Ověřený postup na domácí jogurt jsme našli v knize Domácí mlékař Kláry Hadašové. Překvapilo nás, jak je recept jednoduchý a výsledek naprosto fantastický. Pokud je u vás bílý jogurt nepostradatelnou ingrediencí, pak tenhle si rozhodně musíte vyrobit.
Suroviny
Na recept
- Energie 497 kcal
- Bílkoviny 32 g
- Sacharidy 52 g
- Tuky 21 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2020/3
Recept je z vydání:
Apetit 2020/3
V březnu ještě zima zápolí o vládu s přicházejícím jarem, a tak sluníčko a jásot prvních zelených lístků občas zakryje sněhová chumelenice. S recepty z březnového Apetitu budete vybaveni do každého počasí. V čísle najdete husté hřejivé polévky, nedělní menu, při jehož přípravě spotřebujete zásoby ze spíže a uvolníte tak poličky pro čerstvé produkty, sezonní recepty, v nichž zazáří první jarní zelenina i poslední exotické ovoce. Jaro je čas nových výzev a začátků, a tak jsme se pustili do experimentů s fermentováním, vyzkoušeli, jak chutná březová míza a propadli kouzlu nápojů z kombuchy. Apetit, napsáno s chutí.
Komentáře
Vážený Apetite, zkoušela jsem domácí jogurt, ale někde jsem asi udělala chybu. I když si nejsem vědoma. Jogurt je ve výsledku taková řidká želatina. Na chuť není špatný, ale vzhledově si ho netroufnu nikomu nabídnout. Poradíte, prosím? Děkuji
Dobrý den, paní Voborníková,
požádala jsem o rady kolegyni, která má s výrobou jogurtu zkušenosti, a podle její zkušenosti a podle toho, co se píše v domácím mlékaři, je skutečně zásadní dodržet ohřev mléka na 95°C. Jinak nedojde k denaturaci bílkovin, tedy vzniku husté sraženiny, pro jogurt podstatné. A samozřejmě i ostatní teploty jsou celkem důležité, ale první klíčová. Také se jí párkrát povedl jogurt dost zvláštní konzistence. Jinak domácí jogurty mají ke šlemovitosti bohužel dost sklon, vyrobit něco co vypadá jako jogurt z obchodu a i mu texturou odpovídá, není úplně samozřejmé. Zkrátka technologický vyladěnou mlékárna doma dokonale nenapodobíte. Dále by radila nepodceňovat další tuhnutí a vážně jogurt od vyzrání nechat v lednici dalších 12 hodin. V repertoáru máme ještě jeden recept na domácí jogurt, kde se pro zvýšení hustoty přidává sušené mléko: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-jogurt-0
Držíme palce, ať se druhý pokus vydaří lépe.
Přejeme krásný den,
redakce Apetitu
Někde jsem asi udělala chybu. I když netuším jakou. Jogurt je ve výsledku jako řídká želatina. Chuť dobra, ale vzhledově ....