Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Jak chutná neděle u babičky? Vývar, sekaná, kompot a bábovka, která voní až k sousedům

11. 4. 2025
Mámina sekaná
Apetit
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky Jablečný kompot Babiččina bábovka Další
1 fotka

Vzpomínáte na nedělní obědy u babičky? Kuchyní se linula vůně vývaru, možná i v kamnech tiše praskalo dřevo a v obýváku už byl připravený vyžehlený ubrus, který se vytahoval jen na sváteční chvíle. Víkend s Apetitem tentokrát patří poctivým receptům, které chutnají jako vzpomínky. Jídlo bylo prosté, ale poctivé. A na jeho chuť nejde nezapomenout ani po letech.

Pojďte si tuhle atmosféru připomenout – vytáhněte sváteční servis, naleštěte sklenice na kompot a prostřete stůl, jak se na neděli sluší. Máme pro vás recepty, které by s klidem schválila každá babička, která vládla (nejen) v kuchyni.

Bez vývaru ani ránu

Bez vývaru to nešlo, ideálně takového, co se táhne celé dopoledne. A pokud v něm nebyly domácí nudle, jako by nebyl. V lepších rodinách v něm plavaly i játrové knedlíčky, které se připravovaly (jak jinak) zásadně domácí. Poctivý vývar totiž přivedou k dokonalosti. A říká se, že kdo zvládne přípravu zavářek do polévky, může se klidně vdávat (nebo ženit)! Pustíte se do vaření nebo radši přijdete jako host?

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

> 60 min
3.6(25x)
Přečíst recept

Příchoutky mezi chody

Možná už je vaše babička nedělala, ale dřív byly běžnou součástí slavnostního menu. Takzvané příchoutky (nebo asietky) byly malé porce „něčeho mezi“ – jitrnice (ano, čtete správně), studené řízečky, někdy i telecí mozeček nebo kousek pečeného masa. Dnes by se podávaly spíš k pivu, tehdy ale patřily na stůl stejně jako ubrus.

Hlavní chod? Klidně pět knedlíků

Ať už se na stole objevila svíčková, vepřo-knedlo-zelo nebo rajská, babička se nikdy nedržela zpátky. Když jste chtěli dva knedlíky, dostali jste jich pět. Maso krásně upečené, porce královské – a nikdo nikdy neodcházel hladový. Spíš naopak.

Nemusíte ale být zrovna milovníci knedlíků, abyste si pochutnali – sáhněte po naší dokonalé sekané, která chutná přesně tak, jak si ji pamatujete. Měkká, vláčná, voňavá… a když vám zbyde, studená s hořčicí a okurkou chutná snad ještě líp. Doporučujeme připravit rovnou dvojitou dávku.

Mámina sekaná

Mámina sekaná

< 90 min
4(87x)
Přečíst recept

Bez kompotu to nejde

Jablečný, meruňkový, někdy hruškový. Kompot byl povinná příloha ke každému slavnostnímu jídlu. Osvěžil, nasytil – a, přiznejme si, potěšil. Teplý jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí? To je klasika všech klasik, která se k sekané náramně hodí. Vyzkoušejte ten podle receptu naší čtenářky Kateřiny Landové – chutná, jako kdyby zrovna vypadl z babiččiny kuchyně. A možná i o kousek líp.

Jablečný kompot

Jablečný kompot

< 30 min
3.3(14x)
Přečíst recept

Sladká tečka: Bábovka, co voní až ke vchodu

A nakonec něco, co vždycky sklidilo úspěch – babiččina bábovka. Nadýchaná, vláčná a voňavá po rumu. K ní čaj nebo meltu, klidně i šlehačku navrch. Díky hrubé mouce krásně drží tvar, máslo jí dodává chuť a vůni, kterou si pamatujete z dětství. Hodí se na svátek, nedělní odpoledne i úplně obyčejný den. Protože dobré recepty nestárnou.

Babiččina bábovka

Babiččina bábovka

< 60 min
4.6(1134x)
Přečíst recept

Oživte tradici nedělních obědů. Klidně jen jednou za čas – ale naplno. Prostřete stůl, zapalte svíčku a pozvěte ty, na kterých vám záleží. Jídlo chutná nejlépe ve společnosti. A víkend s Apetitem je ideální čas začít znovu s tradicí nedělních hostin.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Babiččina bábovka

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Česká kuchyně Česká klasika

Související články