Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím Češi nahrazují tlakový hrnec? Tichá revoluce v kuchyni mění způsob vaření

9. 12. 2025
shutterstock_1467395183.jpg
Shutterstock

Nejen v českých domácnostech se mění přístup k vaření. Staré tlakové hrnce ustupují moderním multifunkčním spotřebičům, které dokážou připravit jídlo rychleji a s lepší chutí. Díky nim můžete vařit efektivně, pohodlně a bezpečně, aniž byste ztráceli čas u plotny. 

Moderní multifunkční hrnce kombinují v jednom přístroji několik způsobů přípravy jídla, takže zvládnou dusit, vařit v páře i smažit. Díky přesným programům připraví jídlo rovnoměrně a bez stresu a zároveň šetří energii. Jak si vybrat ideální přístroj a kdy se vyplatí držet tradičního tlakového hrnce?

Proč Češi odkládají tlakový hrnec

V českých domácnostech se v posledních letech mění přístup k vaření. Stále více hospodyněk odkládá klasické tlakové hrnce a nahrazuje je moderními multifunkčními spotřebiči, které dokážou jídlo připravit rychleji, s menší námahou a často i chutněji. Tlakový hrnec, kdysi nepostradatelný pomocník, dnes přestává vyhovovat tempu moderního života, kdy se kuchaři snaží minimalizovat čas strávený u plotny a zároveň zachovat kvalitu jídel.

Na vině je nejen uspěchaný rytmus všedních dnů, ale i rostoucí nabídka moderních kuchyňských přístrojů. Multifunkční hrnce, vařiče i parní hrnce, a dokonce i rýžovary umožňují připravit polévky, dušená masa, zeleninu či luštěniny rychle a komfortně. Stačí nastavit program, přístroj se postará o zbytek a výsledkem je dobře připravené, chutné jídlo bez nutnosti hlídat páru nebo tlak.

Výhody moderních multifunkčních hrnců

Multifunkční spotřebiče nabízejí širokou škálu funkcí – od vaření pod tlakem, přes pomalé vaření, až po smažení či vaření v páře. Díky tomu se hodí jak pro rychlou večeři během týdne, tak pro přípravu složitějších receptů o víkendu. Hlavními benefity těchto přístrojů jsou úspora času, menší spotřeba energie a jednodušší manipulace než u klasických tlakových hrnců.

Dalším plusem je bezpečnost – moderní přístroje mají řadu pojistek proti přetlaku a chybám při vaření. Staré tlakové hrnce vyžadovaly zkušenost a opatrnost, jinak hrozilo nebezpečí spálení unikající párou. Moderní spotřebiče tato rizika minimalizují, což je ideální pro rodiny s dětmi nebo pro méně zkušené kuchaře.

Kdy se vyplatí klasický tlakový hrnec

Navzdory novinkám má klasický tlakový hrnec v kuchyni stále své místo. Pokud často vaříte luštěniny, tužší kusy masa nebo tvrdší zeleninu, která by běžným vařením trvala hodiny, tlakový hrnec výrazně zkrátí dobu přípravy. 

Tradiční papiňák je ideální také pro větší porce jídla, například při vaření pro rodinu nebo přátele. U starších modelů je sice manipulace náročnější a vyžaduje pozornost, ale zkušenější kuchaři oceňují rychlost, efektivitu a možnost připravit jídlo najednou ve větším množství.

Nevýhodou tlakového hrnce je, že během vaření uniká pára, která vás může opařit, také hrozí ucpání ventilů, a dokonce výbuch.

Kdy se vyplatí pomalý hrnec

Pomalý hrnec je relativní novinka. Jeho nespornou výhodou je to, že do něj vložíte všechny ingredience, zapnete ho, nastavíte teplotu a máte čas na jiné činnosti, dokonce ani nemusíte být v domě, hrnec se o vše postará. Odpadá vám tak starost s hlídáním, aby se pokrm nepřipálil. Také nic nemusíte míchat, není třeba ani přilévat vodu, měnit teplotu apod. Hrnec si poradí se vším sám. A nespornou výhodou je i minimum špinavého nádobí.

Díky nižší teplotě se zachovávají vitaminy, minerály a také vláknina, proto jídlo zůstává výživné, chutné a šťavnaté. Navíc k přípravě pokrmu není pořeba tuk, takže děláte i něco pro své zdraví.

Oproti tlakovému hrnci, kde chcete vše uvařit rychle, se v pomalém hrnci (jak už název napovídá) vše vaří naopak pomalu. Jídlo se připravuje při teplotě mezi 80 a 90 °C klidně i 5 hodin.

Styl vaření v českých domácnostech se mění. Starý dobrý tlakový hrnec ustupuje pohodlným, multifunkčním spotřebičům, které dokážou ušetřit čas, energii a nabídnout větší komfort.

 

Zdroj: Apetit, centrum.cz, mamavkuchyni.cz, bbc.com

Doporučujeme článek s videem

Bramborový guláš: Recept na tu nejlepší verzi a další tipy na chuťové variace, které si zamilujete

Sdílet článek

Tlakový hrnec Vaření pod tlakem Tlakové vaření

Související články