Nová registrace Zapomenuté heslo

Objevte tajemství kološvárského zelí: Kombinace masa, rýže a kysaného zelí, která ohromí chutí

24. 9. 2025
20250822_Kološvárské_zelí_foto-3.webp
Apetit

Kološvárské zelí patří mezi nejchutnější maďarské speciality, které si díky své sytosti a jednoduché přípravě našly cestu i do českých kuchyní. Kombinace kysaného zelí, šťavnatého masa, rýže a zakysané smetany vytváří vrstvený pokrm, který nádherně propojuje pikantní i jemné tóny a provoní celou domácnost. Zapečené k dokonalosti nabízí lahodný kontrast chutí, který zasytí celou rodinu a potěší všechny milovníky středoevropské kuchyně.

Kološvárské zelí patří mezi jídla, která umí skvěle zahřát a zasytit. Vrstvy rýže, šťavnatého masa, kysaného zelí a zakysané smetany se při zapečení propojí do bohaté chuti, která vás překvapí a zároveň potěší.

 

Jak připravit kološvárské zelí:

Jak připravit kološvárské zelí krok za krokem

Množství: 4–6 porcí
Čas a obtížnost: cca 60 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 200 g rýže, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 600 g mletého vepřového masa, sůl, mletý pepř, 3 lžičky sladké mleté papriky, 700 g kysaného bílého zelí, 2 pikantnější klobásky, 300 g zakysané smetany

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky.
  • Zelí nechejte okapat a pokrájejte ho.
  • Klobásky nakrájejte na kolečka.

 

Postup:

  1. Rýži uvařte podle návodu na obalu.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Na lžíci sádla osmažte v pánvi dosklovita 1 cibuli, přidejte mleté maso, opékejte ho dozlatova a vařečkou rozbíjejte na menší kousky.
  4. Jakmile je maso opečené, směs osolte, opepřete, zaprašte 2 lžičkami papriky, ještě krátce opečte, podlijte cca 200 ml vody. Asi 10 minut duste a odvařte tak vše, co se připeklo k pánvi.
  5. Maso s cibulí vyjměte děrovanou lžící a do výpeku vhoďte druhou cibuli (pokud je výpeku málo, přidejte druhou lžíci sádla) a opečte ji dozlatova.
  6. Přidejte kysané zelí a promíchejte. Osolte, zaprašte zbylou paprikou a chvíli poduste. Pak zelí odstavte.
  7. Třetinu zelí dejte do zapékací nádoby, na ni rozprostřete polovinu uvařené rýže, polovinu masa a polovinu klobásky. Potřete polovinou zakysané smetany.
  8. Postup opakujte, tedy dejte druhou třetinu zelí, zbytek rýže, masa a klobásky. Zakončete poslední třetinou zelí a vše přelijte zbylou polovinou zakysané smetany.
  9. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a asi 30 minut zapékejte.

Variace a chuťové twisty

  • Lehčí verze: Místo vepřového masa použijte kuřecí nebo krůtí maso. Pokrm bude jemnější a méně tučný, aniž by ztratil na šťavnatosti.
  • Místo rýže jiné varianty: Zkuste vyměnit klasickou rýži za bulgur či jáhly. Pokrm získá jinou strukturu a zajímavý nutriční profil.
  • Sýr navrch: Před dopečením zasypejte povrch nastrouhaným tvrdým sýrem (například eidam, gouda nebo parmazán). Vytvoří se zlatavá kůrka.
  • Výraznější varianta: Kromě pikantní klobásky můžete přidat i trochu čerstvé feferonky, chilli papričky či vloček nebo uzenou papriku. Hodí se pro ty, kdo mají rádi říznější jídla.
  • Voňavé koření: Tradiční kombinaci papriky a pepře můžete obohatit o mletý kmín, majoránku nebo nové koření. Chuť se posune směrem k výraznější středoevropské klasice.
  • Bezmasá verze: Maso vynechejte a nahraďte ho směsí pečených hub, čočky nebo uzeného tofu. V kombinaci se zelím a smetanou vznikne sytý pokrm.
  • Krémovější nádech: Část zakysané smetany lze nahradit smetanou na vaření nebo ricottou, která vytvoří jemnější a plnější chuť.
  • Zapečené vrstvy navíc: Kromě masa a rýže můžete přidat i tenké plátky brambor. Jídlo bude působit jako kombinace francouzských gratinovaných brambor a zelného nákypu.

Tento tradiční pokrm spojuje jemně pikantní maso s kysaným zelím, rýží a zakysanou smetanou, výsledkem je plnohodnotné a syté jídlo vhodné pro rodinný oběd i vydatnější večeři.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Maďarská kuchyně Zelí Rýže Vepřové maso Klobása Uzenářské výrobky Mleté maso

Související články