Nová registrace Zapomenuté heslo

30 jídel vhodných pro diabetiky, která budete chtít jíst každý den

22. 6. 2022
Kuře se zeleninou z jednoho hrnce
Apetit

Vyberte si z chutných jídel, za které vám tělo poděkuje. Náš výběr zahrnuje pestrou škálu lahodných pokrmů, od vydatných polévek po pečené maso a spoustu dalších možností, jak uvařit i pro diabetiky.

Než se pustíte do vaření pro diabetiky, je důležité vědět, že problém diabetiků spočívá v tom, že jejich organismus není schopen zpracovávat glukózu, protože mají nedostatek inzulínu. Základním předpokladem proto je nepřipravovat jídla s vysokým obsahem sacharidů, zejména pak cukru (sacharózy).

Banánový chlebíček bez přidaného cukru

Banánový chlebíček bez přidaného cukru

< 60 min
4.1(129x)
Přečíst recept

  • Sladkosti, dezerty, sladká jídla slazená cukrem (sacharozou) představují pro diabetiky zátěž. Stejně tak škrobnaté potraviny a pečivo z bílé mouky se v průběhu trávení štěpí na jednoduché cukry (monosacharidy) a způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Strava s vysokým obsahem sacharidů, škrobů a cukru způsobuje, že je tělo nezvládne během dne spálit, a tak si je ukládá v podobě tuku. Výsledkem je přibývání na váze, nástup obezity a vznik cukrovky 2. typu
  • Při vaření (nejen) pro diabetiky je dobré dbát proto na zdroje komplexních bílkovin, čerstvou zeleninu a kvalitní tuky, jako jsou máslo, avokádo, za studena lisované oleje ale i sádlo.

Jaké potraviny si vybírat

Zjednodušeně můžeme říct, že v jídelníčku (nejen) diabetiků by se mělo objevovat co nejvíce čerstvých, nezpracovaných surovin. Nejde totiž jen o obsah škrobu a cukrů, který v potravě přijímáme, ale také o jejich podobu, v jaké potraviny přijímáme.

  • Typická středomořská kuchyně, která miluje bílý chléb a placky, je bohatá na bílou mouku a škroby.
  • Často je však doplňuje hojnost čerstvé zeleniny, která dodá tělu vlákninu. Ta k trávení důležitá.
  • Současně středomořská kuchyně obsahuje velké množství ryb i luštěniny.
  • Nevyhýbá se ani tukům, jako je například olivový olej, který nesmí chybět na žádném stole.

Středomořská jídla tak obsahují velké množství kvalitních živin a dají se použít jako inspirace při sestavování vlastního jídelníčku. Zvlášť v přicházející letní sezoně, která přináší hojnost čerstvé zeleniny i ovoce.

Čeho mít v pokrmech víc

  • luštěniny: zdroj bílkovin (ale i sacharidů) a vlákniny
  • zdroje tuků: máslo a smetana, přepuštěné máslo, sádlo, ořechy, rostlinné a ořechové oleje, avokádo
  • ryby: kvalitní bílkoviny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny
  • celozrnné potraviny: celá zrna a vločky z různých obilovin, kváskový žitný chléb apod.
  • vejce: kvalitní zdroj bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin
  • kvašené mléčné produkty: kvalitní zdroj bílkovin, zdroj prospěšných bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu
  • čerstvá zelenina, ideálně z blízkého okolí a její kvašená varianta (pickles apod.)
  • divoké byliny a zelené rostliny

Zdroje informací: Eating Well, Health, BBC Good Food

Recepty

Pošírovaný losos & okurkový salátek s jogurtem
Pošírovaný losos & okurkový salátek s jogurtem
< 10 min
Letní fazolový salát s krevetovými špízy
Letní fazolový salát s krevetovými špízy
< 20 min
Quinoa s volským okem a avokádem
Quinoa s volským okem a avokádem
< 60 min
Batátový krém
< 30 min
Středomořská miska
Středomořská miska
< 30 min
Mrkev s cizrnou po marocku
Mrkev s cizrnou po marocku
< 50 min
Pečená letní zelenina s cizrnou
Pečená letní zelenina s cizrnou
> 60 min
Rybí krokety s fazolovým pyré & salátem
Rybí krokety s fazolovým pyré & salátem
< 60 min
Krémové těstoviny primavera
Krémové těstoviny primavera
< 45 min
Gnocchi zapékané s brokolicí a špenátem
Gnocchi zapékané s brokolicí a špenátem
< 60 min
Fazolkový salát à la Caesar
Fazolkový salát à la Caesar
< 60 min
Kuřecí fajitas
Kuřecí fajitas
< 90 min
Minestrone s kroupami a uzenou paprikou
Minestrone s kroupami a uzenou paprikou
< 60 min
Salát s rajčatovo-fazolovou salsou a kuřecím masem
< 20 min
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
< 60 min
Vejce s fetou, hummusem a avokádem
Vejce s fetou, hummusem a avokádem
< 10 min
Halibut na másle s koprovým pestem
Halibut na másle s koprovým pestem
< 30 min
Opékaná ryba s kapary a čočkou
Opékaná ryba s kapary a čočkou
< 30 min
Kuře na hořčici a medu s bramborami a hráškem
Kuře na hořčici a medu s bramborami a hráškem
< 60 min
Vepřové kari s kešú a kokosovým mlékem
< 60 min
Krůtí kofty s cuketou
Krůtí kofty s cuketou
< 60 min
Quesadilly s papričkami jalapeño
< 30 min
Asijská polévka s hlívou ústřičnou
Asijská polévka s hlívou ústřičnou
< 60 min
Kořeněná rýže s panýrem a hráškem
Kořeněná rýže s panýrem a hráškem
< 60 min
Směs obilovin s lososem a červenou řepou
Směs obilovin s lososem a červenou řepou
> 60 min
tagliatelle s fenyklem
Tagliatelle s fenyklem, uzeným pstruhem a zakysanou smetanou
< 60 min
Pomalu pečené kuřecí paličky se zeleninou
Pomalu pečené kuřecí paličky se zeleninou
> 60 min
Kuře se zeleninou z jednoho hrnce
Kuře se zeleninou z jednoho hrnce
< 60 min
Frittata s jarní cibulkou a houbami
Frittata s jarní cibulkou a houbami
< 30 min
Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí
Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Životní styl Dieta Jídelníček

Podobné kolekce receptů