Studená polévka pochází původně z Litvy a zdomácněla také v Polsku, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení, díky láku je polévka sladkokyselá právě tak akorát. Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.
Suroviny
Na recept
- Energie 518 kcal
- Bílkoviny 19 g
- Sacharidy 56 g
- Tuky 22 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2018/7
Recept je součástí kolekce

Recept je z vydání:
Apetit 2018/7
S prázdninami máme spojené jen ty nejlahodnější vzpomínky. Pusa modrá od borůvek, třešně rovnou ze stromu, buřty opékané nad ohněm nebo brambory pečené v popelu, sladké koláče, které uměla babička nejlíp na světě… A k tomu vůně léta ve vzduchu a pohoda všude kolem. Užijme si společně další takový nezapomenutelný červenec! S novým číslem Apetitu hravě zvládnete uspořádat pro přátele opravdovou jižanskou hostinu, vařit na otevřeném ohni nebo uložit do sklenic kousek slunného léta, abyste si ho mohli během studenějších měsíců připomenut. Vítané osvěžení uprostřed toho nejparnějšího počasí vám přinesou chladivé ledové tříště. A pokud vám vrtá hlavou, jak letos naložit se sladkou úrodou, máme pro vás spoustu nápadů na šťavnaté dezerty. Apetit, napsáno s chutí.