Nová registrace Zapomenuté heslo

Říkáte jim mirabelky? Možná jíte špendlíky – a rozhodně nejste sami, kdo si je plete!

21. 8. 2025
Mirabelky, nebo špendlíky?
Shutterstock
Slivoň špendlík žlutý (Prunus domestica ʽDrap d'Or d'Esperen’) Slivoň mirabelka (mirabelle plum, Prunus domestica subsp. syriaca) Slivoň mirabelka (mirabelle plum, Prunus domestica subsp. syriaca) Další
3 fotky

Na první pohled vypadají stejně. Žluté kuličky, které zrají v srpnu u cest, v zahradách nebo na okrajích lesů. Jedni říkají „mirabelky“, druzí „špendlíky“ a někdo dokonce „sralky“. Do toho se přimíchá ještě myrobalán – a rázem nikdo pořádně neví, co vlastně sbírá. Pojďme si v tom udělat jednou pro vždy jasno.

Kdo by to byl řekl, kolik zmatku dokáže udělat pár kuliček ovoce! V létě je sbíráme cestou z lesa, házíme je do koláčů nebo rovnou do pusy – a přitom se roky dohadujeme, jestli jsou to mirabelky, špendlíky, nebo něco úplně jiného. Není divu, že půlka Česka má v tomhle malém ovocném slovníčku guláš.

Mirabelka: malá, sladká a voňavá

Mirabelka je švestka v mini verzi. Kulatá, zlatavě žlutá a na slunečné straně posetá drobnými červenými tečkami. Uvnitř má jemnou, šťavnatou dužinu, která se krásně odděluje od pecky – a právě to je rozdíl, který ji odlišuje od jejích sestřenic. Nejčastěji na ni narazíte u cest a silnic, protože ji tam kdysi lidé vysazovali jako nenáročný strom s jistou úrodou.

  • Je sladká, voňavá a ideální na džemy, kompoty nebo koláče. Pokud ji necháte zkvasit, dá se z ní pálit mirabelkovice, která patří k těm nejlepším ovocným destilátům.

Koláč s broskvemi a mirabelkami

Koláč s broskvemi a mirabelkami

< 60 min
4(7x)
Přečíst recept

Špendlík: pevnější sestra mirabelky s nelichotivými přezdívkami

Špendlíky poznáte snadno – jsou oválné, jasně žluté a nemají červené tečky jako mirabelky. Dužina je pevnější, slupka trochu tužší, ale chuťově pořád sladká a příjemná. Pravé špendlíky ale ve volné přírodě potkáte jen vzácně. To, co roste podél cest nebo v parcích, bývají většinou mirabelky nebo myrobalány – a ty už tak dobrou chuť nemají.

  • Výhoda špendlíků je, že při pečení dobře drží tvar, proto se skvěle hodí na koláče, kynuté buchty nebo do ovocných knedlíků. I z nich uděláte výborný džem nebo kompot a stejně jako z mirabelek i povedenou pálenku.
  • Mezi lidmi si tohle ovoce vysloužilo i dost trefné přezdívky – říká se jim sralka, kolomaznice nebo prdlavka. Důvod? Pokud to s jejich konzumací přeženete, poznáte velmi rychle jejich přirozené projímavé účinky.

Myrobalán: chudý příbuzný

Do hry vstupuje ještě myrobalán – často se plete právě s mirabelkami nebo špendlíky. Na první pohled vypadá podobně, ale poznáte ho podle toho, že plody mohou být nejen žluté, ale i červené nebo nazelenalé. Chuť je kyselejší, méně výrazná a hlavně – pecka jde od dužiny oddělit velmi špatně.

  • Myrobalán se proto do kuchyně moc nehodí. Nejčastěji končí v kvasu na pálenku nebo ho lidé nechávají ptákům. Ale má i svůj význam – slouží jako podnož pro roubování švestek a jiných peckovin.

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

< 60 min
4.3(165x)
Přečíst recept

Jak je poznat na první pohled

Zatímco mirabelky a myrobalány potkáte běžně podél cest nebo v parcích, pravé špendlíky jsou ve volné přírodě spíš vzácnost. Několik původních stromů přežívá hlavně na Moravě, kde jim lidé říkají „bílé trnky“.

A jak je od sebe rozeznat na první dobrou? Zapamatujte si naše shrnutí:

  1. Mirabelka je kulatá, zlatavě žlutá a na slunečné straně mívá drobné červené tečky. Sladká, voňavá a pecka jde krásně ven. Nejčastěji ji najdete právě podél cest.
  2. Špendlík má tvar spíš oválný, barvu sytě žlutou a bez teček. Dužina je pevnější a slupka tužší, což z něj dělá ideální ovoce na pečení. Roste převážně na zahradách, ve volné přírodě jen vzácně.
  3. Myrobalán se liší barvou – může být žlutý, červený i nazelenalý. Chuť má kyselejší a pecka od dužiny nejde dobře oddělit, proto se hodí spíš do kvasu než do koláče. Pokud si myslíte, že jste narazili na mirabelky, je dost pravděpodobné, že jde právě o myrobalán.

Meruňky ve vlastní šťávě

Meruňky ve vlastní šťávě

< 30 min
4.4(38x)
Přečíst recept

Proč se je vyplatí sbírat

Možná se vám zdají obyčejné, protože rostou doslova na každém rohu. Ale to je právě jejich kouzlo. Nemusíte za nimi do supermarketu, stačí projít cestou k lesu nebo k poli a plná miska je doma. Mirabelky i špendlíky jsou ideální surovina na domácí džemy i kompoty a pokud máte chuť experimentovat, zkuste z nich udělat ovocný ocet, čatní nebo i sladký sirup do limonád.

Ať už sáhnete po mirabelkách nebo špendlících, uděláte dobře. Jsou plné vitamínu C, skupiny B, draslíku a vlákniny. Podporují trávení, pomáhají při detoxikaci a prospívají srdci i pleti. Pokud trpíte na zácpy, pravděpodobně vás potěší jejich lehce projímavý účinek.

Zdroj: Bydlíme kvalitně, Top recepty, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Švestkový 'krambl' s rebarborou

Sdílet článek

Ovoce Sezónní ovoce Letní tipy Úroda ze zahrady Úroda z lesa

Související články