
Tři vrstvy, tři chutě a skoro nekonečné množství obměn. Tříbarevný koláč s kakaovým základem, vláčnou tvarohovou náplní a nadýchaným piškotem doplněným meruňkami je ukázkou toho, že i jednoduchý moučník může být pastvou pro oči i miláčkem chuťových pohárků. Vyzkoušejte nejen náš osvědčený recept na plech, ale také 10 kreativních variací, které pozvednou tradiční koláč na dokonalou delikatesu.
Tříbarevný koláč patří k těm moučníkům, které jednou upečete a navždy si je zapamatujete – nejen díky jejich působivému vzhledu, ale hlavně pro vyváženost textur a chutí. Spojení sypkého kakaového základu, krémového tvarohu a jemného piškotu vytváří harmonii, která funguje s jakýmkoliv ovocem. Právě tahle struktura dává koláči jedinečný potenciál: můžete si s ním hrát, obměňovat ingredience podle sezony nebo nálady a stále bude chutnat skvěle.
Jak připravit tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami:
Jak připravit tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami
Množství: 1 plech 30 x 40 cm
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava
Ingredience na kakaové těsto: 125 g másla + na vymazání plechu, 80 g moučkového cukru, 1 vejce, 2–3 lžíce mléka, 240 g pšeničné polohrubé mouky + na vysypání plechu, 30 g kakaa holandského typu, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 špetka soli
Ingredience na tvarohovou náplň s meruňkami: 750 g měkkého tvarohu, 80 g moučkového cukru, 2 vejce, semínka z 1/3 vanilkového lusku (lze vynechat), 1 lžička jemně nastrouhané kůry z bio citronu (lze vynechat), 2 konzervy kompotovaných meruněk
Ingredience na piškotové těsto: 3 vejce, 220 g krupicového cukru, 125 ml slunečnicového oleje, 5 lžic vody, 225 g pšeničné polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 špetka soli
-
V sezoně můžete použít čerstvé meruňky – budete potřebovat asi 20 ks. Rozpulte je a vypeckujte. Lze použít také mražené meruňky.
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Začněte tmavým základem. Máslo s cukrem utřete do pěny, přidejte vejce a 2 lžíce mléka a zapracujte. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a solí.
- Přidejte moučnou směs k máslovému základu a vypracujte těsto. Kdyby vám přišlo příliš hutné a drobivé, přidejte ještě trochu mléka.
- Těsto vtlačte (nebo rozválejte a přeneste) do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem o rozměrech 30 x 40 cm.
- Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte, oslaďte podle chuti a poté do něj zašlehejte vejce, vanilku a citronovou kůru.
- Nalijte náplň na těsto, stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami.
- Připravte světlé těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Po troškách zašlehejte olej a vodu.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a opatrně vmíchejte k vaječné směsi.
- Těsto lžící rozprostřete na meruňky, uhlaďte ho a pečte cca 60 minut dozlatova.
TIP: Můžete použít i jakékoli jiné čerstvé, kompotované či mražené ovoce podle chuti a sezony.
Variace a chuťové twisty
- Švestky s mákem: Místo meruněk použijte vypeckované švestky, které se skvěle snoubí s tvarohem. Do tvarohové vrstvy přidejte dvě lžíce mletého máku – získáte zajímavější texturu i chuť.
- Lesní ovoce a citronová poleva: Směs malin, borůvek a rybízu dodá svěží kyselost. Hotový koláč pak zakápněte citronovou polevou (cukr + citronová šťáva).
- Kardamom nebo skořice do piškotu: Přidejte půl lžičky mletého kardamomu nebo skořice do světlého těsta. Kořeněné tóny výborně doplní tvarohovou vrstvu i ovoce.
- Mandlový extrakt v tvarohu: Jedna lžička mandlového aroma dodá tvarohu jemný nádech marcipánu – doporučujeme zejména v kombinaci s peckovinami, jako jsou meruňky či višně.
- Drobenka navrch: Před pečením posypte vršek jednoduchou máslovou drobenkou z hrubé mouky, cukru a másla. Vznikne čtvrtá vrstva – křupavá a lahodná.
- Ořechový základ: Do kakaového těsta můžete přimíchat jemně mleté vlašské nebo lískové ořechy. Zvýší výživnost a dodají zemitější chuť.
- Kokosový tvaroh: Přidejte do tvarohu dvě lžíce strouhaného kokosu a vynechejte citronovou kůru. Výborná je tato variace ve spojení s ananasem nebo kousky manga.
- Tvaroh s mascarpone: Nahraďte část tvarohu (např. 250 g) sýrem mascarpone. Výsledkem je hladší a jemnější konzistence.
- Třešně a čokoláda: Kakaový základ můžete obohatit o hrst nasekané hořké čokolády (nebo o čokoládové pecky), která se při pečení částečně rozpustí. Tvarohovou vrstvu ozdobte vypeckovanými třešněmi. Kombinace připomíná oblíbený Schwarzwaldský dort.
- Mini verze do muffinových formiček: Vytvořte koláček ve formě na muffiny – ideální na piknik nebo pro děti na svačinu. Zkraťte dobu pečení zhruba na 25–30 minut.
Klasické meruňky můžete snadno vyměnit za švestky, lesní ovoce nebo mango a dotáhnete tak koláč k dokonalosti podle sezony i chuti. V jednoduchosti je krása – a v tomto koláči i kousek domácí nostalgie.
Zdroj informací: Apetit