Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo jako jazyk lásky. Co vaří svým nejmilejším známé foodblogerky? Vyzkoušejte oblíbené recepty

11. 7. 2025
Jahodový mini dortík podle foodblogerky Na skok v kuchyni
Se svolením Romany Böhmové (Naskokvkuchyni.cz)
Strouhaný tvarohový koláč podle Kitchenaffair - můžete přidat i konzervované broskve Trojbarevka podle Buchty v troubě Jahodový mini dortík podle foodblogerky Na skok v kuchyni Zobrazit
galerii

Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby, existuje několik speciálních jazyků lásky: někdo jde a obejme, někdo koupí dáreček, někdo naslouchá. A někdo uvaří zamilované jídlo, jídlo z dětství, jídlo, o kterém jeho milovaná osoba už dlouho mluví jako o něčem, co by ráda ochutnala. Však láska prochází žaludkem! A nás zajímalo, jaké dezerty a sladké dobroty pečou naše oblíbené foodblogerky.  

Připravit někomu oblíbené jídlo nebo nachystat výjimečný pokrm? To je všeříkající gesto náklonnosti. Babička vám pekla tvarohové buchty, pro partnera uvaříte večeři o několika chodech a pojmete to jako velkou romantiku.

  • Jídlo propojuje, uklidňuje a hýčká.
  • S jídlem bývají spojeny krásné vzpomínky a emoce.
  • Jídlem dáte najevo, že o své blízké rádi pečujete. 
  • Jídlo začíná společným vařením a u toho se skvěle povídá. 
  • Věnujete-li přípravě zamilovaného pokrmu čas, dáváte najevo, jak je váš protějšek pro vás důležitý. 

Co rády pečou svým blízkým populární foodblogerky?

Tvarohový strouhaný koláč podle Kitchenaffair

„Když se řekne ‚jídlo jako jazyk lásky‘, okamžitě mě napadne strouhaný koláč s tvarohem, který manželovi pekla maminka. Vzala jsem si její recept, a když chci vyjádřit ‚I care...‘, tak peču právě tento koláč,“ říká foodblogerka Eva Bartošová aka Kitchenaffair.

  • Doba přípravy: 1 hodina + chlazení
  • Připravte si velký plech s vyšším okrajem (cca 40 × 30 cm)

Ingredience na těsto: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 40 g kakaa, 180 g moučkového cukru, 2 žloutky

Na náplň budete potřebovat: 1 kg tučného tvarohu, 1 vanilkový pudink, 100 g moučkového cukru, 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť

Postup: 

  1. Mouku dejte společně s máslem, kakaem, cukrem a žloutky do mísy a rukama vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.
  2. Žloutky oddělte od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníhŽloutky smíchejte s tvarohem, pudinkem a cukrem. Důkladně rozmíchejte. Nakonec přidejte sníh a pomalu promíchejte.
  3. Odpočaté těsto vyndejte z lednice a rozpulte. Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem a jednu polovinu těsta do něj nastrouhejte. Rovnoměrně rozprostřete po celém plechu a rukama umačkejte na kompaktní plát. Ten poté zalijte tvarohovou směsí a lehce rozetřete, aby byla vrstva všude. Potom nastrouhejte i druhou polovinu těsta a rovnoměrně zakryjte tvaroh.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 minut. Potom plech vyndejte a před podáváním koláč důkladně vychlaďte.

Jahodový mini dortík podle Na skok v kuchyni

„Urodilo se vám na zahrádce tolik jahod, že je nestíháte jíst? Připravte z nich tento mini dortík, který se bude hodit na každou příležitost. Kombinace jahod, máslových sušenek, oříšků a čokolády je prostě nepopsatelná, schválně ho vyzkoušejte. U nás doma jde o ten nejvíc zamilovaný dortík,“ doporučuje Romana Böhmová, foodblogerka Na skok v kuchyni

Na korpus budete potřebovat: 60 g máslových sušenek, 30 g másla (rozpuštěného), 20 g oříškové mouky (mandlové, lískooříškové, případně mletých oříšků)

