Nová registrace Zapomenuté heslo

Na farmě Bezdínek zjistíte, jak má chutnat rajče. Naplánujte si výlet za poctivou chutí, který nadchne děti i dospělé

26. 7. 2025
Farma Bezdínek
Nikol Pouzar / Apetit
Farma Bezdínek Mini okurky - Farma Bezdínek Okurky - Farma Bezdínek Dalších
7 fotek

Hledáte tip na výlet, kde se dozvíte něco nového, projdete se voňavým skleníkem a ještě si pochutnáte? Exkurze na farmě Bezdínek pro vás může být to pravé. Zapomeňte na mdlé, unavené plody z regálu, tady se totiž rajčata pěstují s respektem k přírodě, bez chemie, sklízejí se v plné zralosti a chutnají přesně tak, jak mají.

Hned jak projdete návštěvnické centrum a ocitnete se mezi řádky rostlin, zapomenete na představu, že exkurze na farmě je jen pro školáky. Farma Bezdínek v Dolní Lutyni je jako živá učebnice toho, jak by mohla vypadat budoucnost pěstování zeleniny.

Exkurze, po které si v obchodě vyberete jinak

Zábavné panely, skleník plný rajčat, čmeláci v akci, mikroskop, pod kterým uvidíte, kdo na farmě opravdu „maká“ – a nemá víc než pár milimetrů. Nakonec vás čeká ochutnávka. Malá, ale úplně stačí. Protože jakmile jednou ochutnáte rajče, které vám dozrálo téměř před očima, už se k těm levným a bez chuti vážně vracet nechcete.

Děti se navíc zabaví u interaktivní aplikace, ve které mohou sledovat oživlou zeleninu a kromě rajčat tu najdete i mini okurky – tak akorát do malé dětské ruky nebo školní svačinové krabičky. Pokud máte chuť si trochu zpestřit den, na závěr se klidně proměňte v rajče nebo okurku – fotokoutek s kostýmy je totiž skvělý způsob, jak si z výletu odnést víc, než jen vaničku rajčat.

Podívejte se na video z naší návštěvy farmy Bezdínek: 

Bezdínek není jen o rajčatech. Je to o tom, jak má chutnat jídlo

Na farmě Bezdínek se všechno točí kolem udržitelnosti – a nejde jen o hezká slova na obalu:

  • Zalévají dešťovou vodou, kterou chytají přímo ze střech skleníků, a využívají ji do poslední kapky.
  • Místo chemie sází na přirozené nepřátele škůdců, kteří brání rajčata mnohem šetrněji než pesticidy.
  • Energii si vyrábějí sami – jak teplo, tak elektřinu, a díky tomu nejsou závislí na vnějších zdrojích.
  • Kompostuje se a znovu používá, takže celý cyklus běží bez zbytečného plýtvání.

Zní to jako brožura pro eko geeky? Možná. Ale v reálu to hlavně znamená lepší chuť. Rajče totiž dostane čas dozrát. A ten je v dnešním světě pěstování cennější než kdejaké hnojivo.

Proč nás tato farma baví?

Protože za ní stojí konkrétní lidé, kteří ročně vypěstují přes 6 000 tun rajčat – a neputují jen do supermarketů. Najdete je především v menších obchodech, bistrech nebo restauracích. Takže je dost možné, že jste si už na Bezdínku pochutnali – jen jste to zatím nevěděli.

Tip na víkend: Udělejte si výlet za chutí

Návštěvnické centrum Farmy Bezdínek nabízí zdarma exkurze, které si užijí děti i dospělí. Stačí se zaregistrovat předem na webu (v sezóně bývá plno) a přijet. Můžete si domů odvést rajčata, která vám vydrží klidně týden (pokud je někdo nesní dřív), nebo se zapsat na samosběr malin a odejít s rukama červenýma od šťávy.

Až příště budete v obchodě vybírat rajčata, mrkněte na etiketu. A pokud tam uvidíte Bezdínek, vezměte je. Jsou od lidí, kteří to dělají jinak. Líp. A chutněji.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Tip na výlet Rajčata Okurky Farma Udržitelnost Ekologie Zelenina Výlet Exkurze Děti Degustace

Související články