V písni Víno od kapely Chinaski se zpívá: „My máme rádi víno. Milujeme krásné ženy a zpěv. A na věc jdeme přímo. V žilách nám proudí moravská krev.“ Ne, nemusíte mít v žilách moravskou krev, abyste si víno vychutnali a abyste ho uměli ocenit a docenit. Co o vínu vědět a které termíny znát, abyste vždy věděli, co máte ve sklence?
Jste na prvním rande a váš partner přesně odhadne, jaké víno vám bude chutnat? Sexy! Jste pozvaní na vinnou degustaci, a když vinař mluví o barikových vínech, víte přesně, o čem je řeč? Respekt! Máte v plánu grilovat krkovici a nemusíte dlouho přemýšlet, abyste vybrali správné víno? Nejlepší!
Víno není jen tak nějaké pití, je to obřad, má příběh – a když mu víc porozumíte, vychutnáte si jej mnohem víc. Co o vínu vědět, jakých deset termínů pro začátek určitě znát?
Desatero zkušeného vinaře
-
Barrique:
Francouzským slovem barrique se označuje dubový sud o objemu 225 l, který je určený pro zrání vína a k vyluhování zvláštních aromatických látek z dubu. Vína, která alespoň tři měsíce zrála v takových sudech, se mohou označovat jako bariková. Sudy se tímto způsobem smí použít pouze třikrát, pak jejich potenciál slábne.
-
Burčák
Jde o bouřlivě kvasící mošt, který má kalnou barvu a svěží hroznovou vůni a chuť. Je to lahodný, v mnohém zdraví prospěšný, osvěžující nápoj, který je nejlepší, když obsahuje okolo 6 % alkoholu.
-
Cuvée
Jde o víno, které vzniklo scelením několika odrůd a ročníků. Mohou se společně zpracovávat rozmanité odrůdy hroznů nebo se scelovat rmuty, mošty i již hotová vína. Během výroby lze potlačit nedostatky jedné odrůdy, vyzdvihnout přednosti druhé odrůdy a ovlivnit kyselost, obsah alkoholu i cukru.
-
Dekantace
Oddělení vína od drobných tmavých částeček, takzvaného depotu, nebo harmonizace vína (jeho vůni i chuti) před podáváním.
-
Dělení vína
Víno lze dělit podle barvy (bílé, růžové, červené), podle odrůd (odrůdy bílých vín, červených vín a stolní odrůdy), podle regionu, podle zbytkového cukru (suchá, polosuchá, polosladká, sladká), podle přívlastku (kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové víno, slámové víno, výběr z cibéb), ale i podle legislativy.
-
Enolog
Enologie je věda o víně a vinařství, enolog se touto vědou zabývá. Věnuje se celému procesu výroby vína od zpracování hroznů po lahvování, chemické a mikrobiologické procesy, degustaci, ošetřování, stabilizaci vína a využití analytických rozborů. Enologové dohlížejí na kvalitu a konzistenci vína a často pracují ve vinařských podnicích nebo laboratořích.
-
Klaret
Pojem malinko komplikovanější a v různých zemích vysvětlovaný různě. Pro nás je důležité, že v Česku se termín klaret používá především pro bílé víno vyrobené z modrých hroznů bez nakvášení.
-
Třísloviny
Třísloviny jsou synonymem pro taniny ve víně. Jedná se o přírodní látky, které se vyskytují v hroznovém víně – konkrétně ve slupkách, pecičkách a stopkách. Dokáží zásadně ovlivnit chuť vína a setkáváme se s nimi jak u bílého, tak u červeného vína.
-
Vady vína
Nejde o nic neobvyklého, vadu poznáte podle aroma či chuti. Může mít pachuť po korku, může přijít do kontaktu se vzduchem, což vyvolá oxidativní změny. Může trpět hořknutím, což je způsobené bakteriemi, které napadají kyselinu vinnou.
-
Zbytkový cukr
Obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem alkoholu.
Zdroje: Apetit, Global-wines.cz, Vinazmoravyvinazcech.cz, Vinohruska.cz, Ocenenavina.cz