Nová registrace Zapomenuté heslo

Zaprášené vývařovny, nebo poctivá česká kuchyně? Robin Nguyen hledá nejlepší jídelnu v Praze

7. 10. 2025
Jídelna Světozor: výpečky se zelím a knedlíkem Lidová jídelna Těšnov: Drůbeží játra Jídelna Apetit: vepřový bůček se zelím a knedlíkem Další
2 fotky

Vývařovny, jídelny, bufety — prostě místa, kde se po poledni line vůně guláše, svíčkové a smaženého sýra. Zatímco kavárny a bistra se předhánějí v latte artu a fermentovaných kimchi sendvičích, Robin Nguyen se rozhodl zjistit, jestli má v Praze ještě smysl zajít „na meníčko“. Dá se v klasických jídelnách opravdu dobře najíst, nebo z nich zbyla už jen nostalgie po starých časech?

Robin se vydal na misi napříč Prahou, aby otestoval pět tradičních jídelen, které stále odolávají trendům matcha latte a avotoastů. Do jídelen se obvykle chodí na pořádnou porci za rozumný peníz, ale i tady jde vždycky o chuť, takže hodnocení dnes nebude o nic méně přísné než jindy. Mizerný guláš je i za padesát korun pořád jen mizerný guláš.

Jídelna Světozor – Nové Město, Vodičkova

Na Prahu Václavského náměstí najdete dnes už kultovní Jídelnu Světozor. Robin si tu dal hovězí polévku, vepřové maso s knedlíkem a se zelím a zaplatil 221 Kč. A popravdě: sem asi raději nechoďte – minimálně na vepřové se zelím. „Celé jídlo bylo chuťově i vzhledově mdlé, vývar slabý, maso špatně pečené, zelí průměrné, knedlíky suché,“ litoval svého talíře Robin.

  • Výsledek: 5 bodů z 10

Lidová jídelna Těšnov – Nové Město, Těšnov

Mezi Florencí a Bílou labutí narazíte na další z kultovních pražských jídelen, „lidovku“ Těšnov. 10 minut po otevření už byly stoly téměř plně obsazené a fronta se stála ven do průchodu. Na co? Robin si dal gulášovku a drůbeží játra s rýží za celkem 165 Kč„Polévka byla dobrá a sytá, játra trochu tužší. Jediné, co mě štvalo, je lehká pachuť močoviny, co se při špatné přípravě prostě občas stává,“ konstatoval Robin.

  • Výsledek: 6 bodů z 10

Drůbeží játra po benátsku

Drůbeží játra po benátsku

< 45 min
4.1(73x)
Přečíst recept

Jídelna Apetit – Vinohradská

Jídelna Apetit je jen pár ulic od redakce Apetitu, ale je to jen shoda náhod! A shoda náhod je i to, že se podnik s tímto názvem stal vítězem dnešní ochutnávky. Robin si tu objednal vepřový bůček s knedlíkem a se zelím a hovězí polévku, to vše za 210 Kč„Tady to bylo absolutně výborný, nemám vůbec co vytknout,“ radoval se. „Polévka s knedlíčky krásně silná a ten hlavní chod, to byla prostě bomba. Vynikající bůček, skvělý zelí, výborný knedlík, silná šťáva, prostě dokonalý,“ nemohl si vynachválit. Potěšil ho i zdejší široký výběr. Dobrá zpráva je, že Apetit má po Praze 4 pobočky!

  • Výsledek: 10 bodů z 10

Bistro u Evičky – Vinohrady, Bělehradská

Na doporučení se Robin vypravil do Bistra u Evičky, kde si dal česnečku a kuře na paprice za pouhých 129 Kč„Polévka byla slabá a paní kuchařce trochu ujela ruka s kmínem, ale jinak nebyla špatná. Hlavní chod ale špatný byl, Omáčka byla slabá, kuře snad ani nebylo pečené, ale jen vařené, těstoviny hodnotit ani nebudu,“ shrnul návštěvu do jedné věty. 

  • Výsledek: 5 bodů z 10

Jídlovice – Karlín, Rohanské nábřeží

Jídlovice Karlín jsou jednou ze tří poboček této moderní jídelny a i tady to byla cesta do neznáma. Jak dopadla? Robin si dal plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou za 179 Kč„Tady mě to moc mile překvapilo, omáčka byla skvělá a to jsem na rajskou opravdu přísný, bod dolů dávám lusku jen za slanější maso, jinak byly i těstoviny moc dobré a cením pokus o al dente,“ uzavřel testování spokojeně Robin.

  • Výsledek: 9 bodů z 10

„Dneska jsem byl hodně přísný, ale když něco není dobrý, tak to cena prostě nezachrání,“ vysvětluje Robin. Nejvíc ho zklamal Světozor, naopak Apetit byl výborný a má veliký výběr. Jídlovice byla taky výborná a co je super, mají tam výběr i nad rámec českých hotovek. Těšnov je zlatý střed a U Evičky je to spíš takové... Budgetové.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Robin Nguyen Kam v Praze na nejlepší... Kam vyrazit Hovězí maso Sendvič

Související články