
Patříte mezi vášnivé houbaře a pokrmů z čerstvých hub jste již přejedení? Houbařská sezóna je v plném proudu a my pro vás máme spoustu tipů, jak houby efektivně zpracovat, aby vám dary lesa vydržely minimálně do jara. Vyzkoušejte houbový prach, nakládané houby nebo houbovou paštiku.
Když už se vám klasická smaženice z čerstvých hříbků nebo jemný houbový krém omrzí, přichází čas na kreativní kulinářské experimenty. Co ale dělat, když už rodina odmítá další houbový pokrm a vy máte stále plné košíky hub, které je nutné ihned zpracovat?
Sušené houby do polévky nebo na houbový prach
Nepochybně první variantou, jak zpracovat houby, se nabízí sušení. Ať už k tomuto procesu vezmete na pomoc sušičku ovoce, nebo si vystačíte s plechy, rozhodně si domů přinesete jedinečnou vůni lesa.
- Základem pro sušení je důkladně očištění a nakrájení hub na tenké plátky.
- Sušené houby skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- Pokud někdo z vaší rodiny nejí houby kvůli jejich struktuře a konzistenci, pak na to můžete vyzrát houbovým prachem. Rozmixujte sušené houby na jemný prach a máte skvělé dochucovadlo do polévek i omáček.
Je možné houby zamrazit? Ano!
Dalším způsobem, jak rychle a efektivně zpracovat houbové úlovky z lesa, je zamražení. Ale pozor! Pokud nechcete, aby se vám houby po rozmrazení rozpadly (a zabíraly zbytečně moc místa), je potřeba je před zmrazením krátce tepelně upravit.
- Houby očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost. Následně houby 3–5 minut poduste v rendlíku ve vlastní šťávě (nepřidávejte vodu ani tuk). Po vychladnutí na pokojovou teplotu vložte houby do vzduchotěsné nádoby a vložte do mrazáku.
Naložte je do vlastní šťávy nebo sladkokyselého nálevu
Pro milovníky hub je nakládání skvělý způsob, jak si užívat nasbíranou úrodu po celý rok. Věděli jste, že stejně jako maso můžete i houby zavařit ve vlastní šťávě?
- Vášnivá houbařka Šárka Hamanová poradí, jak na houby ve vlastní šťávě. Potřebovat budete jen houby, sůl a menší skleničky na zavařování. Takto připravené houby se hodí na chleba i do polévky.
- Pokud máte rádi nakládané houby, pak rozhodně stojí za vyzkoušení recept na houby ve sladkokyselém nálevu, které jsou „ovoněné“ kořenovou zeleninou a kořením. Ideální lahůdka pro dlouhé zimní večery.
Vyzkoušejte lahodnou houbovou paštiku!
Už jste někdy ochutnali houbový tatarák nebo houbovou paštiku? Když k tomu přidáte ještě francouzskou bagetku nebo kváskový chléb, úspěch u strávníků je zaručen.
- Vyměňte játra za houby a vychutnejte si lahodnou domácí paštiku rozmixovanou tak, aby byly sem tam cítit drobné kousky hub a zároveň se dala příjemně roztírat na chléb.

Zdroj: Apetit