
Červená čočka nepotřebuje předem namáčet ani dlouhou tepelnou úpravu – zkrátka perfektní surovina pro rychlé a výživné polévky. Ať už v klasickém stylu, nebo s mrkví, kokosovým mlékem případně výrazným kořením. Možností je víc než dost a my na ně máme recepty.
Výhody červené čočky v polévce
Červená čočka je praktická. Propláchnete, hodíte do hrnce, zalijete vodou a za pár minut je hotová. Protože se většinou prodává loupaná, je dobře stravitelná a nenadýmá tolik jako jiné luštěniny. Díky tomu je vhodná také pro malé děti a ty, kteří se klasické čočce vyhýbají.
- Navíc se rychle rozvaří do jemné konzistence a polévku sama přirozeně zahustí. To šetří čas i suroviny, protože není nutné přidávat mouku ani jiné zahušťovadlo a dále čekat na jejich provaření.
Jak uvařit polévku z červené čočky
Základní postup je jednoduchý. Nejdříve udělejte cibulový základ (můžete do něj přidat i mrkev nebo celer), pak vsypte propláchnutou čočku, zlehka orestujte (chcete-li, přidejte koření a nechte ještě tak půl minuty rozvonět), zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit. Na závěr dochuťte. Už za dvacet minut máte sytou, přitom lehkou polévku, která se dá jíst samotná nebo doplnit pečivem.
- Polévku můžete podávat v hrubší verzi s kousky zeleniny, nebo ji rozmixovat tyčovým mixérem do jemné konzistence. Každý způsob má něco do sebe – čočkový krém působí elegantně, hrubší polévka více tradičně.
Obměny polévek z červené čočky
Červená čočka je neutrální a ochotně přejímá chutě koření a zeleniny. To dává prostor k experimentům a zde jsou ty nejčastější:
- S kokosovým mlékem: Do základu zarestujte kari koření, česnek a zázvor. Vznikne polévka s exotickým nádechem a sametovou strukturou. Kokosové mléko na závěr čočkový krém ještě zjemní.
- S rajčaty: Kyselá rajčata lehce vyváží nasládlost čočky. K této dvojce se báječně hodí římský kmín s koriandrem nebo tymián. Před podáváním zkuste polévku posypat rozdrobenou fetou.
- S dýní: Podzimní kombinace, kterou lze umocnit muškátovým oříškem, rozmarýnem nebo tymiánem. Opražená dýňová semínka polévce dodají chutný křupavý prvek.
- S mrkví: Jemný, lehce nasládlý krém chutná i malým dětem. Můžete ho na závěr vylepšit čerstvě vymačkanou šťávou z pomeranče.
Čím ochutit polévku z červené čočky
Polévku z červené čočky můžete dochutit dle libosti. Chcete-li, zůstaňte u středomořského stylu s rozmarýnem a bobkovým listem, nebo se pusťte do výraznějšího koření, jako je garam masala či kurkuma. Dobře funguje i závěrečné dochucení citronovou šťávou nebo špetkou chilli. S červenou čočkou si dobře rozumí také sušená rajčata naložená v oleji.
Ozdobte polévku jogurtem, kokosovou smetanou, čerstvými bylinkami, bylinkovým pestem, praženými semínky nebo opečenými krutony z pečiva či cizrny.
Proč zařadit červenou čočku do jídelníčku
Polévky z červené čočky nejsou jen rychlé a chutné, ale také výživné. Červená čočka obsahuje bílkoviny, vlákninu a minerály, takže v polévce zastane roli hlavní sytící složky. Hodí se pro vegetariány i všechny, kdo chtějí do jídelníčku přidat luštěniny, ale hledají lehčí variantu. Určitě si alespoň jeden recept na polévku z červené čočky osvojte, protože vás v časovém presu může zachránit jako rychlé (a opravdu vydatné) jídlo pro celou rodinu.
Zdroj informací: Apetit
Recepty













