Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečný koláč bez cukru? Jde to! Je skvělý a na chuti to vůbec nepoznáte

29. 7. 2025
Jablečný koláč bez cukru? Jde to! Je skvělý a na chuti to vůbec nepoznáte

Chtěli byste péct bez cukru, ale bojíte se, že výsledek bude suchý, mdlý nebo „až moc zdravý“? Zkuste to jinak. Když je recept dobře vymyšlený a ovoce dozrálo na slunci, sladká chuť v něm chybět nebude. Jako důkaz vám představujeme recept na jablečný koláč. Není v něm ani gram cukru navíc – a přesto se po něm zapráší.

Bez cukru neznamená bez chuti: Když se řekne „bez cukru“, mnozí si představí tvrdou dietu, alternativní sladidla nebo dezerty, které chutnají, jako byste zapomněli přidat tu nejdůležitější surovinu. Ale pravda je, že spousta receptů ho ve skutečnosti vůbec nepotřebuje.

Zvlášť ty, které sází na kvalitní ovoce, dobré těsto a chuťové kontrasty. U jablek třeba skvěle funguje, když jim dáte vyniknout společně s citronovou kůrou, trochou másla a voňavým máslovým těstem. Přesně tak, jak to děláme i v našem dnešním receptu.

Citronovo-jablečný koláč bez cukru

Tady je koláč, který si nás získal všechny. Krásně drží tvar, jablka jsou šťavnatá a voňavá, těsto křehké. Cukr v něm nehledejte – a stejně ho nebudete postrádat. Klíčem k úspěchu je citronová kůra a dostatek jablek. Na závěr můžete koláč posypat trochou kokosové moučky, oříšky nebo mandlemi – ale i bez nich chutná výborně.

Suroviny: kůra a šťáva ze 2 citronů, 4 velká jablka (ideálně sladší odrůda, např. Gala, Jonagold), 3 vejce, 2 lžičky vanilkového pudinku v prášku (bez přidaného cukru), 40 g rozpuštěného másla, 500 g listového těsta (klidně i celozrnné nebo bezlepkové – podle potřeby)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
  2. Do větší misky nastrouhejte citronovou kůru, přidejte šťávu a hned do ní nastrouhejte jablka – díky citronu nezhnědnou a získají skvělou chuť.
  3. Přidejte vejce, pudink a rozpuštěné máslo. Směs promíchejte – bude přirozeně sladká díky ovoci.
  4. Vyválejte listové těsto a přendejte do vyššího plechu nebo formy. Nalijte náplň, uhlaďte a dejte péct.
  5. Pečte zhruba hodinu, dokud těsto nezezlátne a náplň nezpevní. Nechte vychladnout a podávejte.

Banánový chlebíček bez přidaného cukru

Banánový chlebíček bez přidaného cukru

< 60 min
4.1(129x)
Přečíst recept

Kde se pečení bez cukru nejvíc osvědčilo?

Pečení bez cukru neznamená jen nahrazování. Znamená přemýšlení nad tím, co opravdu chutná – a kdy už další přidávání cukru není potřeba.

  • Křehká těsta: ovocné koláče, tartaletky nebo galetky. Ovoce (hlavně jablka, hrušky nebo švestky) je sladké samo o sobě. V těstě můžete cukr nahradit částí mandlové mouky, která je také přirozeně nasládlá.
  • Banánové chlebíčky: přezrálé banány dodají těstu nejen vláčnost, ale i dostatečně sladkou chuť. Těsto na chlebíček můžete upéct i v bábovkové formě nebo zvolit menší formičky na muffiny.
  • Listové těsto s ovocem: rychlá a vděčná volba. Plát listového těsta, hromada jablek, trocha skořice – a máte dezert, který chutná všem.
  • Domácí džemy bez cukru: švestky, borůvky nebo jablka. Když zredukujete šťávu, není třeba doslazovat a můžete je rovnou použít na křehké těsto. Tyto zavařeniny však nejsou však vhodné na dlouhé skladování – cukr v těch klasických funguje i jako konzervant.

Proč to zkusit?

Říkáte si, proč byste si měli péct koláč – a ještě k tomu bez cukru? Třeba proto, že vás překvapí, jak skvěle to funguje. Sladká chuť totiž nemusí záviset na hrsti cukru v těstě. Když dáte hlavní slovo ovoci, zjistíte, že i jablečný koláč může být šťavnatý, voňavý a přirozeně sladký – a to bez jediné lžičky bílých krystalků.

Takže jestli hledáte něco jednoduchého, co si dáte bez výčitek a bude chutnat celé rodině, tahle verze je přesně pro vás. A nejspíš zjistíte, že vám cukr nechybí ani trochu.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Jednoduchý banánový chlebíček

Sdílet článek

Bez cukru Jablka

Související články