Nová registrace Zapomenuté heslo

Odhalte mýty okolo jídla a stravování. Opravdu musí být vše odtučněné, tělo zachráníte detoxem a vejce jsou jen na vlastní nebezpečí?

28. 5. 2025
Je muffin za všechn okolností větší zlo než jablko?
Shutterstock

Pít jen džusy několik dní je skvělý detox. Vynechat sacharidy je zdravý způsob hubnutí. Vajíčka jsou cholesterolová bomba. Bílé pečivo může za všechny problémy světa... A tak bychom mohli pokračovat dál a dál, protože mýtů a nepravd okolo stravování existují desítky, možná dokonce stovky. Pojďme se podívat na ty nejznámější.

Informace o tom, které potraviny jsou zdravé a které nikoli, jaká pravidla u jídla dodržovat, protože to tak je zkrátka správné... S těmi se setkáváme od dětství. Já jsem kupříkladu během oběda u jedné babičky nesměla ani pohlédnout na sklenku s vodou, protože u jídla se nepije. A u druhé babičky jsem naopak každé druhé sousto řádně spláchla, aby se lépe trávilo. Každá babička evidentně čerpala z jiných „ověřených“ zdrojů. A je tomu tak dodnes. 

Kdo minimálně jednou nepodlehl marketingovému tahu a neuvěřil zázračné detoxikační kůře? Kdo si dlouho nemyslel, že jakékoli pečivo jiné než světlé barvy je celozrnné? A kdo se necpal těstovinami, protože jsou italské a italská kuchyně je známá tím, že je přece lehká

Mýtů ohledně jídla a potravin existuje celá řada, dnes vyvrátíme první čtyři.

1. mýtus: Všechny tuky jsou špatné

Tuky mají už dlouho špatnou pověst a mnozí se jich tak bojí, že by nepozřeli nic, co nemá nálepku „light“ nebo negarantuje 0 % tuku. Ale skutečně jsou všechny tuky špatné? Samozřejmě, že ne. Faktem je, že existují zdravé a nezdravé tuky. Za zdravé jsou považovány mononenasycené nebo polynenasycené tuky a najdete je v rostlinných olejích, tučných rybách, ořeších, semínkách, celých olivách, avokádu. Mohou pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi, snížit riziko srdečních onemocnění, jsou důležité pro energii, tvorbu hormonů, funkci buněk a vstřebávání živin.

„Tuky sice musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu – tedy pod 45 g za den, doporučuje se spíše kolem 30 % energie z příjmu. Jsou totiž nositelem důležitých biologicky aktivních látek, a to vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin a jiných. Nejde-li o redukční dietu, představuje optimální množství tuku ve stravě 30–35 % z celkového denního příjmu energie (cca 60–80 g/den),“ píše se na webu STOB.

    2. mýtus: Je třeba detoxikovat tělo

    Jestli se na něco lze spolehnout, tak na skutečnost, že s prvními jarními paprsky ze všech stran začne útočit informace, že je nutné se po zimě řádně pročistit, detoxikovat. Ale je to samozřejmě mýtus, tělo po zimě nijak zaneřáděné není, navíc na detoxikaci má vlastní systémy: játra a ledviny na tom pracují kontinuálně 24/7. Chytíte-li se na lep a zkusíte nejrůznější hladovky, kůry založené na šťávách z ovoce a zeleniny apod., asi zhubnete, to ano. Ale bude to především tím, že se odvodníte. A po skončení očisty bude s vysokou pravděpodobností následovat jo-jo efekt

    Pokud byste chtěli funkci detoxikačních orgánů podpořit, zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, kterými jsou např. špenát, kapusta, česnek nebo zázvor, pijte čistou vodu, dostatečně spěte a pečujte o zdravou střevní mikroflóru.

    3. mýtus: Chcete-li zhubnout, vyhněte se sacharidům

    Vybrat jednu konkrétní skupinu potravin a ukázat na ni prstem jako na viníka, který může za obezitu i nemoci? Ano, to nám jde velmi dobře. A často jsou za onoho viníka označeny sacharidy, obrovská skupina potravin, kterou když prý z jídelníčku vyřadíte, tak zhubnete. Ano, dost možná opravdu dost kil shodíte, ale velmi pravděpodobně to nebude úbytek dlouhodobý a zcela jistě ne zdravý. Tělo totiž připravíte o velmi důležité živiny. Vždyť sacharidy jsou základní zdroj energie, náš hlavní hnací motor. 

    Je třeba si uvědomit, že sacharidy zahrnují velkou skupinu látek a bylo by velkým a mylným zjednodušením charakterizovat je celkově jako škodlivé. Patří sem cukry, škroby a vláknina. Některé jsou samozřejmě lepší než jiné. „Ne všechny sacharidy jsou stejné. Speciální skupinu tvoří cukry, mezi které řadíme monosacharidy a disacharidy. Cukry jsou snadno stravitelné a mají obecně nízkou schopnost zasytit. Naproti tomu sacharidy složené najdeme nejčastěji v přílohách, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny. Složené sacharidy se tráví podstatně déle, a tak pomáhají doplňovat živiny do organismu po delší dobu,“ píše se na Aktin.cz

    4. mýtus: Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi

    O tom, zda vejce mají vliv na hladinu cholesterolu v krvi a měli byste jejich konzumaci omezit, se diskutovalo dlouhé roky. Kde je pravda? „Ano, obsahují cholesterol, ale ten potravinový má jen minimální vliv na hladinu cholesterolu v krvi,“ vyvrací starý mýtus na webu Natima

    A nakonec přišlo vaječné zadostiučinění a mnozí odborníci se je nebojí nazvat superpotravinou. Proč je konzumovat?

    • Jsou bohatý zdroj vitaminu D.
    • Obsahují vitamíny A, B5, B12, B2, B6, E a K.
    • Je to zdroj vápníku, fosfor, draslíku, železa a zinku.
    • Najdeme v nich i cholin. „Jedná se o bioaktivní látku, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Ke správnému fungování nervové soustavy přispívá také u starších lidí,“ dozvíte se na Česká vejce.

    Mýtů o jídle existuje velká spousta, vypadá to, že jsme založili na nový seriál...

    Zdroje: muudlabs.cz, Aktin.cz, Ceskavejce.cz, Natima.cz, Brainmarket.cz, Chowhound.com, STOB.cz

    Sdílet článek

    Zdraví a výživa Sacharidy Tuky Bílkoviny Vejce a pokrmy z nich

    Související články