Vzpomínáte na nedělní obědy u babičky? Kuchyní se linula vůně vývaru, možná i v kamnech tiše praskalo dřevo a v obýváku už byl připravený vyžehlený ubrus, který se vytahoval jen na sváteční chvíle. Víkend s Apetitem tentokrát patří poctivým receptům, které chutnají jako vzpomínky. Jídlo bylo prosté, ale poctivé. A na jeho chuť nejde nezapomenout ani po letech.
Pojďte si tuhle atmosféru připomenout – vytáhněte sváteční servis, naleštěte sklenice na kompot a prostřete stůl, jak se na neděli sluší. Máme pro vás recepty, které by s klidem schválila každá babička, která vládla (nejen) v kuchyni.
Bez vývaru ani ránu
Bez vývaru to nešlo, ideálně takového, co se táhne celé dopoledne. A pokud v něm nebyly domácí nudle, jako by nebyl. V lepších rodinách v něm plavaly i játrové knedlíčky, které se připravovaly (jak jinak) zásadně domácí. Poctivý vývar totiž přivedou k dokonalosti. A říká se, že kdo zvládne přípravu zavářek do polévky, může se klidně vdávat (nebo ženit)! Pustíte se do vaření nebo radši přijdete jako host?

Příchoutky mezi chody
Možná už je vaše babička nedělala, ale dřív byly běžnou součástí slavnostního menu. Takzvané příchoutky (nebo asietky) byly malé porce „něčeho mezi“ – jitrnice (ano, čtete správně), studené řízečky, někdy i telecí mozeček nebo kousek pečeného masa. Dnes by se podávaly spíš k pivu, tehdy ale patřily na stůl stejně jako ubrus.
Hlavní chod? Klidně pět knedlíků
Ať už se na stole objevila svíčková, vepřo-knedlo-zelo nebo rajská, babička se nikdy nedržela zpátky. Když jste chtěli dva knedlíky, dostali jste jich pět. Maso krásně upečené, porce královské – a nikdo nikdy neodcházel hladový. Spíš naopak.
Nemusíte ale být zrovna milovníci knedlíků, abyste si pochutnali – sáhněte po naší dokonalé sekané, která chutná přesně tak, jak si ji pamatujete. Měkká, vláčná, voňavá… a když vám zbyde, studená s hořčicí a okurkou chutná snad ještě líp. Doporučujeme připravit rovnou dvojitou dávku.

Bez kompotu to nejde
Jablečný, meruňkový, někdy hruškový. Kompot byl povinná příloha ke každému slavnostnímu jídlu. Osvěžil, nasytil – a, přiznejme si, potěšil. Teplý jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí? To je klasika všech klasik, která se k sekané náramně hodí. Vyzkoušejte ten podle receptu naší čtenářky Kateřiny Landové – chutná, jako kdyby zrovna vypadl z babiččiny kuchyně. A možná i o kousek líp.

Sladká tečka: Bábovka, co voní až ke vchodu
A nakonec něco, co vždycky sklidilo úspěch – babiččina bábovka. Nadýchaná, vláčná a voňavá po rumu. K ní čaj nebo meltu, klidně i šlehačku navrch. Díky hrubé mouce krásně drží tvar, máslo jí dodává chuť a vůni, kterou si pamatujete z dětství. Hodí se na svátek, nedělní odpoledne i úplně obyčejný den. Protože dobré recepty nestárnou.

Oživte tradici nedělních obědů. Klidně jen jednou za čas – ale naplno. Prostřete stůl, zapalte svíčku a pozvěte ty, na kterých vám záleží. Jídlo chutná nejlépe ve společnosti. A víkend s Apetitem je ideální čas začít znovu s tradicí nedělních hostin.
Zdroj: Apetit