Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
4,1 (130x)
25. 10. 2018
Banánový chlebíček bez přidaného cukru
Apetit
Banánový chlebíček bez přidaného cukru
Apetit


Velmi snadné
< 60 min
4,1 (130x)

Banana bread je důmyslný anglický moučník, do kterého zužitkujete přezrálé banány, i ty s černými flíčky. Abyste nemuseli přidávat další cukr, použijte ty opravdu měkké a jako další sladící prvek jsme použili rozinky. Důmyslnou tajnou přísadu receptu na banana bread, která banánovému chlebíčku dodá sladkost i vláčnost. Nešetřete na jejich množství ani na kvalitě!


Nezhasínat obrazovku
6-8 kousků
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

6-8 kousků
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 263.67 kcal
  • Bílkoviny 6.5 g
  • Sacharidy 36.5 g
  • Tuky 9.33 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2014/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,1/5

Hodnocení receptu

4,1/5
(130 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Jednoduchý banánový chlebíček

Komentáře

Tereza B. profile image
Tereza B.
28.10.2020 19:56

Dobrý den, pekla jsem již několik "buchet" vč. vašeho chlebíčku, kde je tekuté sladidlo nebo banán a bohužel nikdy špejle nebyla suchá ani při výrazně delším pečení. Špejle byla vždy mazlavá.
Chápu, že ovoce a med dělají těsto vlhčí, ale jak tedy poznám že je upečeno?
Suchou špejli mám jen u bábovek z polohrubé mouky s bílým cukrem.
Podotýkám, že jsem pekla hodinu a půl na 180 st., těsto nebylo řídké, troubu jsem neotevírala, pekla jsem na nízké těsto na plechu, trouba dobře vyhřátá... a špejle nebyla suchá. Tereza

Martina Kojzarová
01.11.2020 10:12

Dobrý den, Terezo,
máte pravdu při pečení banánových moučníků špejle nikdy nebude úplně suchá, protože těsto je hodně vláčné a mazlavé. Těsto nesmí být syrové. Na začátku tedy můžete namočit špejli do syrového těsta, abyste věděla, jak špejli obalí a jaké je na dotek. Poté budete mít porovnání s propečeným těstem. Propečené (byť vláčné) těsto nabalené na špejli můžete i ochutnat, nemělo by chutnat po mouce.

Držíme palce při dalším pečení, redakce Apetitu

Silvie Hájková profile image
Silvie Hájková
04.10.2020 21:08

Dobrý den, mě chlebíček vůbec nevyskočil. Je to normální ? Prášku do pečiva jsem dala dle receptu.

Martina Kojzarová
05.10.2020 09:17

Dobrý den, Silvie,
jak psala kolegyně Lucka výše, ovocná těsta (a ta banánová zvlášť), jsou hodně hutná, vláčná a těžká. Takže nevyskočí tolik jako ostatní koláče a buchty. Samozřejmě se mohlo stát i něco jiného, to se bohužel „od stolu“ soudí velmi obtížně. V troubě mohla být odlišná teplota (na to se nám osvědčil závěsný teploměr do trouby, díky kterému vždy víme, co se v troubě děje), prášek mohl být vyprchaný, mouka mohla sát méně/více než ta, kterou jsme použili my (to se bohužel stává často)...

Teď jsem vám asi příliš nepomohla, přemýšlím, jak se dobrat k tomu, co se mohlo stát. Přišel vám chlebíček sražený?

S pozdravem, redakce Apetitu

Martina Černochová profile image
Martina Černochová
11.03.2020 07:58

Chlebicek je vyborny,jen temer vzdy,kdyz ho pecu,je po stranach super a uprostred jakoby nedopeceny...nejaka rada,co s tim?

Lucie Velek
12.03.2020 10:44

Dobrý den, Martino, myslíme si, že by mohlo pomoci zvolit formu s větším průměrem, těsto tak bude rozprostřeno v nižší vrstvě a je větší šance, že se upeče dostatečně i ve středu.
Těsta, do kterých se přidává ovoce, jsou vždy vlhčí a hutnější a mají tendenci být ve středu mokrá, někdy až jakoby sražená. Pokud se pečou ve vyšší a hlubší formě, teplo proniká do středu pomaleji a zatímco okraje už jsou hotové, střed může být ještě syrový. Záleží také na materiálu formy, třeba varné sklo vede teplo hůř než například litina, a tak žár trouby víc působí při okrajích a méně ve středu koláče.
My jsme na fotku pekli chlebíček v kruhové dortové formě, protože pak na snímku hezky vypadá, ale klidně ho zkuste udělat jako nižší řezy a uvidíte, zda to pomůže. :-)

Přejeme vám mnoho úspěchů při dalším pečení!

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2014/3

Jarní hostinaMalovaná pistáciová roládaDokonalý kuřecí vývarJídla s vůní oceánu

Související články

Zeleninová tempura

Průzkum ukázal, jaké potraviny Češi nejčastěji vyhazují. Na vině je lednicová slepota

Jídlo, které není zkažené, ale už je prošlé, Češi nevyhazují – vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro značku Hellmann's. Za menším plýtváním potravinami stojí vedle snahy šetřit i větší tolerance k potravinám po uplynutí data minimální trvanlivosti. Jako hlavní důvody vyhazování jídla se uváděly nedostatek inspirace k vaření a tzv. lednicová slepota.