
Tenký, slaný koláč z cukety, cibule, mouky a případně dalších surovin – to je scarpaccia, tradiční pochoutka z Toskánska, která pobláznila TikTok i fanoušky sezonní kuchyně. Původně jídlo chudých či námořníků, dnes delikatesa s křupavým okrajem a svěží letní chutí, kterou si snadno připravíte i doma. Skvěle chutná jako předkrm, ale obstojí i v roli přílohy ke grilovanému masu či jako lehčí hlavní chod – scarpaccia je zkrátka hitem léta!
Scarpaccia di Camaiore je pokrm, který má kořeny v městečku Camaiore v provincii Lucca v Toskánsku. Historie tohoto jídla je bohatá. Prý ho pekli pekaři na konci dne, kdy už byly pece vypnuté, ale stále ještě dostatečně teplé na to, aby se v nich tenký koláč připravil. Scarpaccia di Camaiore je původní pokrm chudé kuchyně. Některé zdroje uvádějí, že se scarpaccia podávala vysloužilým námořníkům.
-
Zajímavost: Existují i sladké varianty tohoto oblíbeného pokrmu.
Tradiční scarpaccia: Z čeho a kdy se připravuje
Tradiční recept se skládá z cukety nakrájené na tenké plátky, z cibule, cuketových květů a mouky. Zvláštností je, že v původním receptu není zapsáno přesné množství ani jedné ingredience. Důležité naopak bylo, jaký druh mouky se použil. Dávky v receptech jsou tedy vesměs orientační a uzpůsobené chuti toho, kdo svou verzi receptu zapsal.
Originální scarpaccia z Camaiore se peče během letního festivalu. Na její přípravu se používá klasická bílá mouka, ale lze ji nahradit i jinými druhy, například celozrnnou.
Scarpaccia se jí studená i teplá, jako předkrm, hlavní chod či příloha. Má svěží chuť a křupavou konzistenci a je ideálním jídlem pro horké letní dny.
-
Zajímavost: V některých receptech najdete vejce, parmazán, kukuřičnou krupici apod. Naproti tomu lze vynechat cuketové květy.
Jak připravit scarpacciu?
Než začnete se samotným vařením, dobré je, abyste měli nepřilnavý pekáč. Scarpaccia je totiž velmi tenká a snadno se připaluje, případně se těsto alespoň přilepí na povrch. Na odměřování použijte hrnek o objemu 250 ml.
Množství: 6 porcí
Čas a obtížnost: cca 60 min. + odležení cuket, velmi snadná příprava
Ingredience na přípravu: 1 lžíce olivového oleje, 3 cukety, 2 bílé cibule, sůl, mletý pepř
Ingredience na těsto: 1 hrnek pšeničné hladké mouky, 1/3 hrnku kukuřičné krupice + navíc na posypání, ½ lžičky soli, 1/3 lžičky mletého pepře, ½ lžičky sušeného česneku, 1 hrnek vody, 1 lžíce olivového oleje + na vymazání formy a pokapání
Ingredience na dokončení (všechny dobrovolně, lze je vypustit): 3 lžíce parmazánu, bazalkové lístky, sušené chilli vločky
- Cuketu nakrájejte na kolečka a nechejte ji tzv. vypotit. V tradičních receptech najdete doporučení, že by měla odpočívat alespoň hodinu, ale klidně až tři.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka.
- Místo kukuřičné krupice můžete použít polentu.
- Parmazán nastrouhejte najemno.
- Bazalkové lístky nasekejte najemno.
Postup:
- Ve velké hluboké pánvi rozpalte na středním plameni olej. Vsypejte vypocenou cuketu a nakrájenou cibuli a opékejte cca 7 minut do světle zlatavé barvy. Lehce osolte a opepřete.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech či pekáč o rozměrech 20 x 30 cm vymažte olivovým olejem, případně vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte ingredience na těsto, tedy mouku, kukuřičnou krupici, sůl, pepř, sušený česnek, vodu a 1 lžíci oleje. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vsypejte cuketu a cibuli a promíchejte, aby se zelenina obalila v těstě.
- Směs přelijte do vymazaného plechu či pekáče a rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Posypte strouhaným parmazánem a trochou kukuřičné krupice, pokapejte olivovým olejem a pečte dozlatova a dokřupava, tedy cca 30–40 minut.
- Před podáváním můžete scarpacciu nechat 15 minut zchladnout. Poté ji nakrájejte na řezy a případně posypte nasekanou bazalkou a chilli vločkami.
TIP: Cuketa je chuťově neutrální, proto se nebojte použít oblíbené bylinky a koření.
Scarpaccia není jen sezonní virální hit, ale především poctivá toskánská klasika s hlubokými kořeny v místní kulinární tradici, která ukazuje, jak chutně a jednoduše se dá pracovat se sezonní zeleninou.
Zdroj informací: Apetit, cosatipreparopercena, casapappagallo, memoriediangelina