Ne nadarmo se řezům Florida lidově přezdívá řez „obližprst“ (na Slovensku pak „oblíž prst“). Tři zdánlivě nesourodé komponenty – lehký sníh, hutný krém a piškotový korpus – jsou v tomto moučníku na plech v dokonalé harmonii. Jak se říká, olizovat se budete až za ušima!
Suroviny
Na krém
Na sníh
Na recept
- Energie 7875 kcal
- Bílkoviny 253 g
- Sacharidy 808 g
- Tuky 393 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2016/3
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2016/3
Společně si připravíme domácí kari pasty a z nich uvaříme báječná jídla, která dokonale zahřejí a nabijí tělo energií. Hitem dneška je bezesporu fermentování! S námi ho zcela hravě zvládnete i v domácích podmínkách... Spojíme špetku vzpomínek z dětství s kapkou inspirace z amerických bister a užijeme si spolu návštěvu mléčného baru. Dáte si raději jahodový shake nebo řezy Florida? Piknik v zimě? Ano! Uvařte si dobroty podle našich receptů a uspořádejte malou hostinu na čerstvém vzduchu... Zařaďte do svého jídelníčku superpotraviny! Jsou plné živin, vitamínů a minerálů a pro vaše zdraví udělají maximum.
Komentáře
Je to sladké jako cecek. 10 vajec je hodně, ale 0,6 kg cukru je šílenost. Pokud to ještě někdy budu dělat, tak snížím cukr na polovinu a vejce na 8.
Přestože obvykle doporučujeme v případě hodně sladkých receptů, že cukr je možné snížit podle chuti, u těchto řezů bych byla s radikální změnou poměrů surovin opatrná. Vzhledem k tomu, že jde o tři komponenty klasické cukrařiny: piškotové těsto, žloutkový krém a sníh, kteréžto všechny tři cukr potřebují jako prvek, který je pomáhá držet pohromadě: cukr reakcí s vaječnými proteiny stabilizuje při šlehání vejce, a tím zajišťuje, že ani těsto, ani sníh nespadne, a zároveň při pečení pomáhá těstu růst – činí těsto pružnějším, takže v něm zůstávají vzduchové bublinky, které zajišťují upečenému korpusu nadýchanost. Takže v případě těsta bych osobně ubrala maximálně 30 g cukru (na 5 vajec bych dala 150 g, tj. 30 g cukru na 1 vejce) – jinak se obávám, že nelze zaručit, že těsto bez kypřicího prášku při pečení nespadne. U žloutkového krému cukr zpomaluje srážení vajec, tedy zajistí vám, že po tepelné úpravě, která je nutná kvůli pasterizaci, nebudete mít místo hladkého krému míchaná vajíčka. Porovnala jsem různé recepty na žloutkový krém a poměr cukru k žloutkům vychází mezi 20–30 g cukru na 1 žloutek, tedy v případě krému z našeho receptu by šlo množství cukru snížit o 50–100 g, dál bych se z výše zmíněných technologických důvodů snižovat nepokoušela. V případě sněhu cukr opět zajišťuje jeho stabilitu, vzhledem k tomu, že jde o typ sněhu vyšlehaný s horkým cukrovým sirupem, který se používá na dekoraci dortů právě proto, že díky zahřívání a vysokému množství cukru z něj nevyprchá vzduch, a tudíž nespadne, do poměru surovin bych v tomto případě nezasahovala vůbec.
Co se týká množství vajec v receptu: jde o řezy, tedy dezert na plech – po nakrájení získáte hodně porcí, je tedy vhodný pro větší množství lidí. Pokud snížíte množství vajec na 8 (a úměrně tomu o 20 % i množství ostatních surovin, jinak se změní jejich poměr a recept by už nemusel fungovat), musíte buď počítat s tím, že vrstvy budou hodně tenké, nebo použít menší formu. Tady se nabízí péct dezert v dortové formě (např. do formy o průměru 23 cm vám bude stačit poloviční množství surovin). Anebo pokud vám nevyhovují hodně sladké dezerty, si můžete najít na Apetionline.cz úplně jiný recept, např. s kyselejší náplní, která sladkost vyváží :-).
Dík za komentář. Všem konzumentům jsem doporučila, aby si to dali s hořkým kafem, pak se to trochu vyrovnalo. O vašich informacích budu přemýšlet.