Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se švestkami? Naučíme vás triky, jak je usušit, zamrazit a proměnit v dezerty i slané pochoutky

15. 9. 2025
Švestky a švestková povidla
Shutterstock
Džem ze švestek s ořechy a rumem Švestkový clafoutis Listové šátečky se švestkami Dalších
6 fotek

Švestky patří k podzimu stejně jako jablka či hrušky a jejich vůně dokáže navodit pocit domácí pohody. Díky sušení, mražení nebo zavařování si jejich chuť můžete dopřát po celý rok. Navíc se hodí do sladkých dezertů i k masu a nabízejí spoustu možností, jak je využít. Podívejte se, jak švestky správně uchovat, aby neztratily nic ze své chuti ani z výživových benefitů.

Švestky (Prunus domestica) patří k nejtypičtějším druhům ovoce, které se u nás zpracovává. Díky své výrazné sladkokyselé chuti a širokým možnostem využití si vydobyly pevné místo nejen v české kuchyni, ale také v tradiční lidové kultuře. Aby si však zachovaly chuť i pro další měsíce, je důležité vědět, jak je správně uchovat. Možností je hned několik.

Jak usušit švestky na zimu?

Sušení je jednou z nejstarších metod konzervace ovoce, protože zachovává vitaminy a další látky obsažené v surovině, kterou chceme sušit.

  • Švestky pečlivě omyjte, rozpulte, vypeckujte a osušte.
  • Následně je rozložte na plech s pečicím papírem, dužinou (řezem) nahoru, aby nepustily šťávu. Sušte je v troubě při teplotě 50 °C asi 5–6 hodin. Poté troubu vypněte a po 6 hodinách opět zapněte – tentokrát na 70 °C, švestky sušte cca 12 hodin. Opět troubu vypněte a švestky nechejte opět cca 6 hodin odpočívat, nakonec je dosušte při teplotě 60 °C po dobu cca 3 hodin. Během sušení je důležité sledovat, zda se v troubě netvoří pára, kterou je potřeba odvětrat pootevřením dvířek.
  • Pokud budete švestky sušit v sušičce na ovoce, rozložte je v jedné vrstvě řezem nahoru. Sušte při teplotě kolem 60 °C po dobu asi 6–8 hodin. Plata se švestkami občas prohoďte, aby se sušily rovnoměrně.

Usušené švestky skladujte v chladu a temnu v uzavřených nádobách, aby si uchovaly svou chuť a vlákninu.

TIP: Sušené švestky využijte do koláčů, kaší, ale i k masu.

Jak zmrazit čerstvé švestky?

Zmrazení je jedním z nejjednodušších způsobů, jak uchovat švestky čerstvé na delší dobu. Pokud si chcete švestky zamrazit, pečlivě je omyjte, vypeckujte a osušte. Doporučuje se nejprve je rozložit na plech a předmrazit, aby se jednotlivé kusy neslepily. Poté je můžete uložit do mrazicích sáčků nebo dóz. Švestky můžete mrazit nevypeckované, ale zaberou více místa.

TIP: Při rozmrazování je vhodné použít je do koláčů, knedlíků nebo omáček, protože po rozmrazení bývají měkčí.

Jak zavařit švestky ve vlastní šťávě?

Pro konzervaci švestek do zásoby je oblíbené také zavařování. Řádně omyté a vypeckované švestky naskládejte do čistých a suchých sklenic. Sklenice následně zavíčkujte a sterilizujte buď v troubě, nebo ve vodní lázni – při teplotě 80 °C je zavařujte po dobu 20 minut. Takto zavařené švestky ve vlastní šťávě vám vydrží asi 1 rok, poté se ve sklenici začne vytvářet rosol.

TIP: Zavařené švestky využijete nejen do dezertů, ale i k masu.

Jak připravit švestkový kompot?

