Britská královská rodina má spoustu tradic, ale vánoční tabule patří mezi ty nejposvátnější. I po smrti královny Alžběty II. se v královských kuchyních drží jejích oblíbených receptů, pečlivého řádu a elegance, kterou lidé obdivují po celém světě. Věděli jste, že vánoční menu čítá až dvacet chodů – a že krocana doprovází přípitek sklenkou whisky?
Na Štědrý den usedá královská rodina k dlouhé tabuli, na které se střídají různé druhy pečeného masa, mořských plodů i zeleniny. Dříve, když byla Alžběta II. ještě mezi námi, měla ve zvyku před večeří poděkovat kuchařům a hlavnímu šéfkuchaři osobně podat sklenku whisky – symbolický přípitek klidných svátků.
Podle bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho patřily mezi oblíbená jídla zesnulé královny krevety, hovězí po burgundsku nebo růžičková kapusta s cibulí a slaninou. A samozřejmě i legendární britské Bubble and Squeak – směs brambor a kapusty, která si vysloužila přezdívku podle zvuků, které vydává na pánvi.
Věděli jste, že…
- Král Charles začíná s Vánoci dřív než kdokoli jiný? Už v srpnu rozesílá tisíce vánočních přání, vybírá rodinnou fotografii na oficiální pohlednici a plánuje, kde se bude letos slavit.
- Darren McGrady, bývalý královský šéfkuchař, tvrdí, že vánoční hostina měla až 20 chodů. Pečené maso, ryby, mořské plody, zelenina i dezerty.
- Česnek měl u královského stolu zákaz vstupu. Královna Alžběta II. ho neměla ráda, takže se z královské kuchyně vyškrtnul úplně. Říká se, že i nová generace se bez něj obejde – aspoň o svátcích.
- A co zbytky po hostině? Nic nepřijde nazmar – personál má vlastní vánoční večeři, která se servíruje v ten samý den, a menu bývá skoro stejné jako pro královskou rodinu.
Boží hod po britsku: vajíčka, klobásky a královský krocan
Ráno 25. prosince se královská rodina neschází u dárků pod stromečkem, ale nejdřív u vydatné snídaně. Na stole nesmí chybět vajíčka, klobásky, slanina a čaj – a teprve potom přichází na řadu cesta do kostela. Po návratu už na stole čeká hlavní sváteční oběd, který se po desetiletí prakticky nezměnil: pečený krocan s nádivkou z kaštanů, šalvěje, mrkve a petržele.
Sladká tečka s příběhem
Po obědě přichází na řadu to nejmilejší – čaj, vánoční pudink a slavnostní čokoládová roláda Bûche de Noël. Tento dezert připomíná vánoční poleno, které se kdysi házelo do ohně při pohanských oslavách zimního slunovratu. Královna tuhle sladkost milovala, a tak na královském stole zůstává i dnes.
Vaření pro krále není žádná pohádka
Šéfkuchař Darren McGrady, který pro královnu pracoval šestnáct let, často vzpomíná, že Vánoce v paláci byly sice nádherné, ale náročné: „Když jsem chtěl slavit Vánoce se svou rodinou, museli jsme to udělat před 22. prosincem,“ říká. „Od té chvíle jsem byl v kuchyni až do Nového roku.“
Po česneku dostala zákaz i foie gras
I po nástupu krále Karla III. zůstává většina královských vánočních tradic nedotčena – ale pár změn se přece jen událo. Nový panovník rozšířil vánoční tabuli o více hostů a lehce upravil menu tak, aby odpovídalo jeho dlouhodobé vášni pro ekologii a udržitelnost. Jak říká královský životopisec Windsor, „Karel je dlouholetým zastáncem ochrany přírody a udržitelného způsobu života, takže i sváteční menu dnes klade mnohem větší důraz na lokální a organické suroviny.“
Z královské kuchyně také zmizely některé kontroverzní suroviny – například foie gras, tedy ztučnělá játra kachen a hus získávaná nuceným krmením. Přestože je jejich výroba ve Velké Británii zakázána už od roku 2006, dovoz povolen zůstal. Král Karel se však rozhodl jít příkladem a v roce 2022 oznámil, že foie gras se v žádném z královských paláců už podávat nebude.
Královská rodina možná slaví ve větším, ale jinak je to nakonec stejné jako u všech ostatních – dobré jídlo, lidé, které máte rádi, a pár tradic, které dělají Vánoce Vánocemi.
Zdroj: Reader’s Digest, Town and Country, Apetit