Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde v Praze dostanete nejlepší hranolky? Robin Nguyen má tipy, které vám zamotají chuťové buňky

19. 8. 2025
Hranolky z bistra Karel Hranolky z bistra Garage Hranolky z restaurace Savoy Další
1 fotka

Dokřupava vysmažené hranolky s vláčným středem jsou něco jako malý zázrak. Robin se tentokrát vydal po stopách hranolků z fancy podniků: stojí v nich hranolky za ty peníze? A jsou lanýžové hranolky ze Savoye lepší než ty z McDonaldu?

Hranolky a pizza jsou osvědčená dvojka, kterou milují prostě všichni. Italové to dotáhli tak daleko, že prodávají i pizzu s hranolky a i mezi rodilými Italy jde na dračku. Robin se dnes ale zaměřil nikoliv na pizzu, ale na hranolky, které vévodí fast foodům na koupalištích, zajít si na ně ale můžete i do fancy podniků, kde za ně zaplatíte úplně jiné částky.

Když vás totiž zklamou hranolky za 50 korun na zmíněném koupališti, není to zdaleka takový průšvih, jako když se jako nedobré ukáží ty za 300 korun z vyhlášené restaurace.

Jak poznat dobré hranolky?

  1. Hranolky musí být vypečené dokřupava a mají mít měkký, vláčný střed. Rozhodně nesmí být gumové, přesmažené (kdy se střed v podstatě ztratí) ani spálené. A je jedno, jestli jsou dělané z čerstvých brambor nebo z mražených: u hranolek platí, že mražení jim nebere na autentičnosti!
  2. Omáčka: bez dobré omáčky by nebyly dobré hranolky. Někdo rád obyčejný kečup, někdo majonézu nebo tatarku, něco ale k hranolkám prostě musí být.
  3. Toppingy: Někdy je to jen dobré koření, někdy trhané maso, někdy sýr: důležité je, aby to všechno hezky ladilo!

Kde v Praze mají nejlepší hranolky?

Garage, Křižíkova

Karlínskou Garage znají všichni, kdo někdy projeli Křižíkovou ulicí – vůně zdejších hranolek je omamná. Nenabízí tu ale klasické hranolky: jejich specialita je kanadské poutine, tedy hranolky se sýrem a horkou masovou omáčkou. Jedna porce tady vyjde na 199 Kč. Zdejší hranolky byly usmažené dobře a držely si křupavost po celou dobu konzumace, což Robin vyhodnotil jako opravdu působivé, protože zároveň byly namočené ve spoustě omáčky. Ta byla hustá, měla výraznou masovou chuť, byla ale až zbytečně hutná. Jako toping tady bylo trhané maso a sýr, oboje bylo opravdu výborné!

  • Výsledek: 24 bodů z 30

Brambory, Na Pankráci

Restaurace, kde je hlavní surovinou brambora – tenhle podnik prostě při testování hranolek nejde vynechat. Brambory nabízí spoustu skvělých jídel, hranolky mezi ně bohužel ale nepatří. Tady si Robin sice trochu nevhodně objednal, protože ačkoliv podle menu se hranolky zdály být hlavní složkou, ve skutečnosti byly spíš příloha. Za hranolky s roastbeefem tu nicméně zaplatil 298 Kč. „Hranolky byly příšerné. Byly gumové, o křupavosti tady není vůbec řeč. Zachraňuje je chuť hovězího loje, ve kterém byly smažené, ale i tak jim dávám jen 5 bodů z 10,“ nešetřil kritikou Robin. Jako omáčka byla majonéza, která byla fajn. Roastbeef byl výborný, ale dnes tu byl kvůli hranolkám.

  • Výsledek: 18 bodů z 30

Café Savoy, Vítězná

Když se řekne Café Savoy, člověk si vybaví krásný interiér, příjemnou obsluhu a skvělé jídlo i dezerty. Zdejší lanýžové hranolky s lanýžovou majonézou jsou perličkou jídelního lístku a zaplatíte za ně astronomických 398 Kč. Bohužel, hranolky byly sice křupavé, ale taky přesmažené, takže vláčný střed se prostě nekonal. Omáčka v podobě lanýžové majonézy byla málo lanýžová. A hlavní topping aka strouhaný lanýž? Ten lanýžem od pohledu skutečně je, ale jako lanýž vůbec nechutná.

  • Výsledek: 18 bodů z 30

Bistro Karel, U Trojského zámku

Když nestály za řeč hranolky v Café Savoy ani v Bramborách, budou lepší aspoň v trojském bistru Karel? Dobrá zpráva je, že ano! Umami miso hranolky za 165 Kč byly naprosto skvělé! Jsou dokonale usmažené, křupavý exteriér, vláčný vnitřek, prostě paráda! Citronová majonéza by mohla být citronovější, Robin ale ocenil, že je posypaná i citronovou kůrou. Topping byl v podobě umami miso prachu, který chutnal dobře, i když mohl být výraznější, i tak ale nutno říct, že to bylo výborné!

  • Výsledek: 24 bodů z 30

Kdo je vítězem?

Dnes jsou vítězové dva. „Za mě je absolutním vítězem bistro Karel, kde mají krásně vysmažené hranolky za skvělou cenu,“ zhodnotil Robin. Garage nabízí nejlepší poměr cena-výkon. Savoy a Brambory jsou podle mě propadákem. Jsem na ně přísný, ale jsou to vyhlášené podniky, platí se tam za to spousta peněz, mohli by se zlepšit,“ uzavřel.

A na co se těšit příští týden? Ochutnávat se budou ovocné knedlíky!

Sdílet článek

Robin Nguyen Kam v Praze na nejlepší... Kam vyrazit Šéfkuchaři a šéfkuchařky Hranolky Brambory Bramborové recepty

Související články