Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžový nákyp se švestkami: Voní jako dětství, ale chutná jako luxusní pokrm z moderní restaurace

16. 8. 2025
20250728_Rýžový_nákyp_foto-1.jpg
Apetit

Voňavý, nadýchaný a s jemným nádechem vanilky – rýžový nákyp se švestkami patří mezi sladké pokrmy, které v sobě spojují chuť dětství s elegancí moderní kuchyně. Sladké, šťavnaté švestky se při pečení krásně propojí s krémovou rýží, zatímco zlatavá sněhová čepice dodá nákypu lehkost i slavnostní vzhled. Připravte si tuto snadnou a sytou dobrotu a ozvláštněte ji třeba kořením, čokoládou či kapkou rumu.

Rýžový nákyp se švestkami je klasický sladký zapékaný pokrm, který se připravuje kulatozrnné rýže, oslazené a doplněné máslem, mlékem a vejci. Typická je pro něj vláčná konzistence uvnitř, lehce zapečený povrch a ovocná vrstva, která při pečení uvolňuje šťávu a propojuje se s rýží. Díky sněhové čepici působí nákyp lákavě na pohled. Měkký a krémový základ doplňuje nadýchaná, lehce křupavá vrstva. Rýžový nákyp se podává teplý i studený, často jako hlavní sladké jídlo nebo třeba sytější odpolední svačina.

 

Jak připravit rýžový nákyp se švestkami:

Jak připravit rýžový nákyp se švestkami

Množství: 2 porce
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava

Ingredience: 160 g kulatozrnné rýže, 500 ml plnotučného mléka, ½ vanilkového lusku, 50 g másla + na vymazání, citronová kůra z bio citronu, 4 vejce, špetka soli, 100 g krupicového cukru, 750 ml švestkového kompotu

  • Máslo na přípravu nakrájejte na kostičky.
  • Množství citronové kůry závisí na chuti – lze ji i zcela vynechat či nahradit pomerančovou kůrou.
  • Žloutky a bílky pečlivě oddělte.

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 150 °C.
  2. Rýži propláchněte studenou vodou.
  3. V hrnci ohřejte mléko.
  4. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem a rýží je přidejte do mléka.
  5. Pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte kaši.
  6. Odstavte z ohně, zamíchejte do kaše máslo i nastrouhanou citronovou kůru a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  7. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte pevný sníh.
  8. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky se zbylým cukrem.
  9. Z kaše vyjměte vanilkový lusk a jemně do ní vmíchejte žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.
  10. Zapékací misky vymažte máslem, každou naplňte zhruba do třetiny rýžovou směsí, poklaďte ji kompotovanými, vypeckovanými a dobře okapanými švestkami, zakryjte rýžovou směsí a vložte do trouby.
  11. Pečte 35 minut (nebo dokud nebude povrch pevný), pak na nákyp navršte zbylý sníh, vraťte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do zezlátnutí.

TIP: Máte-li strach, že vám odložený sníh spadne, rozdělte bílky na polovinu. Ze 2 bílků a 20 g cukru ušlehejte sníh do nákypu. Zbylé 2 (na sněhovou čepici) vyšlehejte se 40 g cukru až těsně před zdobením. Jestli se bez sněhové čepice obejdete, dejte sníh ze všech 4 bílků rovnou do nákypu, díky čemuž bude ještě nadýchanější.

Variace a chuťové twisty

  • Kořeněný nákyp s vůní pomeranče a kardamomu: Sladké švestky doplněné kardamomem a pomerančovou vodou vytvářejí neobvyklé, exotické aroma. Navrch můžete přidat nasekané pistácie.
  • Rýžový nákyp se sušenými švestkami vařenými v portském: Sušené švestky povařené v portském víně spolu se skořicí a badyánem dodají nákypu karamelovou chuť.
  • Čokoládová poleva a rum: Při použití čerstvých švestek můžete nákyp doplnit čokoládovou polevou se smetanou, rumem, zázvorem a skořicí.

Rýžový nákyp se švestkami připomíná dětství, ale díky různým obměnám si ho můžete vychutnat i v moderní podobě. Stačí jen zapnout troubu a nechat se unést vůní, která vám zpříjemní den.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Rýže Sladké pečení Sladká jídla Švestky Recepty našich babiček

Související články