Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybíz v zahradě i na talíři: Jak pěstovat, sklízet a chutně využít červený, černý i bílý rybíz

4. 7. 2025
Červený rybíz
Shutterstock
Rybíz se sklízí stejně jako angrešt – a dohromady v koláči i skvěle chutnají Červený rybíz Růžový rybíz Dalších
6 fotek

Rybíz patří k letním pokladům českých zahrad – sladký bílý, svěží červený i výrazně aromatický černý v sobě skrývají nejen šťavnatou chuť, ale i spoustu vitaminu C. Poradíme vám, jaký druh vybrat, jak ho pěstovat a jak ho co nejlépe využít v kuchyni – od klasických marmelád až po osvěžující limonády či omáčky k masu.

Rybíz (rod Ribes) je ovocný keř, jehož plody jsou drobné kulaté bobule. Mají červenou, černou, bílou či růžovou barvu. Ať už dáváte přednost jakémukoli druhu, všechny vynikají nejen chutí, ale i vysokým obsahem cenných látek. Jaký druh zvolit, jak ho pěstovat a jak rybíz naplno využít v kuchyni? Máme pro vás praktické tipy i chuťové inspirace.

Běžné druhy rybízu a jejich vlastnosti

Každý druh rybízu má trochu jiné vlastnosti, všechny druhy jsou ale bohaté na různé minerály a vitaminy, zejména vitamin C.

  • Červený rybíz (Ribes rubrum): Je kyselkavý, dozrává od června do srpna, je vhodný do koláčů, na marmelády a džemy, víno, šťávy apod.
  • Černý rybíz (Ribes nigrum): Je aromatičtější, bohatý na vitamin C (ze všech odrůd ho obsahuje největší množství), sklízí se od července do poloviny srpna, často se používá na sirupy, džemy a čaje.
  • Bílý rybíz: Z botanického hlediska nejde o samostatný druh, ale o sladší variantu červeného rybízu.

Jak rybíz pěstovat

Ať už se rozhodnete pěstovat jakýkoli druh rybízu, všechny keře preferují slunné stanoviště, dobře propustnou půdu a pravidelnou zálivku.

  • Stanoviště: Všechny odrůdy rybízu dobře snáší naše podmínky. Výborně se jim daří na slunci, ale prospívají i v polostínu.
  • Půda: Rybíz dává přednost propustným až humózním půdám.
  • Řez: Každoroční prosvětlování (prořezávání) keřů, kdy se odstraňují staré větve, podporuje tvorbu bohatých plodících výhonů a ovlivňuje hojnost úrody.
  • Množení: Rybíz se množí řízkováním, hřížením (ohnutá větev se přichytí k zemi, zahrne půdou a nechá zakořenit) nebo kopčením (mladé výhonky se nechají zakořenit podobně jako u hřížení). Semena se používají hlavně při šlechtění.

Černorybízový likér cassis

Černorybízový likér cassis

> 60 min
4.3(39x)
Přečíst recept

Jak využít rybíz v kuchyni

Využíváte rybíz naplno? A víte, které druhy v jakých kombinacích vyniknou nejlépe?

  • Čerstvá konzumace: Všechny druhy rybízu se hodí do jogurtů, koláčů, salátů i jako osvěžující pochoutka.
  • Zavařeniny: Ze všech druhů rybízu můžete připravit džemy, marmelády, protlaky a kompoty.
  • Nápoje: Pokud máte rádi sirupy, nealko limonády, mošty, ale i vína či likéry, rybíz je skvělou surovinou pro jejich přípravu.
  • Sušené plody: Suší se zejména černý rybíz, který se běžně využívá do čajových směsí a pečiva. 

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

< 120 min
4.6(91x)
Přečíst recept

Červený rybíz

  • Díky své výrazné kyselé chuti a vysokému obsahu pektinu je ideální pro výrobu džemů, želé, sirupů či kompotů.
  • Využívá se také do dezertů – vhodný je do koláčů, bublanin, buchet na plech, zmrzlin, sorbetů apod.
  • Své místo našel i při přípravě salátů či koktejlů, limonád a různých nápojů.

TIP: Tradiční marmeláda z červeného rybízu se v některých zemích podává s jehněčím, zvěřinou, kachnou či husou. V České republice se občas připravuje jako rybíz à la brusinky a je vhodný k masům nebo omáčkám tam, kde byste použili běžně brusinky.

Rybíz à la brusinky

Rybíz à la brusinky

< 20 min
4.3(152x)
Přečíst recept

Bílý rybíz

  • Pro bílý rybíz je typická jemnější sladkokyselá chuť. Tento druh rybízu je také poměrně bohatý na pektin – hodí se na přípravu marmelád, džemů či želé.
  • V moderní gastronomii se používá čerstvý v salátech, na ozdobu dezertů nebo do nápojů.

TIP: Z bílého rybízu se vyrábí francouzská luxusní delikatesa Le doux caviar de Bar‑le‑duc.

Reliš z červeného rybízu a cibule

Reliš z červeného rybízu a cibule

> 60 min
3.6(16x)
Přečíst recept

Černý rybíz

  • Nejaromatičtější odrůda, bohatá na pektin a vitamin C, je výborná do džemů, marmelád, sirupů nebo ovocných past. Je však velmi aromatický, a tak se často míchá s červeným rybízem, aby se zmírnila jeho výraznost.
  • Používá se také ve sladkých i slaných pokrmech – do koláčů, pudinků, jogurtů, ale i jako součást omáčky k masům (např. zvěřině).
  • Vhodný je do salátových zálivek, přelivů na sýry či na pečené maso.
  • Z černého rybízu se vyrábí i sirupy, ze sušeného pak také čaje.

Žebírka na rybíz

Žebírka na rybízu

> 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Rybíz je univerzální surovina, která nabízí nejen osvěžující chuť, ale i široké možnosti využití. Každý druh má své přednosti a stojí za to ho zařadit do jídelníčku. Při správném pěstování vám navíc rybízový keř bude přinášet bohatou úrodu po dlouhá léta. Využijte rybíz naplno v tradičních marmeládách, moderních dezertech nebo jako neotřelý doplněk ke slaným pokrmům.

 

Zdroj informací: Apetit, nkz

Doporučujeme článek s videem

Jak využít a zužitkovat rybíz: Zkuste klasiku našich babiček kynutý rybízový koláč, nebo netradiční skládaný dort

Sdílet článek

Rybíz Sezona Sezónní ovoce Ovoce Marmeláda Limonáda Keře Čerstvé ovoce Slané pokrmy Valšina pokrmy Sladké dezerty Vegetariánské

Související články