Nová registrace Zapomenuté heslo

Pekanový, jablečný nebo švestkový? Vyberte si svého favorita a upečte dokonale křehký pie

23. 2. 2025
Pecan pie
Shutterstock

Americký pie svou oblibou už dávno překonal hranice své domoviny a znají ho milovníci sladkého po celém světě. Pokud i vy patříte mezi jeho příznivce, stačí si jen vybrat ten nejlepší recept na americký koláč, nachystat suroviny, zapnout troubu a můžete si při tom spolu s Madonnou zazpívat: Bye, bye, Miss American Pie...

Americký pie je tradiční koláč z křehkého těsta s bohatou náplní, nejčastěji ovocnou (jablka, borůvky, třešně) nebo ořechovou. Typický je pro americkou kuchyni, peče se ve vysoké kulaté formě a většinou se zdobí ozdobnou mřížkou ze zbylého těsta. Podává se nejlépe teplý, někdy s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Jak upéct americký pie

Základem klasického amerického koláče je křehké máslové těsto, které se vyválí do tenké vrstvy a vyloží do koláčové formy. Náplň se zpravidla připravuje z ovoce, cukru a koření. Tradiční kombinací jsou plátky jablek ochucené skořicí a muškátovým oříškem. Koláč se často přikrývá druhou vrstvou těsta, která při pečení získá krásně zlatavou barvu.

  • Těsto na pie se připravuje z mouky, másla, vejce a cukru. Podobně jako u těsta na linecké vánoční cukroví i v tomto případě je nutné použít studené máslo a zpracovávat suroviny velmi rychle, aby se tuk teplem nezačal oddělovat.

  • Hotové těsto dejte odležet do lednice, bude se vám s ním poté lépe pracovat.

Náplně do amerického koláče

Formu vystlanou připraveným těstem naplňte jakoukoli oblíbenou náplní. Kromě již zmíněných jablek, skořice, muškátového oříšku a pár kapek alkoholu, které jsou typické pro Granny's apple pie, lze zvolit i jiné ovoce. Borůvky, ostružiny, švestky, třešně, višně, ale třeba také hrušky sladkému těstu skutečně sluší.

Příznivci hutných zemitých chutí jistě uvítají možnost naplnit křehký koláč ořechy. Na náplň použijte vlašské nebo ještě lépe pekanové ořechy. Taktéž k nim můžete přidat špetku skořice, kardamom nebo muškátový oříšek.

Mezi tradiční dezerty na Den díkůvzdání patří dýňový koláč, který se připravuje z pečené dýně, smíchané s kořením, jako je skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Výsledkem je krémová, hladká náplň, která je nejen chutná, ale i krásně voňavá. Pokud vám v mrazáku zbylo dýňové pyré, tento pie nabízí příležitost, jak ho velmi chutně zpracovat.

Vrchní ozdobná mřížka

Část křehkého těsta slouží jako základ pro vyložení formy na koláč, zatímco zbytek se obvykle používá na vrchní vrstvu. Ta může být celistvá nebo tvořit mřížku – buď skládanou z jednotlivých proužků těsta, nebo vytvořenou pomocí speciálního vykrajovátka. Koláč lze také ozdobit copánkem spleteným z těsta a umístěným po obvodu. Stejně efektní jsou i vykrojené tvary jako lístky, květy nebo srdíčka, které dodají koláči slavnostní vzhled.

Sladké koláče z Ameriky

Americký pie je nejen dezertem, ale i symbolem rodinné pohody a oslav. Připravíte ho skutečně během chvilky a pokud máte rádi mřížkový koláč, jeho amerického bratrance si jistě také zamilujete. Pak už je jen na vás, zda dáte přednost minimalistickému vzezření, nebo si vyhrajete s mřížkou a závěrečným zdobením. Teď už stačí jen vybrat ten nejlepší recept z naší kolekce a pustit se do pečení.

Zdroje informací: Eatingwell.com, Deliciousmagazine.co.uk, Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

americká kuchyně dezerty ovocné dezerty tradiční jídla

Podobné kolekce receptů

Související články

Kam za nejlepším cheesecakem na světě

Varianty tvarohového dortu, který patří mezi top deset nejoblíbenějších dezertů, najdete snad v každé zemi. Není se čemu divit, vždyť si ho můžete vychutnat s ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. 