Švestkový kompot se připravuje podobně, jako je tomu při zavařování ve vlastní šťávě. Ovoce je opět potřeba důkladně omýt a ideálně i vypeckovat. Na přípravu kompotu se švestky obvykle krátce povaří v nálevu z vody a cukru, aby získaly jemnější chuť. Na nálev potřebujete 300 g cukru na 1 litr vody. Poté se ihned vkládají do sklenic, zalévají horkým nálevem a sterilizují při 80 °C po dobu 20 minut. Kompot můžete dochutit skořicí nebo hřebíčkem, aby získal kořenitější aroma.

Jak připravit domácí švestková povidla?

Pokud si chcete uchovat chuť švestek na celý rok, povidla jsou ideální volbou. Základní recept obvykle spočívá v tom, že potřebujete 3 suroviny: švestky, cukr a ocet. Zralé či přezrálé švestky omyjete a vypeckujete. A dále se postupy liší – záleží, zda povidla pečete, vaříte apod. Základem je, aby se švestky tepelně upravovaly, dokud se nevypaří přebytečná tekutina a hmota nezhoustne. Proces může trvat i několik hodin a většinou je nutné povidla pravidelně míchat, aby se nepřipálila.

Variantou je recept podle Sandtnerové, který doporučuje švestky částečně rozvařit, nechat odpočinout a druhý den pomalu vařit do zhoustnutí. Cukr se přidává jen podle potřeby, případně vůbec.

Hotová povidla se plní do čistých sklenic, někdy se na povrch přidává trocha rumu pro delší trvanlivost. Máme pro vás ale i recept s video návodem na povidla bez míchání:

Jak udělat švestkový koláč?

Švestky jsou výborné do kynutých, křehkých i drobenkových koláčů. Základní postup spočívá v přípravě těsta, na které se kladou omyté, rozpůlené a vypeckované švestky. Podle chuti je možné je posypat cukrem, skořicí nebo mákem. Koláč se poté peče v troubě obvykle předehřáté na 180 °C. Inspirovat se můžete našimi osvědčenými recepty:

Jak udělat švestkovou omáčku?

Švestková omáčka se hodí k masu i sladkým pokrmům. Omyté a vypeckované švestky vařte s trochou vody, cukru a koření, například se skořicí či hřebíčkem. Po změknutí je rozmixujte na hladký krém. Dochutit můžete citronovou šťávou nebo kapkou octa, která zvýrazní chuť.

TIP: Omáčku můžete použít k masu, ale také na palačinky, lívance či různé dezerty, také jí můžete ochutit bílý jogurt či kaši.

Švestková omáčka

Švestková omáčka

< 30 min
4.2(116x)
Přečíst recept

Jak připravit švestkový crumble?

Pokud máte rádi rychlé dezerty, vyzkoušejte crumble. Švestkový crumble je dezert, který se skládá z ovoce a z drobenky připravené z mouky, cukru a másla. Řádně omyté a vypeckované švestky vložte do zapékací misky, posypte trochou cukru a skořice. Připravte drobenku z mouky, másla a cukru. Drobenkou posypte ovoce, případně přidejte ještě vločky nebo nasekané ořechy a pečte při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Podávat můžete teplé, ale třeba také se zmrzlinou či šlehačkou.

Švestkový krambl

Švestkový krambl

< 60 min
4.2(29x)
Přečíst recept

Jaké jsou zdravotní přínosy švestek?

Švestky jsou nejen chutné, ale také prospěšné zdraví. Podle webu sever.rozhlas.cz mohou mít řadu příznivých účinků na tělo. Švestky obsahují vitaminy skupiny B, které mohou posilovat nervový systém a zvyšovat odolnost vůči stresu. Ve švestkách najdete i hořčík, který také může působit antistresově. Modré barvivo ve slupkách obsahuje antioxidační flavonoidy – ty mohou působit protizánětlivě. Švestky jsou i zásobárnou probiotik, vitaminu C a zinku – tyto látky mohou posílit imunitu.

Zdroj: Apetit, sever.rozhlas

Doporučujeme článek s videem

Rýžový nákyp se švestkami: Voní jako dětství, ale chutná jako luxusní pokrm z moderní restaurace

Sdílet článek

Švestky Povidla Jak na to Zpracování úrody Úroda ze sadu Úroda ze zahrady Podzim

Související články