Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybíz à la brusinky: Zavařte si geniální přílohu k masu i sýrům, díky které budete (nejen) v zimě za hvězdu

16. 7. 2025
Rybíz jako brusinky
Apetit

Rybíz. Klasika, kterou zná každý, ale málokdo jej úplně miluje. Je kyselý, dozrává najednou a bez varování vám naplní celý košík. Co s ním, když bublanin už bylo dost a na další marmeládu není nikdo zvědavý? Dejte mu nový směr: zkuste rybíz à la brusinky!

Je to malý kulinářský trik: rybíz totiž dokáže s trochou koření a octa chutnat skoro jako brusinky. A to se hodí. Protože narozdíl od opravdových brusinek se k rybízu běžně dostanete na trhu, na zahradě, u sousedů a v posledních letech už i v supermarketu.

Co to je rybíz à la brusinky?

Zavařený rybíz s trochou cukru, octa a koření. Vypadá jako brusinková omáčka, chutná jako brusinky, ale je to rybíz. Ve skleničce ve spíži bude připravený na jakoukoliv nečekanou příležitost. Hodí se k masu, sýrům, svíčkové omáčce i pečené zelenině. A pokaždé, když po něm sáhnete, si řeknete: proč jsem to nezkusil(a) dřív?

Reliš z červeného rybízu a cibule

Reliš z červeného rybízu a cibule

> 60 min
3.7(15x)
Přečíst recept

K čemu se rybíz à la brusinky hodí?

Je univerzálnější než by se na první pohled mohlo zdát. Ať už připravujete klasický český oběd nebo plánujete večer se sýrovým prkénkem a vínem, tahle sklenička bude mít na stole vždy své místo.

  • Ke svíčkové nebo pečenému masu: chutná skvěle k hovězímu, zvěřině, ale i kachně nebo krůtě
  • K sýrům: zejména k vyzralým, smetanovým nebo plísňovým (hermelín, camembert, niva)
  • Do burgeru nebo sendviče: místo majonézy nebo hořčice, skvěle se hodí ke karamelizované cibuli
  • Na tousty a topinky: třeba s kozím sýrem nebo paštikou
  • Jako malý jedlý dárek: doma připravený, originální, s ručně psanou etiketou potěší (téměř) každého

Rybíz à la brusinky

Rybíz à la brusinky

< 20 min
4.3(150x)
Přečíst recept

Recept: Rybíz à la brusinky

Potřebujete: 1 kg červeného rybízu (čím zralejší, tím sladší), 650 g cukru krupice, 250 ml octa, 1 svitek skořice, 3 hřebíčky

Postup:

  1. Rybíz přeberte a otrhejte, všechny pomačkané nebo zkažené bobulky vyhoďte. Do většího hrnce dejte svařit 250 ml vody s octem, přisypte rybíz, zamíchejte a hned sceďte.
  2. Do širšího kastrolu dejte 150 ml vody, cukr, koření a scezený rybíz a nechte asi 10 minut vařit.
  3. Ještě horké plňte do vyvařených, nahřátých skleniček, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uložte v chladu a temnu.

Tipy navíc:

  • Někdo to rád ostřejší: přidejte špetku chilli nebo k rybízu nastrouhejte trochu čerstvého zázvoru. Tahle pikantní verze si skvěle rozumí třeba s vepřovým masem nebo sýry.
  • Chcete něco elegantnějšího? Stačí přilít pár lžic červeného vína (stejné množství uberte na vodě). Chuť bude plnější a ideální k pečené kachně nebo jehněčímu.
  • A co konzistence? Záleží na vás. Necháte-li bobule celé, získáte rustikální chuťový zážitek. Pokud ale máte raději uhlazenější prezentaci, protlačte směs přes jemné sítko. Výsledkem bude hladká omáčka, kterou můžete bez ostychu naservírovat i ke sváteční paštice.

 

Rybíz à la brusinky je ideální záloha – chutná, rychlá, s širokým využitím. Udělejte si pár skleniček. A až přijde svíčková, sýr nebo nečekaná návštěva – budete připravení.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Jak využít a zužitkovat rybíz: Zkuste klasiku našich babiček kynutý rybízový koláč, nebo netradiční skládaný dort

Sdílet článek

Rybíz Domácí zavařování Sezónní ovoce

Související články