Letos si rajčata dala na čas a pořád sklízíme poslední červené plody. Možná už nejsou tak dokonalá jako ta srpnová, ale rozhodně je nenechte ladem. Právě teď z nich uvaříte polévky, které vás zahřejí, zasytí a provoní celou kuchyni. Připravili jsme pro vás 5 osvědčených receptů na rajské polévky, po kterých se budete olizovat.
Rajčata letos dozrávala pomaleji, ale o to víc si teď užijeme jejich poslední úrodu. Rajská polévka má nespočet podob – od nostalgické s písmenky po noblesní s nočky – a všechny mají jedno společné: dokážou nás zahřát a potěšit. Tak ať vám rajčata letos voní v hrnci až do posledního plodu!
Rajská polévka s mrkví a písmenky
Když se řekne rajská polévka, většina z nás si představí dětství. Hluboký talíř, lžíce a polévka, ve které plavou písmenka, která jsme lovili, skládali a soutěžili, kdo si vychutná svoje jméno jako první. Tahle verze je právě taková – hřejivá, hravá a voňavá po rajčatech. Mrkev jí dodá jemně nasládlou chuť, takže chutná i dětem, a těstovinová písmenka zase vykouzlí úsměv i zarytým odpůrcům zeleniny. Jaké slovo složíte vy?

Lahůdková rajská polévka
Jsou recepty, které prostě fungují vždycky, a tohle je jeden z nich. Lahůdková rajská polévka je klasika, která stojí na intenzivní rajčatové chuti a vyváženosti koření. Nepotřebuje žádné triky ani složité ingredience – jen čas, aby se rajčata rozvařila a rozvinula svou chuť. Je to polévka, kterou oceníte o všední večeři, ale klidně obstojí i při slavnostním obědě.

Domácí rajská polévka
Z čerstvých rajčat chutná rajská úplně jinak než z těch konzervovaných. Když se nechají rozvařit s česnekem, cibulí a bylinkami, máte základ, který vás přenese rovnou do kuchyně vaší babičky nebo na středomořskou dovolenou. Domácí rajská polévka je výrazná a plná letní chuti, i když už venku padá ze stromů listí. Tajemství je v trpělivosti – rajčata potřebují čas, aby pustila šťávu a polévka získala tu správnou chuť.

Rajská polévka s kapáním
Tohle není jen recept, tohle je rodinné stříbro. Základem jsou dokonale zralá rajčata a drobné kapání, které z polévky dělá vydatné jídlo. Když ji jednou vyzkoušíte, nebudete si bez ní umět představit léto.

Rajská polévka s tvarohovými nočky
Rajská, jak ji možná neznáte. V téhle verzi ji ozvláštní sklenka červeného vína, která polévce dodá jemně pikantní tón, a jemné tvarohové nočky, které se v ústech doslova rozplynou. Je to rajská s noblesou – klidně ji podávejte i hostům, protože obstojí i jako slavnostní chod. Na vašem stole bude doslova zářit.

Rajská polévka je přesně ten recept, který promění i poslední, méně dokonalé plody v jídlo, které dokáže u stolu potěšit malé i velké. Ať už vsadíte na tradici, nebo experiment, rajská vás nikdy nenechá na holičkách.
Zdroj: Apetit