Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladký život a hořká daň: Víte, kde se zrodila obyčejná kostka cukru? A kolik jich denně spotřebuje průměrný Čech?

18. 11. 2025
shutterstock_667001734.jpg
Shutterstock

Začal jako luxus pro vyvolené, ale postupem věků se stal běžnou součástí našich kuchyní a nakonec změnil svět i českou historii. Ano, řeč je o cukru. Má za sebou stovky let překvapivých proměn – od exotické pochoutky z Orientu po drobný, ale nesmírně oblíbený a praktický vynález z Dačic, který ovlivnil každodenní rituály milionů lidí.

Cukr je dnes naprostou samozřejmostí snad v každé domácnosti, jeho cesta na náš stůl však byla dlouhá a plná zvratů. Tento sladký příběh, který začal před tisíci lety v daleké Indii a vyvrcholil geniálním nápadem v malém českém městě, stojí za to si připomenout.

  • Zajímavost: Slovo cukr pochází z arabského sukkar, což znamená sladký.

Dlouhá cesta cukru na evropské stoly

První zmínky o cukru pocházejí ze starověké Indie, kde se lidé naučili zpracovávat sladkou šťávu z cukrové třtiny. Odtud se znalost této výroby šířila přes Persii a arabský svět až do Číny. V 7. století se ze zahuštěné šťávy připravovaly v Číně první homole cukru.

Do Evropy se cukr dovážel už v antice. V Římě byl oblíben jako luxusní zboží, ale po pádu Říma byl obchod přerušen. Evropa cukr znovu objevila až s křížovými válkami kolem roku 1100. Dlouho však zůstával extrémně drahou surovinou dostupnou jen pro nejbohatší šlechtu a panovníky.

Pro české země byl klíčovým obdobím začátek 19. století. Napoleonské války přerušily dovoz koloniálního zboží, a tak bylo nutné hledat náhradu. Tou se stala cukrová řepa a s ní i nové cukrovary. Právě v jednom z nich, v Dačicích, se zrodil vynález, který navždy změnil svět sladkostí – kostkový cukr.

  • Zajímavost: První výroba cukru na našem území byla zahájena už po roce 1787 a u jejího počátku stál Belgičan Sauvagne.

Geniální nápad z Dačic: Jak se zrodila kostka cukru?

Za zrodem kostkového cukru nestojí velký vědecký objev, ale praktická potřeba. První kostka cukru spatřila světlo světa v roce 1841 právě u nás – v Dačicích. A ač je to český vynález, u jejího zrodu stál Švýcar Jacob Christoph Rad, který vedl dačickou rafinerii.

Ředitele dačického podniku údajně inspirovala jeho manželka Juliana, která se poranila při odsekávání kousků cukru z velkých, tvrdých homolí. Rad proto vymyslel lis, který dokázal vyrábět malé, úhledné kostky. Daleko pravděpodobnější je ale ekonomická úspora – výroba kostek byla levnější než výroba homolí.

  • Zajímavost: Kusy cukru se musely z homolí buď odsekávat sekáčkem, nebo štípat kleštěmi, jenže se nikdy nedařilo odlomit přesné množství, a tak vznikalo velké množství odpadu.

Nápad s výrobou kostkového cukru – ač původně přijímaný s rozpaky – se ukázal jako revoluční. Kostky se snadno dávkovaly, skladovaly i prodávaly. Dačický patent se rychle rozšířil po celé monarchii a brzy i do zbytku Evropy. Privilegium k výrobě kostkového cukru získal Rad ale až 23. ledna 1843.

Od té chvíle si zákazníci mohli koupit balení o váze cca 500 g. Na výběr měli ze dvou variant: buď 250 kostek o hraně 1,2 cm, nebo 64 kostek s hranou 2 cm. Krabice připomínala tu, v níž byl k dostání čínský čaj, a prodávala se jako čajový či vídeňský kostkový cukr.

  • Zajímavost: Výroba nešla tak dobře, jak se zpočátku zamýšlelo. Fabrika byla zavřena a na jejím místě ke konci 19. století vznikl taneční a divadelní sál. Vše došlo až tak daleko, že se prvenství ve výrobě kostky cukru připisovalo jiným osobám. Teprve až ve 30. letech 20. století bylo prokázáno Radovo autorství.

Sladký život a jeho hořká daň

S rostoucí dostupností se cukr stal symbolem pohostinnosti a blahobytu. V české společnosti jeho spotřeba dlouhodobě patří k nejvyšším v Evropě. Podle webu aktualne.cz průměrný Čech zkonzumuje přibližně 20 kostek cukru denně, což je dvojnásobek doporučeného množství uváděný Světovou zdravotnickou organizací.

Tento trend má však i své stinné stránky. Nadměrná konzumace cukru je spojována s celou řadou zdravotních rizik. Prudce zvyšuje hladinu krevního cukru, což může negativně ovlivnit střevní mikrobiom a správnou regulaci inzulínu. Dlouhodobě pak hrozí zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu, obezity, vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění nebo zubního kazu.

Zdroj: stoplusjednicka.cz, aktualne.cz, plzen.rozhlas.cznovinky.cz

Doporučujeme recept s videem

Bílkové dortíky s hnědým cukrem

Sdílet článek

Cukr Kostkový cukr Historie Historie stravování Historie jídla Historie jídel

Související články