Nová registrace Zapomenuté heslo

Sugar pie: Připravte si koláč, který dobyl Kanadu! Voní karamelem a chutná famózně

4. 9. 2025
shutterstock_2306296905.jpg
Shutterstock

Sladký, krémový a neodolatelně jednoduchý – takový je sugar pie, tradiční dezert, který si získal srdce Kanaďanů i milovníků domácího pečení po celém světě. Tento koláč se zrodil z prostých surovin dostupných na farmách, přesto se proměnil v symbol pohostinnosti a rodinných setkání nejen ve své domovině. Křehké těsto, karamelově sladká náplň a vůně, která naplní celou kuchyni – sugar pie dokazuje, že i z mála může vzniknout dezert, na který se nezapomíná.

Sugar pie, chcete-li cukrový koláč, je jedním z nejslavnějších dezertů, které Kanada světu dala. Nejvíc ho milují v provincii Québec, kde se peče už po generace, ale své kořeny má v severofrancouzské a belgické kuchyni. Na první pohled obyčejný koláč v sobě skrývá bohatou, karamelově sladkou náplň, která se bez nadsázky rozplývá na jazyku.

Tento koláč, jednoduchý na přípravu, nabízí bohatou sladkou chuť, která pochází z jeho hlavní složky – cukrového sirupu nebo třtinového cukru, často kombinovaného s máslem a smetanou. Výsledkem je hustá karamelová náplň v křehkém těstě.

  • Zajímavost: Sugar pie možná znáte i pod názvem Tarte au sucre, což odkazuje na jeho francouzský a belgický původ. Jiné názvy jsou také Hoosier sugar cream pie, Indiana cream pie, Indiana farm pie apod.

Od farmářských stolů k symbolu Québecu

Kořeny sugar pie sahají do dob, kdy zejména kanadské zemědělské komunity neměly po ruce luxusní suroviny. Cukr býval drahý a vzácný, a tak hospodyňky sahaly po tom, co bylo dostupné – javorovém sirupu, melase nebo kukuřičném sirupu. Z těchto jednoduchých základů vznikl koláč, který nejen zasytí, ale také pohladí duši a chuťové pohárky každého milovníka poctivé domácí kuchyně. Dnes je sugar pie považován za kulturní dědictví – připravuje se při rodinných oslavách, svátcích i nedělních obědech.

Jak chutná? Sladce, máslově, karamelově

Základ tvoří křehký korpus, na který se lije krémová směs z cukru, másla, smetany a vajec. V troubě se pak tato jednoduchá kombinace mění na jemnou, téměř pudinkovou náplň s křupavou spodní vrstvou. Někdo přidává vanilku, jiný špetku skořice – ale princip zůstává stejný: připravit delikatesu, která vás přenese do pohody u dobrého jídla.

V québeckých rodinách se recepty na sugar pie dědí z generace na generaci. Někdo přísahá na javorový sirup, jiný nedá dopustit na melasu. A přestože se samotný koláč podává často jen tak, nejlépe mu sluší doprovod – kopeček vanilkové zmrzliny nebo nadýchaná šlehačka.

Jak připravit sugar pie

Množství: 8 porcí
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava

Ingredience na těsto: 1 1/3 hrnku hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku dobře vychlazeného rostlinného tuku vhodného na pečení, 3–6 lžic ledové vody

Ingredience na náplň: 2 hrnky třtinového cukru, 3 lžíce hladké mouky, 1 plechovka kondenzovaného mléka (resp. 350 ml), 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu

  • V Kanadě se používá tzv. all purpose flour, tedy univerzální mouka na pečení. U nás je jí nejpodobnější hladká mouka – typ 480.
  • K odměřování použijte hrnek o objemu 250 ml.
  • Místo rostlinného tuku můžete na přípravu těsta použít máslo.
     

Postup:

  1. Nejprve připravte těsto: Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Zapracujte tuk, dokud nevzniknou hrubé drobky. Přilijte 2 lžíce vody. Hněťte, dokud nevznikne kompaktní těsto. V případě potřeby přidejte zbývající vodu. Těsto vytvarujte do kotouče o tloušťce 1 cm. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Příprava koláče: Na lehce pomoučněném válu vyválejte těsto do kruhu o průměru 30 cm. Vyložte jím formu na koláč o průměru 23 cm a těsto přehněte tak, aby vznikl vysoký vroubkovaný okraj.
  4. Příprava náplně: Ve velké míse smíchejte cukr a mouku. Přidejte kondenzované mléko, vejce a vanilku, dobře promíchejte a nalijte na korpus.
  5. Pečte 45–50 minut nebo dokud okraje neztuhnou, ale střed by měl připomínat puding. Nechte úplně vychladnout. Ozdobte například šlehačkou.

Pokud tedy toužíte po dezertu, který se snadno připraví a přinese na stůl kousek kanadského srdce, sugar pie by rozhodně neměl chybět ve vašem repertoáru.

Zdroj: tasteatlas, masterclass, marchestraditionfiveroses

Sdílet článek

Sladké pečení Světová kuchyně Dezerty Americká kuchyně

Související články