Na první pohled vypadají stejně. Žluté kuličky, které zrají v srpnu u cest, v zahradách nebo na okrajích lesů. Jedni říkají „mirabelky“, druzí „špendlíky“ a někdo dokonce „sralky“. Do toho se přimíchá ještě myrobalán – a rázem nikdo pořádně neví, co vlastně sbírá. Pojďme si v tom udělat jednou pro vždy jasno.
Kdo by to byl řekl, kolik zmatku dokáže udělat pár kuliček ovoce! V létě je sbíráme cestou z lesa, házíme je do koláčů nebo rovnou do pusy – a přitom se roky dohadujeme, jestli jsou to mirabelky, špendlíky, nebo něco úplně jiného. Není divu, že půlka Česka má v tomhle malém ovocném slovníčku guláš.
Mirabelka: malá, sladká a voňavá
Mirabelka je švestka v mini verzi. Kulatá, zlatavě žlutá a na slunečné straně posetá drobnými červenými tečkami. Uvnitř má jemnou, šťavnatou dužinu, která se krásně odděluje od pecky – a právě to je rozdíl, který ji odlišuje od jejích sestřenic. Nejčastěji na ni narazíte u cest a silnic, protože ji tam kdysi lidé vysazovali jako nenáročný strom s jistou úrodou.
- Je sladká, voňavá a ideální na džemy, kompoty nebo koláče. Pokud ji necháte zkvasit, dá se z ní pálit mirabelkovice, která patří k těm nejlepším ovocným destilátům.

Špendlík: pevnější sestra mirabelky s nelichotivými přezdívkami
Špendlíky poznáte snadno – jsou oválné, jasně žluté a nemají červené tečky jako mirabelky. Dužina je pevnější, slupka trochu tužší, ale chuťově pořád sladká a příjemná. Pravé špendlíky ale ve volné přírodě potkáte jen vzácně. To, co roste podél cest nebo v parcích, bývají většinou mirabelky nebo myrobalány – a ty už tak dobrou chuť nemají.
- Výhoda špendlíků je, že při pečení dobře drží tvar, proto se skvěle hodí na koláče, kynuté buchty nebo do ovocných knedlíků. I z nich uděláte výborný džem nebo kompot a stejně jako z mirabelek i povedenou pálenku.
- Mezi lidmi si tohle ovoce vysloužilo i dost trefné přezdívky – říká se jim sralka, kolomaznice nebo prdlavka. Důvod? Pokud to s jejich konzumací přeženete, poznáte velmi rychle jejich přirozené projímavé účinky.
Myrobalán: chudý příbuzný
Do hry vstupuje ještě myrobalán – často se plete právě s mirabelkami nebo špendlíky. Na první pohled vypadá podobně, ale poznáte ho podle toho, že plody mohou být nejen žluté, ale i červené nebo nazelenalé. Chuť je kyselejší, méně výrazná a hlavně – pecka jde od dužiny oddělit velmi špatně.
- Myrobalán se proto do kuchyně moc nehodí. Nejčastěji končí v kvasu na pálenku nebo ho lidé nechávají ptákům. Ale má i svůj význam – slouží jako podnož pro roubování švestek a jiných peckovin.

Jak je poznat na první pohled
Zatímco mirabelky a myrobalány potkáte běžně podél cest nebo v parcích, pravé špendlíky jsou ve volné přírodě spíš vzácnost. Několik původních stromů přežívá hlavně na Moravě, kde jim lidé říkají „bílé trnky“.
A jak je od sebe rozeznat na první dobrou? Zapamatujte si naše shrnutí:
- Mirabelka je kulatá, zlatavě žlutá a na slunečné straně mívá drobné červené tečky. Sladká, voňavá a pecka jde krásně ven. Nejčastěji ji najdete právě podél cest.
- Špendlík má tvar spíš oválný, barvu sytě žlutou a bez teček. Dužina je pevnější a slupka tužší, což z něj dělá ideální ovoce na pečení. Roste převážně na zahradách, ve volné přírodě jen vzácně.
- Myrobalán se liší barvou – může být žlutý, červený i nazelenalý. Chuť má kyselejší a pecka od dužiny nejde dobře oddělit, proto se hodí spíš do kvasu než do koláče. Pokud si myslíte, že jste narazili na mirabelky, je dost pravděpodobné, že jde právě o myrobalán.

Proč se je vyplatí sbírat
Možná se vám zdají obyčejné, protože rostou doslova na každém rohu. Ale to je právě jejich kouzlo. Nemusíte za nimi do supermarketu, stačí projít cestou k lesu nebo k poli a plná miska je doma. Mirabelky i špendlíky jsou ideální surovina na domácí džemy i kompoty a pokud máte chuť experimentovat, zkuste z nich udělat ovocný ocet, čatní nebo i sladký sirup do limonád.
Ať už sáhnete po mirabelkách nebo špendlících, uděláte dobře. Jsou plné vitamínu C, skupiny B, draslíku a vlákniny. Podporují trávení, pomáhají při detoxikaci a prospívají srdci i pleti. Pokud trpíte na zácpy, pravděpodobně vás potěší jejich lehce projímavý účinek.
Zdroj: Bydlíme kvalitně, Top recepty, Apetit