Máme za sebou husu, zelí, knedlíky i svatomartinské rohlíčky, a i když to bylo báječné, tělo si říká o menší úlevu. Ne dietu. Jen trochu víc zeleniny, méně masa – a hlavně teplé, uklidňující jídlo. Třeba polévku. Ale ne ledajakou. Vybrali jsme pro vás takové, které jsou nápadité, plné chuti a ještě jste je možná nikdy nevařili. Dejte šanci novým chutím!
Ať už vaříte pro rodinu, sami pro sebe, nebo jen proto, že máte v lednici pár zbytků a nechce se vám do většího vaření – polévka je vždycky dobrý nápad. Navíc je to jeden z mála pokrmů, u kterého každé doladění chutí, každý další den, kdy se odleží, výsledný dojem jen zlepší. A přesně takové jsme pro vás dnes vybrali.
Maďarská žampionová polévka
Na pohled skromná, ale po ochutnání pochopíte, proč při focení zmizela z talířů dřív, než cvakla závěrka. Tahle žampionová polévka má totiž úplně stejnou chuťovou notu jako kuře na paprice – sladká paprika, smetana... Všechno tam je. Jen bez masa.
- Je to také jedna z těch polévek, co druhý den chutná možná ještě líp. Pokud vám zbyde, přidejte bramborovou kaši a rázem máte báječnou omáčku. Přesně takový recept v chladném listopadu potřebujete – sytý, sametový a se špetkou nostalgie.
Bílá bramborová polévka
Jednoduchá, rychlá a naprosto výborná. Brambory, cibule, česnek, trochu másla a vývaru. Tahle „obyčejná“ polévka překvapí každého, kdo ji ochutná. A když ji doplníte vejcem naměkko a trochou čerstvé pažitky, je z ní jídlo, které by klidně mohlo stát i na slavnostní tabuli. Stačit vám bude půl hodinka času a pár věcí ze spíže – výsledek je ale mnohem víc než jen seznam surovin.
Polský žurek
Žurek je jako kyselo, ale s příběhem. A taky s klobásou. O jeho chuť se stará zákvas z žitné mouky, který mu dodává jemně nakyslou chuť. Pokud máte rádi zelňačku nebo kulajdu, žurek si zamilujete. A možná vás překvapí, jak jednoduchá je jeho příprava. Stačí si kvásek připravit den předem (nebo si pomoci hotovým) a pak už je to otázka pár ingrediencí.
Bílá fazolová s klobásou podle dědy Emila
Tento recept pochází z rukou bývalé šéfredaktorky Apetitu Lucie, respektive z notýsku její maminky, která si ho zapsala od svého tatínka – dědy Emila. A přesně tak chutná. Upřímně, poctivě, s láskou k jídlu a bez zbytečných kudrlinek. Dopřejte si i vy tuto hustou, sytou polévku, která vás zasytí na celé odpoledne a zároveň potěší tím, že připomíná staré časy. Luštěniny by neměly chybět v žádném jídelníčku.
Kapustičková polévka se slaninou
Růžičková kapusta má svoje odpůrce – většinou ty, kteří ji zažili rozvařenou ve školní jídelně. Ale dejte jí šanci v téhle polévce a slibujeme, že změníte názor. V kombinaci s křupavou slaninou a trochou smetany se mění v lahodný krém, který zahřeje i ty největší zimomřivce. Připravíte ji rychle, a když k ní přidáte krajíc kváskového chleba, máte večeři, po které se vám bude krásně spát.
Polévky jsou za nás ideální víkendové jídlo, co myslíte?
Zdroj: Apetit