Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte nejčastější mýty o grilování a grilech?

28. 7. 2023
grilování
Shutterstock

Češi milují nejen pivo, ale i přípravu jídla na grilu. Přesto však kolem grilování stále panuje mnoho polopravd a mýtů. Pojďme se na ně podívat!

4 nejčastější mýty o grilech a grilování

Tak jako u svíčkové a jiných klasických jídlech, i u grilování má každý své recepty a zaručené postupy. A i když trávíme u grilu stále více času, přesto kolem grilování panuje mnoho mýtů. Jaké jsou ty nejčastější a také jim věříte?

Zahradní gril: místo pro přípravu jídla i rozepře

Někdo nedá dopustit na pořádně hnědou kůrčičku, která masu a dalším pochoutkám z grilu dodá tu pravou chuť ohně, jiný by to raději krvavé a třetí griluje zásadně v pravém dolním rohu grilovací mřížky. Posezení u grilu se tak často stává místem zajímavých diskuzí. Pojďme si posvítit na některé názory na grilování, které tak docela neplatí:

1. Grilování je vždy nezdravé. Toto tvrzení pravda sice být může, ale také nemusí. V první řadě záleží na zvolených ingrediencích a typu grilu. Pokud upřednostníte tučné maso, které je již předem naložené v marinádě plné soli a jiných konzervantů, není to ideální. Pokud pak navíc maso na grilu připečete a necháte marinádu vesele kapat na rozpálené uhlí, o zdraví už nemůže být řeč.

Cesta však existuje. Vyberte si libový steak, zeleninu, ryby či méně tučné sýry. Ty naložte do domácí marinády připravené z minima soli, s bylinkami, česnekem či chilli. Maso pak marinádou potírejte na grilu až v úplném závěru, aby nestékala a nepřipalovala se.

2. Stačí to jen hodit na pořádně rozpálený gril… a pak připálit. Ani v případě grilování se spěch nevyplácí. Pokud maso ke grilování vytáhnete z ledničky až těsně před tím, než ho dáte na oheň, dostane teplotní šok, ztratí šťávu, stáhne se a pak bude tvrdé a žvýkavé. Ideální je proto nechat maso alespoň hodinku při pokojové teplotě.

Jestliže připravujete jídlo přímo na plamenech, bude hořké, spálené a uvnitř buď nedodělané, nebo naopak vysušené. Pokud chcete, aby maso mělo křupavou kůrku, opečte ho zprudka jen na začátku a pak ho nechte dodělat na okraji grilu, kde to tolik nepálí. Také do něj nepíchejte vidličkou a neotáčejte každou minutu.

3. Grilovat se dá jen maso. To už dnes dávno neplatí. Bohatá nabídka je nejen pro vegetariány a vegany. A co si budeme povídat, nikomu neuškodí dát si občas od masa a uzenin pauzu. Co tedy na gril hodit? Výborná je grilovaná zelenina (cuketa, kukuřice, lilek, cibule, brambory), sýry všeho druhu (hermelín, halloumi, oštěpok, panýr), pochutnat si můžete i na cizrnových burgerech, tofu špízech a jiných dobrotách. Stačí zapojit fantazii a nebát se vyzkoušet nové chutě.

4. Stačí gril, uhlí a jedeme. Ano, v podstatě si s tímto vybavením vystačíte, pokud ale chcete připravovat vybranější pochoutky a dodat servírování úroveň, investujte do příslušenství ke grilu. Chybět by vám neměly kleště a další grilovací nářadí, ale i teploměr pro měření teploty masa, jehly na špízy i pečení celých kusů masa.


Už se nemůžete dočkat další grilovačky? Teď už budete vědět, na co si dát pozor!

Sdílet článek

Grilování Zahradní gril Grilované maso Zelenina na gril Vegetariánské Tučné maso Zdravé Marináda Zahradní grilování Grilovací příslušenství

Související články