Bún bò Nam Bộ je vietnamské jídlo z rýžových nudlí podávané s hovězím masem, bylinkami, čerstvou zeleninou a dalšími přísadami. Má svěží a pikantní chuť, je to lehký a osvěžující oběd nebo večeře a jedná se o jedno z nejoblíbenějších vietnamských jídel u nás. Lze si jej jednoduše připravit doma, ale ještě jednodušší je vypravit se do některého z asijských bister a restaurací. Kde mají v Praze to nejlepší Bún bò Nam Bộ, otestoval Masterchef Robin Nguyen.
Doslovný překlad Bún bò Nam Bộ zní „nudle s hovězím masem z jihu“. A podle mnohých foodies je symbolem exotického, ale ne zas tak „divného“ jídla, které chutná jako pravý Vietnam.
„Bún bò Nam Bộ není salát a podává se teplé,“ upozorňuje hned na začátku své recenze Masterchef Robin Nguyen. Jak tedy správné Bún bò Nam Bộ vypadá a co v něm nesmí chybět?
- Musí v něm být restované hovězí.
- Musí obsahovat kulaté rýžové nudle bún.
- Nesmí chybět čerstvá zelenina a vietnamské bylinky.
- A hlavní složkou, která vše spojuje, je šťáva z restovaného hovězího masa, která je dochucená zálivkou.
Kde v Praze dostanete nejlepší Bún bò Nam Bộ?
Bún bò Nam Bộ pro vás jako vždy hodnotil Robin Nguyen, jehož videa určitě dobře znáte i z Instagramu a TikToku. Ale teď už dost řečí a jde se ochutnávat.
Dian
K lepším vietnamským restauracím, které je v Praze možné navštívit, patří určitě Dian. Robin zde za Bún bò Nam Bộ zaplatil 255 Kč. Dostal pokrm spíše vlažnější teploty, což je podle něj škoda. Co naopak vyzdvihl, je maso, které zde nejspíš marinují podobně jako maso na Bún chả a má lehkou kouřovou chuť. Zálivka je dobrá, lepší průměr, ale chybí šťáva z masa.
- Výsledek: 24 bodů ze 30
Pho Vietnam, náměstí Jiřího z Poděbrad
V legendárním Pho Vietnam dostal Robin Bún bò Nam Bộ za 220 Kč. Teplota pokrmu byla naprosto dokonalá, maso udělané „na minutku“, takže bylo horké, ale zároveň trochu kontroverzní, protože ho připravili „medium“ – nikde se to nepíše, není jisté, zda je to záměr, chutnalo fajn, ale Robin přiznává, že jej to zaskočilo. Zálivka byla moc fajn, smíchala se se šťávou z masa, takže na konci nezbyla žádná voda a vše se vsáklo do pokrmu – tak, jak to má vypadat.
- Výsledek: 25 bodů ze 30
Rice House
Protože chtěl Robin dát šanci menšímu lokálnímu podniku, zajel na Palmovku do Rice House, kde ochutnal Bún bò Nam Bộ za 189 Kč. Teplota pokrmu byla dobrá, téměř horká. Maso tu připravují trošku jinak, chuť opět hodně připomínala Bún chả – možná až moc, ale výsledný dojem byl nakonec fajn. Zálivku Robin ohodnotil jako průměrnou, hezky se mísí se šťávou z masa.
- Výsledek: 23 bodů ze 30
Old Hanoi
Posledním recenzovaným Bún bò Nam Bộ bylo to v Old Hanoi na Andělu, kde za něj Robin zaplatil 199 Kč. Teplota pokrmu byla opět vlažnější. Maso bylo absolutně klasické, jemné a chutné, zkrátka fajn. Zálivku ohodnotil Robin jako „zatím nejlepší“, bohužel se ale nesmíchala se šťávou z masa.
- Výsledek: 21 bodů ze 30
Kdo je vítězem?
Robin si vybral testované restaurace a bistra velmi dobře, takže mu Bún bò Nam Bộ chutnalo ve všech. Pho Vietnam „na Jiřáku“ vyčnívá teplotou a velikostí porce, ale je zde problematická úprava masa. Dian vyčnívá skvělým masem. Rice House je lokální jistota a Old Hanoi určitě stojí za návštěvu.