Tradiční americký svátek Díkůvzdání se slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. Tento den, pro mnohé Američany svou důležitostí srovnatelný s vánočními svátky, je dnem sdílení dobrého jídla s rodinou, přáteli a kolegy. Díkuvzdání je tak připomínkou, jak zásadní jsou v našem životě pozitivní vztahy s ostatními lidmi, přátelství a spolupráce.
A právě proto uspořádala Zemědělská kancelář velvyslanectví USA (Foreign Agricultural Service, resp. FAS) v Praze v nádherné Petchkově vile v pražských Dejvicích, která od 50. let minulého století slouží jako rezidence velvyslance, slavnostní recepci. Byla to nejen příležitost ochutnat ty nejlepší suroviny z USA, ale také poznat nového velvyslance Nicholase Merricka. Setkání bylo vše, jen ne formální, jakmile totiž začnete mluvit s lidmi o jídle, jdou všechny formality stranou.
Americký velvyslanec, česká kuchyně a velká láska
Pan velvyslanec mi hned nadšeně prozradil, že v Dejvicích objevil úžasnou hospodu Na Slamníku, jeho manželka hned dodala, že jim tam moc chutnalo, a dcera se mě hned ptala na seznam těch nejlepších pekáren, protože sama nejen peče chleba, ale doma v Americe má i vlastní malou pekárnu. Zástupce pana velvyslance pak přišel se zábavnou historkou, jak jej zradil google překladač při objednávání hermelínu.
Díky online překladači si totiž myslel, že si objednává hranostaje (malá šelma, jejíž kožešina se používala na výrobu kožichů a královských hermelínů), a protože předtím působil v Africe, kde byl na všelijakou havěť na talíři zvyklý, nepřišlo mu to vůbec divné. Ba naopak! Jaké bylo pak jeho překvapení, když namísto lasičky dostal na stůl nakládaný hermelín. Prý mu to ale vůbec nevadilo, chutnal mu moc!
Menu v rukách českých šéfkuchařů
Přípravu večeře nazvanou Fine Dining Thanksgiving Reception with U.S. Food dostal na starosti Marek Svoboda, šéfkuchař a vedoucí Gastrostudia Bidfood Česká republika a člen Národního týmu kuchařů a cukrářů české republiky. Pomáhali mu nejen členové týmu, ale i šéfkuchař rezidence velvyslance Stanislav Gothard.
„V rezidenci jsem vařil už hodněkrát a moc rád se sem vracím,“ prozradil prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec, který vaří na Hradě v restauraci Vikárka. „Ty prostory jsou tu opravdu kouzelné, v téhle místnosti jsem chystal večeři pro prezidenta Baracka Obamu, když byl naposledy v Česku,“ dodal.
Jako hosté slavnostní recepce jsme ochutnali speciální menu složené z chodů pro Díkuvzdání typických i neobvyklých, připravené z autentických amerických surovin. „Cílem bylo využít maximum možných ingrediencí z USA a ukázat jejich kreativní kombinace a využití ve fine-dining gastronomii. Použili jsme USDA prime beef, lososa z Aljašky, samozřejmě nesměla chybět dýně a na studené kanapky jsem dali oříšky a pistácie,“ dodal Miroslav Kubec. K večeři se pila výborná kalifornská vína a na závěr ikonický bourbon z Kentucky.
Americká ambasáda, vila s historií
Navštívit rezidenci velvyslance je zážitek. Vilu nechal postavit koncem 20. let 20. století Otto Petschek, člen jedné z nejbohatších rodin v prvorepublikovém Československu. Architekt Maxmilián Spielmann, který pro Petschkovy navrhl také bankovní palác v ulici Politických vězňů, navrhl dům připomínající svým tvarem a terasou otevřenou do zahrady zámek ve Versailles. V září 1945 americký velvyslanec Laurence Steinhardt rezidenci pronajal od československého Ministerstva národní obrany a v roce 1948 ji zakoupila americká vláda. Vila je to přenádherná – v zimní zahradě chcete snídat, v hudebním salonku byste si chtěli dávat odpolední čaj a v knihovně trávit dlouhé zimní večery. Já v ní ale nejvíce miluju místnost, kterou většinu hostů ani nenapadne hledat – kuchyň! Tam jsem měla to štěstí konečně potkat šéfkuchaře Stanislava Gotharda, který tuto nádhernou kuchyni má už 8 let na starosti.
„Jsem tu od pondělí do pátku a vařím podle toho, co pan velvyslanec chce a co je potřeba,“ prozradil šéfkuchař, kterému nikdo neřekne jinak než Stan. O víkendu nevaří, ale pokud pan velvyslanec chce, navaří mu na víkend. „Vařím už třetímu velvyslanci, jsou šikovní, mají svoji privátní kuchyň a vždy si to zvládli ohřát. Pak mi jen nechají zprávu, jak jim chutnalo,“ směje se Stan. Každý velvyslanec byl jiný, s tím současným se teprve poznávají. „Ale je vidět, že rád ochutnává českou kuchyni, už proběhla kachna, řízek, houskové knedlíky ho moc neoslnily, ale to tak má spousta cizinců, karlovarský knedlík na tom byl lépe a bramborové placky stejně tak,“ prozradil. A jaké jídlo si za ty roky u všech získalo největší oblibu? „Kachna! Ta se tady uchytila u všech – ať už konfitovaná, nebo prsíčko jako minutka nebo steak,“ prozradil Stan.