28. října slavíme Den vzniku samostatného Československa a připomínáme si zřízení nezávislého státu v roce 1918. Tento den značí konec Rakouska-Uherska a vytvoření prvního společného státu Čechů a Slováků. Čím oslavit den, kdy se psala historie? A jak se vyznáte ve slavnostních pokrmech, které neodmyslitelně patří k svátkům a tradicím?
Dnešní den, tedy 28. říjen, je bezesporu jedním z nejvýznamnějších státních svátků. Nejedná se sice o typický „jídelní“ svátek, jakým jsou Vánoce, Velikonoce nebo svatý Martin, ale určitě existuje hned několik pokrmů, které se k němu perfektně hodí. Jsou totiž inspirované českou historií, hrdostí i sezónou.
- Důstojná oslava a připomenutí si významu tohoto dne pro český národ. Konají se rodinné obědy a podává se česká klasika: hovězí vývar s nudlemi, svíčková na smetaně, pečená kachna nebo králík a jako dezert domácí koláče a buchty
- Tradiční poctivá jídla z lokálních surovin, která vnímáme jako symbol národní identity (a odlišují tedy českou kuchyni od té rakouské, je zkrátka „naše“): chléb, brambory, zelí, české pivo a víno, hovězí maso, knedlíky, omáčky, moučníky z kynutého těsta.
- Konec října je spojen s obdobím sklizně a proto slavnostním menu sluší podzimní tóny: polévka z dýně nebo červené čočky, pečené maso s jablky a tymiánem, jablečný závin nebo koláče s drobenkou.
Jídel, na kterých si dnes můžete pochutnat, je tedy celá řada. V našem kvízu si pak ověřte, jak se vyznáte v pokrmech, které patří k dalším tradičním svátkům.