Nová registrace Zapomenuté heslo

Ani jedno rajče nazmar! Tipy a triky, jak naložit s úrodou rajčat a zajistit si zásoby ve spíži

23. 8. 2025
Zavařování rajčat
Unsplash

Zrají vám rajčata před očima a vy už pomalu nevíte, co s nimi? Připravte si rajčatové zásoby do spíže, až se zima zeptá. Máme pro vás tipy na domácí kečup, sugo, sušená rajčata, lahodnou čalamádu a mnoho dalších dobrot, které vám pomohou zpracovat rajčatovou úrodu do bohatých zásob.

Chuť léta po celý rok

Šťavnaté a sluncem prozářené plody mají tu nejlepší chuť. Mnozí z vás jistě ví, že rajčata kupovaná v zimě jsou chuťově velmi odlišná od letní úrody. Proto neváhejte a pusťte se do zavařování, sušení a dalších příprav ještě dnes, kdy nám rajská jablíčka zrají přímo před očima. A pokud jste pěstitel začátečník, určitě se vám bude hodit článek „Vše o rajčatech“, v němž jsme shrnuli vše od pěstování, druhů až po zavařování.

 

Voňavý domácí kečup pro děti i dospělé

Také vaše děti milují kečup a mohly by jej jíst naprosto k čemukoli? Ať už to jsou špagety, pečené domácí hranolky nebo luxusní hotdog, vlastnoručně vyrobený kečup je zkrátka vždy tou nejlákavější omáčkou. A nejlepší na něm je, že neobsahuje žádné chemické konzervanty, zvýrazňovače chuti a další přídavky, které domácí kečup zkrátka vůbec nepotřebuje. Na jeho přípravu si vystačíte s rajčaty, cibulí, kořením, octem, solí a cukrem. 

 

Zavařená rajčata: Připravte si domácí passatu, rajčatovou omáčku nebo základ do polévky

Rajčatové omáčky najdou v rodinné kuchyni své využití po celý rok. Passata je skvělým základem pro rajskou omáčku či polévku, sugo využijete na pizzu či oblíbené pizza šneky a rajčatová omáčka vám vytrhne trn z paty vždy, když nestíháte vařit a potřebujete nakrmit hladové krky. 

  • Pro domácí zavařované rajčatové omáčky využijte i další sezónní suroviny z vlastní zahrádky či balkónového truhlíku. Aromatické čerstvé bylinky, jako je bazalka, tymián nebo rozmarýn harmonicky doplňují plnou chuť rajčat a vnášejí do pokrmu autentický nádech středomořské kuchyně.

 

Sušená rajčata do salátů nebo k sýrům a vínu

Zavařování není jedinou volbou, jak uchovat rajčata. Skvělým způsobem pro vytvoření rajčatových zásob je sušení. Hodit se vám bude sušička potravin, ale vystačíte si i pouze s troubou. Jak na to?

  • Rajčata omyjte a osušte. Menší rajčata rozpulte, větší nakrájejte na plátky. 
  • Do sušičky či na plech rajčata rozprostřete. V sušičce sušte po dobu 6–8 hodin, v troubě při 70 °C 8–12 hodin. Průběžně kontrolujte. 
  • Hotová sušená rajčata nechte důkladně vychladnout a následně je uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo je naložte do kvalitního oleje (přidat můžete čerstvé bylinky, česnek nebo chilli) a uchovávejte v chladu.

Zdroje informací: theikos.cz, Apetitonline.cz, anoregoncottage.com 

Sdílet článek

Rajčata Rajčatová omáčka Domácí zavařování Úroda ze zahrady

Související články