
Podzim je tu s plnou parou a s ním i chuť na sytější pokrmy! Hvězdy vám prozradí nejen tipy na lásku a kariéru, ale i to, jaké zářijové dobroty vám přinesou štěstí. Využijte sezonu dýní, jablek a začátek vinařské sezony: právě teď je čas na burčák!
Beran (21. 3. – 20. 4.)
Zatímco se venku ochladí, vy potřebujete něco, co vás pořádně rozehřeje! Ostrá gulášová polévka s čerstvým chlebem nebo domácí chilli s fazolemi – to je přesně ono.
Práce: Jdete na věc přímo a v chladnějším počasí to funguje ještě lépe. Jen si dejte pozor na diplomatičnost s kolegy. Večer si udělejte pořádný hrnec polévky na celý týden.
Rodina a přátelé: Pozvěte kámoše na posezení s pivem a klobáskami! I když už není čas na grilování, pořád můžete udělat skvělou atmosféru. S partnerem zkuste uvařit první podzimní polévku ze sezonní zeleniny.
Volný čas: Experimentujte s podzimními kořením – skořice, hřebíček, badyán. Zkuste si třeba s předstihem udělat vlastní koření na svařák!
Býk (21. 4. – 21. 5.)
Přechodové období září vám dokonale vyhovuje! Máte chuť na spojení letního a podzimního – třeba grilované broskve s kozím sýrem nebo teplé saláty s posledními rajčaty.
Práce: Návrat do pracovního rytmu vám svědčí. Na oběd si dopřejte něco, co spojuje léto s podzimem – třeba teplý salát s grilovanou zeleninou místo studeného sendviče.
Rodina a přátelé: Domov je vaší pevností a září je ideální čas na útulné večery. Uvařte pokrmy s první podzimní zeleninou, ale ještě se můžete držet lehčích příprav. Grilované cuketky s bylinkami jsou perfektní volba.
Volný čas: Využijte farmářské trhy a užijte si aktuální úrodu – první dýně, poslední rajčata, čerstvé byliny na sušení. Užijte si pomalé vaření u otevřeného okna.
Blíženci (22. 5. – 21. 6.)
I na začátku podzimu máte náladu na experimenty! Zkuste fusion s podzimními ingrediencemi – třeba dýňové gnocchi s asijským twistem nebo jablečný chutney k indickému kari.
Práce: Plno nápadů, ale podzimní únava může zpomalovat. Připravte si energetické svačiny s ořechy a sušeným ovocem. Teplý čaj s medem vám dodá sílu.
Rodina a přátelé: Uspořádejte podzimní degustační večer! Každý přinese něco jiného s podzimní tématikou. Objevíte, co všechno se dá udělat z obyčejné dýně.
Volný čas: Prozkoumejte podzimní menu nových restaurací nebo si objednejte sezonní jídla. Vaše zvědavost zkrátka zvítězí i v září a vy si užijete spoustu novinek.
Rak (22. 6. – 22. 7.)
Podzim je čas na útulnost a rodinné recepty! Babiččiny bramboráky, jablečný závin nebo tradiční zelňačka – to jsou chutě, které vám hřejí srdce.
Práce: Podzimní melancholie může ovlivnit náladu. Připravte si do práce domácí polévku v termosce – bude vás hřát zevnitř i zvenku.
Rodina a přátelé: Čas na rodinné podzimní tradice! Vytáhněte recepty na jablečné koláče a připravte pokrmy, které dělala babička. Sdílené vzpomínky u stolu jsou teď dvojnásobně cenné.
Volný čas: Napečte něco s jablky nebo švestkami. Vůně podzimního pečení ve vašem domově udělá zázraky a zlepší náladu celé rodiny.
Lev (23. 7. – 22. 8.)
I v chladnějších dnech chcete zazářit! Pečená kachna s knedlíky a zelím, flambovaná jablka nebo velkolepá dýňová polévka servírovaná přímo v dýni – to je váš styl!
Práce: Podzimní energie vám svědčí víc než letní horka. Pokud vás někdo podceňuje, dokažte mu opak. Na oslavu si dopřejte sezónní speciality z dobré restaurace.
Rodina a přátelé: Uspořádejte hostinu s několika chody! Co takhle carpaccio z červené řepy jako předkrm, grilovaný losos s pečenou zeleninou jako hlavní chod a hruškový crumble jako dezert?
Volný čas: Vyzkoušejte si náročnější podzimní dezerty – třeba tarte tatin nebo dýňový cheesecake. Když už, tak pořádně!
Panna (23. 8. – 22. 9.)
Podzimní detox a zdravé sezónní jídlo jsou vaší prioritou. Bio dýně, čerstvé byliny na sušení a pokrmy plné vitamínů na zimu – to je váš plán. Jo
Práce: Vaše preciznost se v podzimním plánování vyplatí. Připravte si zdravý podzimní jídelníček – polévky, saláty s opečenými semínky, ořechové koule nabité energií.
Rodina a přátelé: Inspirujte okolí svým přístupem k sezónnímu stravování. Ukažte jim, jak chutná zdravá dýňová polévka nebo salát s pečenou červenou řepou.
