Oslavte tradiční svátek lahodným francouzským koláčem s vláčnou mandlovou náplní. Možná v ní najdete štěstí na celý rok!
8
Suroviny
8
Na mandlový krém
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 590 kcal
- Bílkoviny 11.25 g
- Sacharidy 38.63 g
- Tuky 42.75 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2006/1
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,6/5
Vytisknout
Sdílet
Recept je z vydání:
Apetit 2006/1
Leden 2006
Komentáře
Děkuju moc za recepty! :-)
Nemáte někdo recept s jablky?
Dobrý večer, Jaroslavo,
recept s jablky sice v redakci nemáme, ale zkusili jsme propátrat internet a podle francouzských receptů, které jsme našli, máte v zásadě dvě možnosti:
Buď plnit galetku (tříkrálový koláč – v originále galettes des rois) syrovými jablky, oloupanými, zbavenými jádřince a nakrájenými nejprv na čtvrtky a posléze na tenké plátky: v tom případě vychází na jeden koláč asi 4 velká jablka, v receptu doporučují odrůdu Gala, šel by i Golden delicius. Obě odrůdy jsou dost sladké a plody jsou pevné a nepříliš šťavnaté, takže nehrozí, že by do koláče pustily během pečení příliš šťávy a rozmáčely ho. Postup je následující: V míse smíchejte 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, lžičku skořice a lžičku medu, vložte 4 velká jablka, oloupaná, rozčtvrcená a nakrájená na plátky, plátky jablek opatrně promíchejte v cukrové směsi a nechte odpočinout. 2 balení rozváleného listového těsta, každé o váze cca 250 g, rozviňte (nebo rozválejte 500 g těsta a vykrojte z něj dva kruhy – viz recept nahoře, postup je totožný, liší se jen náplň), jeden kruh naplňte proslazenými jablky (do náplně na libovolné místo vložte fazolku nebo jiné překvapení, třeba mandli), druhým koláč přiklopte, dobře přitiskněte okraje horního i spodního patra k sobě, můžete je trochu zarolovat – koláč se nebude otvírat. Ozdobně nožem nařežte vrchní díl koláče (ale neprořízněte – některé recepty doporučují sem tam povrch trochu propíchnout kvůli unikající páře, ale nevím, zda je to nutné, u jablečného štrúdlu to také neděláme a obvykle nepraskne). Pomažte povrch koláče vaječným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20–30 minut. Pokud chcete mít povrch koláče hodně lesklý a karamelizovaný, doporučuje se v receptech 5 minut před koncem pečení koláč potřít cukrovým sirupem (vznikne rozpuštěním 30 cukru v 30 ml vody).
Druhá a častější možnost je plnit koláč dušenými jablky (Francouzi jim říkají compote), na jeden koláč budete potřebovat asi 5–6 větších jablek, v tomto případě se doporučují spíš kyselejší odrůdy, které se snáz rozvaří (typicky gris canada – kanadská reneta, ale ta u nás asi není běžně k mání). Oloupaná jablka nakrájíte na kostky a 10 minut dusíte s cukrem (50–100 g – rozptyl v receptech je značný, záleží na tom, jak sladký chcete dezert mít). Dusit je můžete pro ovonění buď se svitkem skořice, nebo s vanilkovým luskem (obojí před plněním vyndáte). Některé recepty doporučují dusit jen 2/3 nakrájených jablek a poslední třetinu do směsi dodat těsně po odstavení z plotny, aby měla náplň příjemnou texturu (prostě aby bylo v koláči do čeho kousnout :-)). Po vystydnutí směsí plníte koláč a postupujete jako u receptu výše.
Našli jsme i recepty, kde na dno koláče dávají před naplněním jablky směs cukru a mouky v poměru 1:1, tedy 1 lžičku od každého, (aby vsákla šťávu), teoreticky můžete přidat i lžičku mletých mandlí a dosáhnete tak chuti trochu podobné frangipanu (mandlovému krému, jímž se plní mandlová verze).
Co se těsta týká, z hlediska chuti je ideální použít samozřejmě listové těsto z másla, ale hotové není u nás úplně běžně dostupné (prodává je třeba Marks&Spencer, dá se koupit i od jiných značek v internetových obchodech s potravinami).
Složitější možnost je si listové těsto udělat domácí – není to projekt na půl hodiny a vyžaduje dodržení technologie (důležitá je teplota másla, a tedy i dodržení intervalů chlazení), ale výsledek bude opravdu lahodný. Recept a podrobný postup zde: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-listove-testo
Ale pokud vám vyhovuje chuť běžného kupovaného těsta, jděte klidně do něj :-).
Také můžete zkusit tento recept, jde o jablečné kapsičky Petry Stahlové, renomované cukrářky, na jejíž postupy je spolehnutí. Je to sice recept na jablečné kapsičky, ale z téhož těsta a náplně klidně upečete koláč libovolného tvaru. :-) https://www.apetitonline.cz/recept/jablecne-kapsicky-z-listoveho-testa?…