Trouba jede na plné obrátky, linecké se střídá s rohlíčky, kuchyně voní po vanilce a vy si říkáte, že kromě cukroví by to chtělo i něco „normálního“ k jídlu. Jenže komu se chce stát ještě u plotny? Dobrá zpráva – nemusíte. Stačí trocha plánování a jedno chytré pravidlo: když už troubu roztopíte, vytěžte ji do posledního stupně.
Využijte troubu naplno a ušetřete čas i energii: zatímco se na jednom plechu dopéká poslední dávka cukroví, do druhého klidně naskládejte večeři. Ať už to bude kuře, brambory nebo zelenina – všechno zvládne trouba, zatímco vy můžete v klidu prohrabovat plechovky s rohlíčky nebo si konečně dát kafe.
Brambory zapečené s cibulí a klobáskami
Pár obyčejných surovin, které dohromady dávají neobyčejný výsledek. Brambory, cibule, kousek klobásy, sůl, pepř a trochu trpělivosti – víc netřeba. Zapečené brambory jsou jídlo, které nestárne, a pokud se vám poštěstí, že nějaké zbydou i na druhý den, chutnají možná ještě líp.
- Před koncem pečení přidejte trochu smetany nebo sýr – křupavá kůrka stojí za to.
Pečené kuře s fazolemi a chorizem
Tohle jídlo je důkazem, že večeře z jednoho pekáče jsou nejvíc. Kuře, fazole, chorizo, rajčata a česnek se spojí do šťavnaté, kořeněné omáčky, kterou nejde přestat ochutnávat. Ideální recept na den, kdy už nechcete řešit žádné složité recepty.
- Připravte si bagetu! Šťávu z pekáče budete chtít vytřít do poslední kapky.
Zapečené masové kuličky po italsku
Rajčatová omáčka, mozzarella, trochu bylinek a voňavé masové kuličky – prostě Itálie v troubě. Máme pro vás skvělou zprávu: omáčku i kuličky můžete připravit předem, klidně i den dva dopředu, a jen je pak zapéct. Dokonalý plán na dny, kdy se kvůli pečení ani nezastavíte.
- Může se zdát, že sardelek je v receptu až moc, ale nebojte – rybinou to vonět nebude. Naopak, jejich chuť směs krásně zaoblí a prohloubí.
Grilovaná zelenina z trouby
Ideální řešení, když vám v lednici zůstalo „všechno možné“. Cuketa, paprika, cibule, brambory, dýně, nebo klidně i pár zbytků z nedělního oběda. Všechno smíchejte, pokapejte olivovým olejem, posypte solí, česnekem a bylinkami a dejte do trouby. O půl hodiny později máte jídlo, které voní lépe než pečené kuře.
- Přidat můžete kuřecí maso pokrájené na kousky, domácí uzené nebo zeleninu. 5 minut před koncem pečení posypte sýrem.
Karbanátky z trouby
Klasika v moderním provedení. Bez smažení a bez výčitek. Jsou šťavnaté, voňavé a hlavně – dělají se samy. Klidně je upečte v mini verzi, zabalte do pečiva a máte rychlou adventní večeři nebo svačinu na cestu.
- Přidejte do směsi trochu strouhané cukety nebo sýra – karbanátky zůstanou vláčné a krásně se spojí. Chcete-li plnohodnotnou večeři, podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
Pekařský maraton se dá přežít i bez stresu. Stačí využít teplo z trouby, které by jinak přišlo vniveč, a během pečení cukroví si připravit i oběd nebo večeři.
Zdroj: Apetit