Volný čas: Nastudujte podzimní recepty, naplánujte si sezónní menu a nakupte podle seznamu. Konzervy a zavařeniny na zimu jsou vaše specialita! A nezapomeňte oslavit narozeniny! :-)
Váhy (23. 9. – 23. 10.)
Podzimní harmonie chutí je přesně to, co hledáte. Vyváženě okořeněný svařák, elegantně servírovaná zeleninová polévka nebo krásně aranžovaný podzimní salát.
Práce: Podzimní rozhodování není snadné, ale dynamická zářijová atmosféra vám pomáhá. Na oběd si dopřejte něco krásného – třeba barevný salát s podzimním ovocem.
Rodina a přátelé: Romantická podzimní procházka zakončená svařákem nebo stylové posezení u krbu s kaštany – atmosféra je pro vás stejně důležitá jako chuť.
Volný čas: Navštivte útulnou kavárnu s podzimní výzdobou nebo vinotéku s burčákem. Krása podzimu vám udělá dobře stejně jako sezónní dobroty.
Štír (24. 10. – 22. 11.)
Intenzivní podzimní chutě vás přitahují! Tmavé pivo, pikantní guláš s houbami nebo čokoládové dezerty s kořením – čím intenzivnější, tím lépe.
Práce: Podzimní energie vás nabíjí víc než letní vedra. Využijte tuhle sílu naplno. Na večer si dopřejte sklenku kvalitního vína a výběr sýrů.
Rodina a přátelé: Podniky s partnerem houbařské výlety a pak společné vaření nasbíraných pokladů! Intimní večery při svíčkách s sezónními specialitami jsou teď na pořadu dne.
Volný čas: Objevujte skryté podzimní chutě – fermentovanou zeleninu, nakládané houby, domácí ovocné pálenky. Váš vkus pro výjimečné se v podzimu rozkvete.
Střelec (23. 11. – 21. 12.)
Podzimní svoboda chutí! Máte chuť na všechno – od tradičních bramboráků až po exotické indické kari. Žádné hranice, jen chuť objevovat!
Práce: I přes podzimní únavu máte energie dost. Přineste do kanceláře domácí koláč a podělte se o dobrou náladu s kolegy.
Rodina a přátelé: Organizujte podzimní výlety spojené s gastronomií – vinice, pivovary, farmářské trhy. S přáteli objevujte nová místa a chutě.
Volný čas: Cestujte za podzimními specialitami – třeba za burčákem na Moravu nebo za čerstvými kaštany do parku. Vaše dobrodružná duše najde i v podzimu spoustu zážitků.
Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)
Praktický přístup k podzimnímu vaření je váš styl. Zavařeniny, sušení ovoce, nakládání zeleniny na zimu – připravujete se s rozumem a předvídavostí. Ale pozor na množství, nic se nemá přehánět!
Práce: Podzimní systematičnost vám svědčí. Plánujete zimní zásoby i pracovní projekty. Pravidelné teplé obědy vám pomohou udržet výkonnost.
Rodina a přátelé: Jste pilířem rodiny i v podzimních přípravách. Vaše zavařeniny budou celou zimu připomínat podzimní hojnost.
Volný čas: Věnujte se praktickým činnostem – sušte houby, zpracovávejte úrodu z vlastní zahrádky a pusťte si k tomu oblíbený seriál nebo aspoň podcast.
Vodnář (21. 1. – 20. 2.)
Netradiční přístup k podzimním surovinám je váš talent! Zeleninové smoothies, houbové pěny, neobvyklé kombinace s kořením – experimentujte bez hranic!
Práce: Vaše kreativita v podzimní atmosféře vzkvétá. Přineste do týmu nové nápady. Originální svačiny z podzimních surovin budou hitem kanceláře, zkuste dýňové muffiny s kardamonem nebo domácí granolu s pečenými hruškami. Tyhle zářijové recepty snadno donesete do kanceláře a určitě upoutají pozornost kolegů!
Rodina a přátelé: Překvapte všechny kolem netradičními podzimními pokrmy. Třeba dýňové lasagne nebo jablečné gazpacho? Vaše experimentátorství ostatní baví.
Volný čas: Zkoušejte moderní techniky s tradičními surovinami. Molekulární gastronomie s dýní nebo fermentování podzimní zeleniny – to je váš svět!
Ryby (21. 2. – 20. 3.)
Zářijové přechodové období vás ovlivňuje, ale také inspiruje k jemným, uklidňujícím chutím. Bylinkové ledové čaje, lehké studené polévky a sladké dezerty s čerstvým ovocem vám dodají energii.
Práce: Návrat do práce po prázdninách může být náročný, ale vaše intuice je ostrá. Dopřávejte si pravidelně osvěžující nápoje a lehká, ale výživná jídla.
Rodina a přátelé: Buďte oporou pro ostatní, září umí být náročné, i když nemáte školou povinné děti. Vaše péče vyjádřená přes lehké, ale už sytější pokrmy je teď obzvlášť cenná.
Volný čas: Meditujte při vaření, užívejte si pomalé přípravy lehkých pokrmů. Zářijová kuchyně může být vaší terapií – nechte se unášet vůněmi čerstvých bylinek a posledních letních plodů.