New York City – americký cheesecake

Když se řekne cheesecake, většině z nás se vybaví  „Velké jablko“, jak se americkému velkoměstu s oblibou přezdívá. Právě zde se tento dort proslavil a získal klasickou podobu, kterou všichni známe a milujeme. New York a cheesecake tvoří světoznámou dvojici, stejně jako třeba Neapol a pizza. Základem dortu je křupavá krusta ze sušenek, jež příjemně kontrastuje s jemnou texturou náplně. Nejdůležitější je ale právě dobrá náplň, která se skládá z krémového sýra, vajec a cukru. Musí být dokonale hladká, lehká a hlavně krémová, aby se na jazyku doslova rozplývala. Dále pak nemůžeme opomenout pomyslnou třešinku na dortu, většinou se jedná o zdobení ovocem nebo polevami. Tedy závěrečné úpravy, které dort osvěží a učíní z něj opravdu nezapomenutelný gastronomický zážitek. Celý New York je protkán nespočtem podniků, kde můžete ochutnat ten nejlepší cheesecake na celém světě. To alespoň tvrdí samotné podniky. 

Junior’s vás nadchne až pěticentimetrovou krémovou vrstvou s velkými jahodami a želé. Ve Veniero’s dělají dort bez krusty, do základu navíc přidávají zakysanou smetanu, vršek je ozdoben celými jahodami a finální tečkou je meruňková poleva. Mah-Ze-Dahr Bakery vyhrálo ocenění za nejlepší cheesecake v NYC. Jejich dort obsahuje také zakysanou smetanu, citronovou kůru a krustu tvoří sušenky z hořké čokolády. 

[[nid:32091]]

Londýn 

Dříve se říkalo, že anglická kuchyně je jednou z nejhorších na světě. Tomuto přesvědčení už naštěstí dávno odzvonilo. Londýn je gastronomickou metropolí s oceňovanými a uznávanými podniky. Je také velkou křižovatkou kultur, takže zde není nouze o místa, kde sází na fúzi nejrůznějších stylů a národních kuchyní. Cheesecake se zde stal natolik populárním, že ho často dostanete na podnos se sladkým pečivem i k typicky britskému čaji o páté. 

Outside Tart je půvabná pekárna v luxusnější londýnské čtvrti, která nabízí cheesecake brownies s třešněmi. Chriskitch je často označované jako království tvarohového dortu, výborný mají jejich citronový cheesecake nebo polentový s jahodami. V Gail’s Bakery mají jeden z nejvyhlášenějších cheesecaků v celé Anglii, základ tvoří máslové sušenky a náplň obohacuje bílá čokoláda. 

[[nid:30248]]

Tokyo, Osaka, Fukuoka – japonský cheesecake 

Japonský cheesecake se velmi odlišuje od toho, který konzumujeme v České republice nebo jaký miluje celá Amerika. Neobsahuje totiž žádnou krustu, ovoce nebo polevu. Hlavní a také jedinou roli zde hraje neobyčejná náplň. Nejdříve se vyšlehá nadýchaná směs z vaječných bílků a cukru do tuhých špiček. Druhá hmota se skládá z krémového sýra, másla, mléka a vaječných žloutků. Tyto dvě hmoty se pak velmi opatrně smíchají dohromady, nesmí se totiž ztratit lehkost vyšlehaných bílků. Finálním výsledkem je jedinečně nadýchaný cheesecake. Jeho konzistence by se dala přirovnat k suflé.

Uncle Tetsu’s je řetězcem pekáren a asi nejproslulejším výrobcem této lehké varianty cheesecaku, přičemž jeho pobočky naleznete po celém světě. První najdeme v japonském městě Fukuoka, kde dali dortu jeho klasický vzhled s vypáleným znakem navrchu. Podobně andělsky nadýchaný kousek můžete ochutnat i v Rikuro’s Cheesecake v Osace.

Singapur 

Toto město se postupem času stalo synonymem pro dokonalý mix všech možných kultur světa, takže zde najdete odpovídající množství nejrůznějších kuchyní a jejich fúzí. Za výborným cheesecakem se tedy můžete vydat i do tohoto asijského městského státu, protože tak odvážné kombinace jinde na světě neochutnáte. 
Cat & The Fiddle Cakes proslavil pandánový cheesecake s gula melaka (malajsijský palmový cukr) a posypkou ze strouhaného kokosu. Olivia Restaurant & Lounge nabízí opravdu nevšední kombinaci sýrů, do svého cheesecaku přidávají ten klasický ale i sýr s modrou plísní. 

[[nid:36414]]