Líná pekařka - sladké i slané pečení bez velké námahy

  • Kniha Líná pekařka je novinkou z edice Apetit, těšit se můžete na jednoduché pečení (sladké i slané) a také spoustu tipů, jak si usnadnit práci.
  • Je určená všem, kdo nemají rádi dlouhé seznamy surovin, obsáhlé postupy a vůbec neradi tráví dlouhý čas v kuchyni.
  • Podle této knihy upečete slané i sladké na oslavy, večírky, narozeniny i svátky.
  • Pekařka volně navazuje na Línou kuchařku, kterou časopis Apetit vydal před dvěma lety.
  • Je sestavená podle podobných kritérií: málo surovin a žádné ingredience, které musíte složitě shánět, minimum práce a maximální výsledek. V knize nenajdete nic, co zavání složitou, titěrnou nebo namáhavou prací, tedy žádné zdlouhavé šlehání, vyvalování, vykrajování, slepování. Zato v ní najdete spoustu nápadů, jak si pečení usnadnit.

Kuchařka je rozdělena do šesti kapitol:

  • Rychlovky: superrychlé recepty na koláče a řezy
  • Za málo práce hodně muziky: recepty, které sice chtějí čas, ale dělají se samy
  • Slané: spousta inspirace, která vás zachrání při přípravě večírků
  • Svátky: dětské oslavy, narozeniny, Vánoce – nic z toho už vám nezabere zbytečný čas!
  • Já šéfuji, děti pečou – naučíte se delegovat práci na děti i dospělé pomocníky
  • Nápady a Zkratky – nápady a tipy, jak z mála udělat opravdu hodně

Kniha Líná pekařka bude v prodeji od čtvrtka 20. března, edice Apetit, 399 Kč
www.knihy.burdastore.cz

Sdílet článek

Edice Apetit Šéfredaktorka Apetitu Sladké pečení Slané pečení Líné pečení Jednoduché recepty Apetit Jana Kopecká Pečení na oslavy Domácí pečení Kuchařky

Související články