Mazanec je nejstarší doložené české velikonoční pečivo. Peče se už půl tisíciletí, ale teprve nějakých dvě stě let bývá sladký. Tradičně se pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděli). Bez voňavého kynutého bochánku s rozinkami a mandlemi si Velikonoce vůbec neumíme představit. Pokud to máte stejně a potřebujete zaručený recept, tak jste tu správně.
Suroviny
Na recept
- Energie 5619 kcal
- Bílkoviny 163 g
- Sacharidy 568 g
- Tuky 297 g
Postup přípravy
Autor: Redakce, z vydání Apetit 2022/4
Recept je součástí kolekce

Recept je z vydání:
Apetit 2022/4
Přivítejte s dubnovým Apetitem, který vychází už 17. 3. 2022, definitivní příchod jara, a užijte si ty nejbarevnější velikonoční svátky! V novém čísle si na své přijde bez přehánění opravdu každý. Těšit se totiž můžete na pestré jarní polévky, vejce ve všech podobách, pokrmy z mladého masa i ty zcela bezmasé, které si bez obav můžete dopřát i během půstu, receptovou ochutnávku z naší nové Bezlepkové kuchařky, sváteční hostinu i jídla pro všední den, kdy není času nazbyt, dezerty, jejichž příprava je výzvou, ale i takové, se kterými si poradí i nezkušený začátečník... Nechybí ani absolutní velikonoční klasiky – kopřivová hlavička, nadýchaný beránek s vaječným likérem, kynuté jidáše a vláčný mandlový mazanec, k němuž jsme připravili i velký manuál, s jehož pomocí se vám už pokaždé zaručeně povede na jedničku. Pomůžeme vám i s tolik potřebným jarním úklidem v domácnosti a prozradíme vše, co potřebujete vědět o vejcích. Apetit, napsáno s chutí.