Na pěnu z bílé čokolády si připravte: 180 ml smetany ke šlehání, 100 g bílé čokolády, 2 plátky želatiny, několik kapek vanilkového extraktu

Na dokončení: čerstvé jahody, nasekané pistácie

Postup:

  1. Sušenky si rozmixujte na prach, případně dejte do sáčku, který zabalíte do utěrky a rozbijete je na prach pomocí válečku.
  2. K rozdrceným sušenkám nalijte máslo a přidejte oříškovou mouku. Vše dobře promíchejte a upěchujte na dno tartaletky nebo nerezového kroužku, pod který si dáte pečicí papír.
  3. Korpusy dejte zchladit a mezitím si připravte pěnu z bílé čokolády.
  4. Do misky si dejte ledovou vodu a namočte v ní dva plátky želatiny. 80 ml smetany zahřejte ve vodní lázni, přidejte do ní vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt. Nakonec v ní rozpusťte i bílou čokoládu. V robotu si mezitím vyšlehejte zbylých 100 ml smetany ke šlehání do tuha. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamíchejte.
  5. Čerstvé jahody si očistěte, omyjte a rozpulte. Jahody dejte po obvodu nerezového kroužku (vždy rozříznutou stranou ke kroužku). Poté doprostřed nalijte hotový krém z bílé čokolády tak, aby byl minimálně do výšky jahod (ideální je cca 1 cm nad jahody). Dortíky dejte do lednice vychladnout.
  6. Hotový dortík vyndejte z formy, posypejte nasekanými pistáciemi a ozdobte čerstvými jahodami.

Tvarohová trojbarevka podle Buchta v troubě

„Chtělo by se mi říct, že téměř každé jídlo je projevem lásky vůči mé rodině. Ale přeci jen jsou jídla, u kterých vím, že po nich bude následovat věta, že jsem ta nejlepší na světě. Pro mé děti to určitě jsou jahodové knedlíky, palačinky a lívance s domácím pribináčkem nebo plněné kváskové loupáky. A pro mého manžela je to rozhodně trojbarevka: buchta, která vyvolá spousty vzpomínek a kterou peču, přiznávám, spíš sporadicky, protože je pracnější,“ vypráví Lucie Nováková, autorka kuchařek a blogerka Buchta v troubě.

Velikost formy: skleněná nádoba o velikosti 20 × 20 cm

Ingredience na kakaovou (spodní) vrstvu: 50 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 100 g hladké (špaldové) mouky, 50 g dětské krupičky, špetka kypřicího prášku, 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa, 2 lžíce teplé vody, trocha másla na vymazání a trocha dětské krupičky na vysypání formy

Na tvarohovou (prostřední) vrstvu: 750 g tučného tvarohu v alobalu, 2 vejce, 100 g moučkového cukru

Vaječná (vrchní) vrstva: 1 vejce, 1 žloutek, 100 g krupicového cukru, 100 ml rostlinného oleje, 100 g dětské krupičky, 2,5 lžíce teplé vody, špetka kypřicího prášku, špetka soli

Postup:

  1. Všechny suroviny na pečení si vyndejte z lednice alespoň hodinu dopředu. 
  2. Pečicí formu vymažte máslem a vysypte krupičkou. Začněte si předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  3. Začněte kakaovou vrstvou: Všechny suroviny dejte do mísy a prsty je propracujte. Výsledné těsto je pevné a trochu tuhé, ale nedrolí se. Nechte ho chvíli odpočinout.
  4. Vrhněte se na tvarohovou vrstvu: V další míse metlou promíchejte vejce s cukrem a tvarohem.
  5. Na řadě je vaječná vrstva: Prošlehejte všechny ingredience – výsledné těsto je velmi tekuté.
  6. Na dno i okraje formy rovnoměrně vymačkejte kakaové těsto.
  7. Na kakaovou vrstvu nalijte tvarohovou náplň a rozetřete ji.
  8. Na ni nalijte vaječné těsto, lijte pomalu, aby se rozlévalo po celém povrchu koláče.
  9. Pečte v předehřáté troubě asi 55–65 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout.

Sdílet článek

Foodblogeři a foodblogerky Sladké pečení

Související články